Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Preventiva je jedino rješenje u borbi protiv mikotoksina

Štete od mikotoksina očituju kod životinja kao smanjeni nivo koncepcije, ovarijalne ciste, embrionalne smrtnosti, abortusi, mastitisi, laminitisi, smanjen imunitet, smanjena proizvodnja mlijeka, rezidue u mlijeku, povećan broj somatskih stanica, oštećenja bubrega i jetre, gastroenteritisi, hemoragije, smanjena probavljivost suhe tvari hrane, smanjeno uzimanje hrane, proljevi i brojne druge.

Međutim, u slučaju slabije kontaminacije mikotoksinima, ne dolazi do pojave akutnih simptoma, nego se radi o kroničnim, dugotrajnim procesima koji značajno utječu na proizvodnju i priraste životinja, a time i profitabilnost stočarske proizvodnje. Pored toga, niske doze mikotoksina utječu negativno na imunitet životinja, pa samim time izazivaju smanjen efekt tretmana lijekovima i cjepivima.

Minazel® Plus jedinstveni je adsorbens mikotoksina, zasnovan na organskoj modifikaciji klinoptilolita. Dobiven tehnologijom patentiranom u EU.

Kako kontrolirati razinu mikotoksina?

  • najučinkovitiji način otklanjanja štetnog efekta mikotoksina iz kontaminirane hrane je korištenje adsorbenasa mikotoksina njihovim umješavanjem u hranu za životinje
  • cilj ovih adsorbenasa je da spriječe usvajanje mikotoksina od strane životinja
  • adsorbensi mikotoksina djeluju kao "kemijska spužva" i adsorbiraju mikotoksine u crijevnom traktu, čime sprječavaju njihovo dospijevanje u krvotok i njihovu daljnju distribuciju k organima

Osnovne karakteristike Minazel Plus

  • Stabilnost – pH stabilan- zbog toga djeluje kroz cijeli digestivni trakt životinje.
  • Selektivnost – ne veže korisne materije iz hrane- minerale, vitamine, aminokiseline.
  • Učinkovitost – ima visoku moć vezivanja najzastupljenijih mikotoksina.

  • Brzina – vrlo brzo veže mikotoksine (nakon 5 minuta minazel Plus veže preko 50% mikotoksina). Izuzetno važna stavka, obzirom da nakon konzumacije kontaminirane hrane pojedini mikotoksini brzo dospijevaju u krvotok životinja (već nakon 30 minuta), a nakon 60 minuta u jetru.
  • Dokazana učinkovitost kod svih vrsta životinja pod različitim klimatskim uvjetima (testirano širom svijeta) - preko 50 zemalja, 6 kontinenata

Korištenje adsorbenta Minazel Plus u procesu siliranja stočne hrane

Da bi se kvarenje silaže spriječilo, u toku procesa siliranja dodaje se mineralni adsorbent Minazel® Plus u siliranu masu, u količini od 2 kg/T. Ukoliko se ne dodaje u ukupnu masu za siliranje, Minazel Plus se dodaje na kritičnim mjestima (10-15 cm od zidova objekata i nakon siliranja se prekrije cjelokupna silirana masa).

Minazel® Plus ne dopušta razvoj plijesni, a samim time ni produkciju mikotoksina, doprinosi intenziviranju fermentacije i povećanju produkcije mliječne kiseline, uz postizanje povoljnog odnosa mliječne kiseline prema ukupnim kiselinama.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na +385 1 770 1392 ili info.hr@patent-co.com.

foto: Depostiphotos/chung2529