Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Kako huminske kiseline pomažu povećati sadržaj humusa u tlu
Ove kiseline aktivno podržavaju stvaranje esencijalnih glineno-humusnih kompleksa, koji vežu vodu i hranjive sastojke te ih otpuštaju biljkama po potrebi tijekom vegetacije, navode iz tvrtke Pro-eco.


Foto: Depositphotos/Helenemoon

720 53 0
Tlo je najvažniji čimbenik u poljoprivredi, a njegova plodnost, samim time i opskrba hranom rastuće svjetske populacije, je ugrožena. U Hrvatskoj, kao i na globalnoj razini, postotak humusa u tlu pada, dok se površine degradiranog i napuštenog zemljišta povećavaju. Danas se čovječanstvo suočava s važnom zadaćom očuvanja i povećanja njegova postojećeg sadržaja.

Ali što je zapravo humus? Koju funkciju ima i što možemo učiniti da se suprotstavimo njegovom gubitku?

Trajni i hranjivi humus
Općenito se pod njim podrazumijeva ukupnost fino razgrađenih organskih tvari u tlu, a nastaje kao rezultat neumorne metaboličke aktivnosti mikroorganizama. Razlikuje se prema dugotrajnosti pa se takozvani "hranjivi" sastoji od organskih tvari koje organizmi u tlu brzo troše, a "trajni", pak, od huminskih tvari koje se polako razgrađuju te dulje ostaju u tlu. On veže na sebe hranjive sastojke i vodu, održava strukturu tla i čini oko 90 % organske mase plodnog humusnog tla.

Fenomen plodnosti u konačnici je vidljiva interakcija između tla i biljnog svijeta u njemu. Sadržaj humusa u tome igra veliku ulogu. Tlo bogato njime, bogato je glineno-humusnim kompleksima, a oni nastaju djelovanjem organizama te drže vodu i hranjive tvari dostupne biljkama u rizosferi.

Međutim, u tlu bez njega, ti kompleksi uglavnom nedostaju. Hranjive tvari koje se dodaju gnojidbom ispiru se u podzemne vode (uglavnom neiskorištene) čineći biljke slabijima i osjetljivijima na bolesti. Također, nedostatak stabilnih glineno-humusnih kompleksa izlaže čestice tla eroziji.

Što činiti kod njegova gubitka?
Mnogo obradivih površina u svijetu već je siromašno humusom te ima mali (1 do 2 %) ili vrlo niski (