Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Veseli Zagorci na Vincekovu
Na blagdan svetog Vincenta, na Vincekovcu 22. siječnja, "veseli su se Zagorci" sastali kod crkivice SV, Antona na Hršakovom bregu u Krapinskim toplicama. Vincekovo su organizirale vinarije Borisa Vugleca i Hrvoja Petrača pridružile su se i vinarije Borisa Drenškog i Tomislava Bolfana.
Sveti Vincent je bio đakon u španjolskom gradu Caesarea Augustus, a za vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji, gdje je i pokopan. Blagdan SV Vinka vinogradari su odredili za početak radova u vinogradu.
Toga dana vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično režu lozu, poškrope je starim vinom, lozu stavljaju u vodu, a iz pupa predviđaju kakva će biti berba grožđa te godine. Također je običaj da se tog dana o lozu objesi komad suhog mesa ili kobasice kako bi grozdovi bolje narasli i kako bi svega bilo u izobilju.
Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u Krapinsko-zagorskoj županiji koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastro karti Hrvatske.
Nakon blagoslova vinograda, tamburaši su zasvirali, pekle su se kobasice na žaru a onda se prešlo u restoran na Vuglec breg na češnjovke, krvavice, buncek, restani krompir, kiselo zelje i štrukle.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić