Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Savjeti za gnojidbu borovnica

Sadnja borovnica je isplativa investicija, bilo da se planira sadnja za prodaju ili za osobne potrebe. Borovnica voli porozna, dobro drenirana tla te je vrlo važna određena kiselost tla. Preporučena pH vrijednost tla je između 3,4 i 6,5, dok se vrijednosti od 4-5,2 smatraju idealnima za uzgoj. Borovnica rano stupa na rod, već u drugoj godini starosti nasada. Od pete godine se može očekivati ulazak u punu rodnost, kada grmovi daju prinos i do 6 kg plodova. Ima dug period nasada (20 i više godina). Plodovi sazrijevaju od početka 6. mjeseca (vrlo rane sorte) do kraja 8. mjeseca. 

Adekvatna ishrana jedan je od temeljnih faktora za postizanje odgovarajućeg rasta borovnice, zatim prinosa i kvalitete plodova.

Ne preskačite analizu zemljišta!

Prije same sadnje potrebno je izvršiti analizu zemljišta, kojom će se odrediti sadržaj svakog makro i mikro hraniva u tlu, kao i pH reakcija tla. Snaga porasta biljke, debljina izdanka, veličina lista, i njegova boja su važni indikatori zdravstvenog stanja biljke i potrebe odgovarajućeg režima osnovne gnojidbe te dopunske folijarne gnojidbe.

Uzgoj borovnice dobrim dijelom ovisi o:

  • teksturi zemljišta
  • pH reakciji,
  • sadržaju organske tvari

Da bi borovnica bila ukusna, sočna i zdrava, preporučamo u osnovnoj gnojidbi u jesen unijeti u redove kompleksno gnojivo NPK 7-20-30 u količini 250-300 kg/ha kao i peletirano gnojivo EKOTRON (organski poboljšivač tla) u količini 200 gr/m2.

Dopunsko prihranjivanje 

Prvo prihranjivanje izvesti u fazi kretanja vegetacije s 200 kg/ha KAN-a ili amonij sulfat. Drugo prihranjivanje po potrebi (ovisno o stanju ishranjenosti borovnice te planiranog uroda koji se očekuje). Izbjegavati kasno dodavanje dušičnih gnojiva, koje može biljci pomoći da izdrži prevelik urod, ali u isto vrijeme odložiti sazrijevanje izdanaka, čime se povećava osjetljivost na niske temperature.

Folijarna prihrana borovnice

Kroz vegetaciju u intenzivnom porastu i zriobi omogućiti navodnjavanje sa 30 m3 vode dnevno/veličina ploda i do 20% veća. Za korekciju vode koristiti ph Master - 1l/1000l vode/ph kontrolirati na kapaljkama.

Berba se obavlja u punoj zrelosti! Neblagovremena berba uzrokuje venuće i opadanje plodova.

Prihranu borovnice kroz sustav kap na kap

Amcopasta je NPK gnojivo kemijski pomiješano u jedinstveni oblik paste. Ove jedinstvene formulacije paste, koje su patent tvornice MCFP, dokazano omogućuju efikasniju gnojidbu nego konvencionalne formulacije gnojiva. Zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi, Amcopaste omogućuju brže usvajanje hranjiva kod biljke kao i manje curenja hranjiva u tlo. Amcopaste su proizvedene od visoko kvalitetnih sirovina, kako bi se osigurali bolji rezultati i optimalno usvajanje hranjiva. One su kemijski mix, 100% homogeni NPK, potpuno topive u vodi i bez klorida. Formulacije se odlikuju visokom kiselošću, što smanjuje alkalitet tla u zoni korijena i oslobađa fiksirane elemente u tlu iz prijašnjih aplikacija. Također, Amcopaste smanjuju rast algi i stvaranje kamenca unutar sustava za navodnjavanje. Amcopasta se mogu miješati s većinom gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

AMCOPASTA 20-50-10 (pH 2,3, Ec 1,3)

Jedinstvena formulacija prikladna za primjenu u početnim fazama za razvoj korijena i u fazama cvatnje. Može se primijenjivati preko sustava za navodnjavanje ili folijarno. Visoka koncentracija fosfora će pospješiti razvoj korijenovog sustava, utjecat će na bolju vegetaciju. Biljke će imati bolju otpornost na bolesti i nepovoljne uvjete zbog dostupnosti prikladne količine kalija. Također je efikasna za oporavak korijenovog sistema nakon bolesti ili infekcije nematodama. Ova formulacije može se primjenjivati u fazi cvjetanja da bi se stimulirala cvatnja i povećao broj cvjetova. Sadrži nekoliko različitih mikroelemenata u adekvatnim koncentracijama, što pomaže jačanju biljke u ranim fazama rasta.

AMCOPASTA 15-20-50 (pH 2,3, Ec 1,3)

Ova formulacija je dizajnirana da poboljša veličinu, kvalitetu i količinu plodova. Zbog visoke količine kalija, povećat će se količina šećera i ugljikohidrata u plodovima. Preporučuje se primijeniti u fazama cvjetanja i zriobe kako bi se održala ravnoteža između vegetativnog rasta i razvoja ploda, što vodi do produženog životnog ciklusa biljke. Sadrži neophodne mikroelemente za pravilan rast i za spriječavanje simptoma nedostatka mikrohranjiva.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 31 398 027 ili agrimatco.croatia@agrimatco-eu.com

foto: Bigstock/Baisa