Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Palihnić okupio 165 kooperanata
Vinarija Palihnić okupila je165 kooperanata sa područja Pelješke župe i Kune Pelješke. Udruženim snagama prosječno godišnje proizvedu 700 000 litara kvalitetnog i vrhunskog vina a u rodnijim godinama i više. Grožđe se prerađuje u vinariji obitelji Palihnić u Kuni Pelješkoj. Vinariju vode Anto i sin Goran odnedavno vlasnik i direktor vinarije. Poslovna filozofija ovoga dvojca je ,uz plasman na domaće tržište pretežito u retailu, izvoz u europske zemlje (Belgija , Njemačka, Estonija, Litva, Poljska, Slovenija) i zemlje Dalekog istoka Kinu, Japan i Australiju. Taj izvoz je 15 posto ukupne proizvodnje a cilj je dostići 25 posto. Vinarija svojim suradnicima osigurava sredstva za održavanje i zaštitu vinograda i isplate u dogovorena vremena. Palihnići u svom vlasništvu imaju oko 100 000 loza na 10 hektara, sadnja metar na metar. Godišnje je to prinos od 12 tona a ukupno prerade kooperantskog grožđa još 150 tona. Pozicije na kojima su vinogradi su: Dingač, Postup, Podobuč, Oskorušno i Donja banda.
Predstavljanje vinarije na tribini "Vrijeme je za..." u HKD Napredak u Zagrebu vodili su sommellier Tomislav Jakopović , Stanko Štambuk zadužen za promociju vinarije u Hrvatskoj i inozemstvu i za prodaju vina i novinar Vjekoslav Madunić.
Predstavljanje vinarije počelo je Roseom, 12, 5% alkohola od plavca malog iz 2019 godine. To je suho vino, s mirisima i okusom jagode i maline.
Slijedio je plavac mali selekcija sa 15% alkohola. Bordo boja je sugerirala čvrste tanine međutim u okusu vino nije takvo. Čini se kao da je u masulju bilo i prosušenih bobica , miris je karakterističan i vrlo dobara osjeti se i ostatak šećera koji nije velik. Vinarija inače ovo vino dotjerano s nešto manje alkohola(13%) i sa većim sladorom, kako zahtijeva kinesko tržište , uspješno izvozi pod etiketom Red Dragon. U maloprodaji na našem tržištu ovaj plavac stoji 60 kuna.
Postup iz 2019 sa 15,5% je s pozicije Podobuč u selu Postup. Ovdje vinarija ima 4000 trsova u svojem vlasništvu. Vino ima i nedozrelih tanina koji ne smetaju. Anto Palihnić je vinar koji izbjegava preveliki okus drva. Vino u novim bačvicama ostaje 4 do 6 mjeseci a poslije odležava u inoxu. Vinarija ima oko 50000 litara postupa i dingača u barriqeu. Ovo vino u velikim prodajnim lancima košta 90 kuna.
O Dingaču 2019 sa 17% alkohola Jakopović kaže: "Ovdje je boja dublja , jasno se vidi ta distinkcija između postupa i dingača. Na nosu zreli mirisi, kasno brano, osjeti se intezivni ekstrakt, ovo je modernije rađeni dingač". Cijena je 100 kuna u maloprodaji je prava vrijednost za ovo vino a mogla bi biti i viša.
I na kraju, Dingač riserva iz 2015 sa 15% alkohola. Bilo je to najzrelije i najozbiljnije vino na prezentaciji. Ima dubinu, karakterističan miris i okus na smokvu i suhe šljive. Osjeti se mineralnost. Unatoč starosti od gotovo 7 godina pred ovim vinom je još barem desetak godina trajanja u punoj formi. Vinarija plasira to vino na tržište u ograničenoj ediciji sa MPC od 400-500 kuna.
Suradnja Palihnića sa 165 kooperanata funkcionira kao dobra proširena obiteljska proizvodnja.
Pripremio:Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić