Kako huminske kiseline pomažu povećati sadržaj humusa u tlu
Ove kiseline aktivno podržavaju stvaranje esencijalnih glineno-humusnih kompleksa, koji vežu vodu i hranjive sastojke te ih otpuštaju biljkama po potrebi tijekom vegetacije, navode iz tvrtke Pro-eco.


Foto: Depositphotos/Helenemoon

720 53 0
Tlo je najvažniji čimbenik u poljoprivredi, a njegova plodnost, samim time i opskrba hranom rastuće svjetske populacije, je ugrožena. U Hrvatskoj, kao i na globalnoj razini, postotak humusa u tlu pada, dok se površine degradiranog i napuštenog zemljišta povećavaju. Danas se čovječanstvo suočava s važnom zadaćom očuvanja i povećanja njegova postojećeg sadržaja.

Ali što je zapravo humus? Koju funkciju ima i što možemo učiniti da se suprotstavimo njegovom gubitku?

Trajni i hranjivi humus
Općenito se pod njim podrazumijeva ukupnost fino razgrađenih organskih tvari u tlu, a nastaje kao rezultat neumorne metaboličke aktivnosti mikroorganizama. Razlikuje se prema dugotrajnosti pa se takozvani "hranjivi" sastoji od organskih tvari koje organizmi u tlu brzo troše, a "trajni", pak, od huminskih tvari koje se polako razgrađuju te dulje ostaju u tlu. On veže na sebe hranjive sastojke i vodu, održava strukturu tla i čini oko 90 % organske mase plodnog humusnog tla.

Fenomen plodnosti u konačnici je vidljiva interakcija između tla i biljnog svijeta u njemu. Sadržaj humusa u tome igra veliku ulogu. Tlo bogato njime, bogato je glineno-humusnim kompleksima, a oni nastaju djelovanjem organizama te drže vodu i hranjive tvari dostupne biljkama u rizosferi.

Međutim, u tlu bez njega, ti kompleksi uglavnom nedostaju. Hranjive tvari koje se dodaju gnojidbom ispiru se u podzemne vode (uglavnom neiskorištene) čineći biljke slabijima i osjetljivijima na bolesti. Također, nedostatak stabilnih glineno-humusnih kompleksa izlaže čestice tla eroziji.

Što činiti kod njegova gubitka?
Mnogo obradivih površina u svijetu već je siromašno humusom te ima mali (1 do 2 %) ili vrlo niski (