Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Primjena mineralnih gnojiva u proizvodnji pšenice

Kvalitetna i uspješna proizvodnja ozime pšenice zahtjeva izvođenje većeg broja agrotehničkih mjera koje treba ispoštovati u određenom vremenskom roku. Jedna od glavnih mjera kojom neposredno utječemo na prinos ove biljne vrste je pravilno unošenje mineralnih gnojiva. Pravilnu ishranu pšenice treba planirati prvenstveno na osnovu analize zemljišta i planiranog prinosa. Ova dva bitna parametra su nam potrebna kako bi smo utvrdili točan odnos neophodnih hranjiva koje treba primjeniti.

Gnojidba pšenice temelj je odličnih prinosa, što donose formulacije NP i NPK?

Zašto odabrati NP i NPK formulacije gnojiva?

Iskustva u ratarskoj proizvodnji su pokazala da se dobri rezultati u proizvodnji strnih žita postižu primjenom NP i NPK formulacijama gnojiva. Postoji više razloga zašto su NP formulacije dale odlične rezultate. Tu prije svega treba napomenuti da pšenica nije izrazita kaliofilna biljka (ne znači da joj kalij (K) nije potreban), zatim treba reći da pšenica za predusjev ima uglavnom kulture čiji žetveni ostaci sadrže dosta kalija (kukurz, suncokret, soja…), također ove formulacije su našle primjenu u pšenici na zemljištima gdje ima kalija (K) u optimalnom sadržaju. 

Razlozi za primjenu – NutriMAP NP 10:40 + 2% Ca + 4% S + 0,1% Zn

Iz PREMIUM linije proizvoda za gnojidbu pšenice se izdvaja formulacija NP 10:40 + 2% Ca + 4% S + 0,1% Zn, kod proizvođača poznatija kao NutriMAP. Proizvod sa odlično izbalansiranim odnosom dušika (N) i fosfora (P) za primjenu u usjevima pšenice i ostalih žitarica i drugim sličnim usjevima. Pogodna je i za zemljišta koja karakterizira nedostatak fosfora (P).

Razlozi za primjenu – NPK 7:20:30 + 3% S

Pored NutriMap-a, u našoj paleti proizvoda nalaze se i formulacije iz BASIC proizvodne linije, NPK 7:20:30 + 3% S. Ovaj proizvod pored prisutnosti fosfora (P) sadrži i kalij (K), pa ja tako pogodan za one terene gdje postoji potreba za unošenjem određene količine ovog elementa koji će svakako pogodovati strnim žitima.

Video prilog o NPK 7:20:30 + 3% S pogledajte OVDJE.

Razlozi za primjenu – NPK 15:15:15 + 11% S i NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S

Proizvođačima čije su navike da u proizvodnji koriste gnojiva sa ujednačenim sadržajem dušika (N), fosfora (P) i kalija (K), preporučujemo upotrebu gnojiva, NPK 15:15:15 i NPK 8:15:15.
Primjenjuju se u velikom broju kultura zbog specifičnosti formulacije i ujednačenog odnosa hraniva. Preporučuju se prije svega na zemljištima koja su podjednako osigurana sa fosforom (P) i kalijom (K). Zbog sadržaja kalcija (Ca) formulacija NPK 8:15:15 + 3% Ca +9% S naročito pogoduje zemljištima kisele reakcije.

Video prilog o formulaciji NPK 15:15:15 pogledajte na linku OVDJE.

Odabirom proizvoda iz palete mineralnih gnojiva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potrebama uzgajanih usjeva, postižemo ravnomjeran rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Brojne su prednosti Elixir Zorka mineralnih gnojiva

Primjenom gnojiva NutriMAP, NPK 7:20:30, NPK 15:15:15 i NPK 8:15:15, pšenici i ostalim žitaricama omogućavamo brz i ujednačen rast kao i veću fizičku stabilnost samog usjeva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uvjete, ostvaruju veće, stabilnije prinose i osiguravaju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Formulacije koje sadrže sve neophodne mkroelemente za razvoj biljaka

Navedene formulacije sadrže sve neophodne makroelemente za razvoj biljaka, dušik (N), fosfor (P), kalij (K) i sumpor (S) kao važan sekundarni element. Sadržaj dušika (N) je u amonijskom obliku, koji je pored svoje visoke efikasnosti daleko otporniji na gubitke u zemljištu pogotovu ispiranjem. Formulacije odlikuje dobra topivost i pristupačnost fosfora (P). Fosfor (P) ima važnu ulogu u razvoju snažnijeg korenovog sustava i sudjeljuje u procesima transporta energije unutar biljaka. Što se tiče kalija (K) jedna od uloga je da regulira, održava vodni režim, polijeganje kod biljaka i time utječe na veću tolerantnost istih prema stresnim uvjetima, naročito suši. Prisustvo sumpora (S) utječe pozitivno na usvajanje dušika (N), brojne enzimske procese, sintezu proteina, škroba, ulja, masti, vitamina i veću tolerantnost biljaka na nepovoljne uvjete vanjske sredine.

Količine primjene

  • NutriMAP 10:40 + 2% Ca + 4% S + 0,1% Zn: 150 – 250 kg/ha
  • NPK 7:20:30 + 3% S:  200 – 400 kg/ha
  • NPK 15:15:15 +11% S:  300 – 450 kg/ha
  • NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S:  300 – 450 kg/ha

Za više informacija kontaktirajte nas na +381 21 215 5425 ili agronomist@elixiragrar.rs.

foto/video: Elixir Zorka/Bigstock/Igor Stevanovic