Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obavijest vinogradarima

Informacija o nastavku provođenju Akcijskog plana za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze na području Međimurske županije!

Što je zlatna žutica vinove loze?!

To je trenutačno najopasnija i neizlječiva bolesti vinove loze, raširena samo u Europi! U vinogradima gdje se zlatna žutica pojavi brzo se širi prenositeljem (vektorom) američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus), pa bez provedenih mjera zaštite bilježimo velike štete u gubitku uroda i propadanju zaraženog trsja! Bolest zlatne žutice vinove loze uzrokuju mikroorganizmi smješteni u žilnom staničju (fitoplazme), stanične strukture slične bakterijama, ali bez čvrste stjenke. Karakteristični simptomi bolesti: uvijanje plojke prema naličju, žućenje lišća odnosno crvenjenje kod tamnih sorata, sušenje cvata, venuće formiranog grozda te slabije dozrijevanje mladica na inficiranom trsju! Fitoplazme se isključivo umnožavaju u osjetljivom biljnom tkivu, te njihovim prirodnim širiteljima (vektorima): cikadama ili cvrčcima! Osnovni način širenja fitoplazmoza vinove loze na veće udaljenosti je trgovina latentno zaraženim loznim cjepovima, a na manje udaljenosti pomoću vektora (cikada ili cvrčaka)! Jače zaraženi vinogradi moraju se iskrčiti i uništiti (20 % ili više oboljelog trsja)! U 2015. i 2016. u Republici Hrvatskoj je iskrčeno 55 ha jače zaraženih vinograda zlatnom žuticom!

Stanje u Međimurskom vinogorju!

U Međimurju smo prve simptome fitoplazmatskih žutica primijetili krajem još ljeta 2001. i 2002. godine (prije 16 godina!), a sukladno proglašenju demarkiranih područja (NN 51/2017) na području Međimurske županije zlatna žutica vinove loze se smatra ograničeno prisutna pri pojedinačnom trsju u pojedinim vinogradima na području katastarskih općina Sveti Urban, Dragoslavec i Železna Gora (ove katastarske općine uključuju 439 vinogradara sa površinom 400,3 ha)! Informacije o stanju proširenosti zlatne žutice u vinogradima mogu pronaći u tekstu „Odluke o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (Grapevine flavescence dorée MLO)“ u Narodnim Novinama broj 51 od 31.5. 2017.!

VAŽNO: Krajem ljeta i početkom jeseni 2017. zlatna žutica se proširila, te je u proteklom razdoblju započelo ili su već obavljena prva krčenja jače zaraženih vinograda (zaraza >20 %) na području Međimurskog vinogorja!

Što sa zapuštenim vinogradima?!

Zapušteni (netretirani) vinogradi predstavljaju veliku opasnost za daljnje širenje zlatne žutice vinove loze. Stoga je njihovo privođenje kulturi ili krčenje u demarkiranom području obvezno! Nova „Naredba za poduzimanje mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze“ (NN 46/2017) u Članku 12. propisuje mjere u zapuštenim vinogradima u sigurnosnom i nezaraženom području: Fitosanitarni inspektor će narediti posjedniku zapuštenog vinograda u sigurnosnom području da ga u određenom roku privede kulturi, te ga redovito obrađuje i održava. Ako posjednik ne provodi ove mjere inspektor će narediti krčenje zapuštenog vinograda. Jedinice lokalne samouprave i druge osobe pružaju pomoć fitosanitarnoj inspekciji u pronalaženju zapuštenih vinograda i otkrivanju njihovih posjednika)!

Informiranje javnosti o zlatnoj žutici!

Savjetodavna služba podružnica Međimurske županije tijekom jeseni-zime 2017./18. u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u Međimurskom vinogorju nastavlja organizirati i provoditi stručna predavanja!

Prvo naredno predavanje o štetnosti i mjerama suzbijanja zlatne žutice vinove loze održat će se dana 21.11. 2017. (utorak) s početkom u 18.00 sati u Vijećnici općine Sveti Juraj na Bregu - Pleškovec 29 (1. kat).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.,
Savjetodavna služba