Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Preporuke za organsku gnojidbu trajnih nasada

Najvažnija jesenska agrotehnička mjera je gnojidba trajnih nasada, a samo pravovremenom i pravilnom gnojidbom u odgovarajućim količinama održava se potrebna razina hraniva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za optimalan rast i razvoj kultura. Redovitom se gnojidbom u tlo vraćaju hraniva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova.

Ravnomjerno otpuštanje hraniva

Ekološki uzgoj zahtjeva određene standarde te je dozvoljena isključivo uporaba organskih certificiranih gnojiva kakva su Pro-eco organska peletirana gnojiva. Hraniva su, ovisno o vlažnosti tla, biljci dostupna već 7-10 dana nakon aplikacije. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke.

Pro-eco gnojiva su vrhunske kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima. Sva gnojiva posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, a visok udio hraniva smanjuje količinu koja se treba unositi u tlo, te imaju najnižu cijenu na tržištu.

Iskustva korisnika pokazala su velike prednosti dodavanja poboljšivača tla Azomite®  uz Pro-eco organska gnojiva prilikom sadnje. Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata.

Cilj gnojidbe je da sadržaj i količinu hraniva u tlu i u biljci održavamo u optimalnim vrijednostima čime potičemo bolji vegetativni i generativni razvoj biljaka i kvalitetu plodova. Ujedno unosom organske tvari popravljamo sadržaj humusa, vodozračne odnose i samim time teksturu i strukturu tla. Veći sadržaj organske tvari u tlu ima višestruko povoljno djelovanje: u sušnim periodima na sebe veže vlagu i zadržava je u tlu, dok u uvjetima prekomjerne vlažnosti popravlja ocjeditost i prozračnost. 

Gnojidba trajnih nasada

Gnojidbu trajnih nasada čine: meliorativna gnojidba prije podizanja nasada, osnovna gnojidba mladog nasada i osnovna gnojidba nasada u rodnosti.

  • Meliorativnom gnojidbom gnoji se na zalihu i na veće dubine stavljajući težište na unos organske tvari čime se povoljno djeluje na sadržaj humusa. Po potrebi se unose gnojiva s povećanim sadržajem hraniva s ciljem podizanja plodnosti tla. Gnojiva se zaoravaju na punu dubinu rasprostiranja korijena (45-60 cm), a težište se stavlja na gnojiva koja sadrže veću količinu fosfora i kalija jer su ona slabo pokretna u tlu.
  • Gnojidba mladog nasada u prvoj i drugoj godini odvija se na način da se sadnice voćaka i maslina gnoje pojedinačno, a zona gnojidbe mora biti nešto šira od oboda krošnje. S obzirom da se u tom periodu koriste hraniva koja su dodana meliorativnom gnojidbom i da još nema roda, već je u prvim godinama intenzivan rast mladica i debla, potrebno je dodati gnojiva s izjednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija kao i vršiti prihranu dušičnim gnojivima (obično početkom vegetacije).
  • Osnovnom jesenskom gnojidbom nadoknađujemo berbom iznesena hraniva i dodajemo potrebne elemente. Ona se obavlja nakon berbe, kada su temperature u opadanju, a sadnice ulaze u fazu mirovanja.

Različite formulacije ekoloških gnojiva

Od ILSA gnojiva Pro-eco u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva -  Bioilsa 7:7:7Proeco 5:10:10Progress Micro 6:5:13Enekappa 7:0:21Granosano Evo 6:16:0
Za dušičnu prihranu tu su  Fertorganico 11,  Fertil Supernova 12,5, te Ilsaneem - dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika.

U asortimanu se nalaze i ekološka gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power,a za jesensku gnojidbu preporuka je primjeniti  StyriaFert Powerkorn 7,5:11:0,2 s dodanih 12% te  StyriaFert NPK 8:6:7 s dodanih 8% kalcija. Dodatak kalcija ova gnojiva čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Naime uloga kalcija je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utječe na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Niska pH vrijednost se, ovisno o sorti, nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke. Tu je i gnojivo  StyriaFert Veggie NPK 5:2:2  koje zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama. Gnojivo je 100% biljnog podrijetla i sadrži kakao ljuske koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada.

S ciljem povećanja kvalitete tla, Pro-eco na tržište stavlja proizvode Humintech bogate huminskim i fulvo kiselinama od kojih izdvajamo  Perl Humus – granulirani poboljšivač tla koji poboljšava strukturu tla, posebice pjeskovitih i glinenih, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanja vlage i hraniva u tlu, te neutralizira pH. Sadrži 40% huminskih tvari. 

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.

Za više informacija o gnojivima i savjete vezane za njihovu primjenu obratite se stručnom timu Pro-eca na +385 42 408 560 ili proeco@proeco.hr.

foto: Maja Celing Celić/Julijana Kuzmić