Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rezidba voćki / Ljetna rezidba

Kada je pravo vrijeme za rezidbu voćki i kako se ona obavlja? Govorimo o ljetnoj rezidbi voćki, a s obzirom na to da je ljetna rezidba voćaka predviđena 5.8, 6.8, 16.8. i 17.8, tako sam ja na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu počeo rezidbu 6.8. u voćnjaku nektarina. Dugogodišnje iskustvo svakako ima veliku važnost u rezidbi jer se već dolaskom do samog stabla otkrivaju grane koje trebaju biti odstranjene. Neki početnici u rezidbi rade velike greške, kao što bacaju previše rodnih grana ili bacaju jednogodišnje grane, tako i rade krive rezove preko kojih sav sok iz biljke izlazi vani te dolazi do raznih oboljenja.

Da bi spriječili gore navedene stvari, nastavite čitati dalje. Ne smatram kako sam najbolji u rezidbi voćaka, ali smatram kako imam velikog učitelja uz sebe kao i agronoma koji znaju što rade. Pod “velikim učiteljem” smatram svog djeda koji je cijeli svoj život proveo u radu, a ponajviše u rezidbi voćaka te kalemljenju istih. Bavio se mnogim drugim stvarima, ali je veliki zaljubljenik u prirodu i u sve što ona pruža. Mene je također naučio kalemiti voćke tako da smo zajedno sadili razne kulture na vlastitom OPG-u i kalemili te prodavali gotove sadnice. Upravo sada u kolovozu nas čeka kalemljenje tri talijanske sorte badema: Feragnese, Feraduel i Tuono. Tako da ako je netko zainteresiran za kalemljenje ili mu treba pokoja informacija može me slobodno kontaktirati na mail, a ja ću mu odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Kako sam naveo i prije imam velikog učitelja koji zna svaku biljku i način na koji se biljka treba formirati da bi se postigla maksimalna rodnost određene voćke. Bitna stavka kod rezidbe nektarine jest da se uklanjaju vodopije, kao i grane koje smetaju traktoru za obrađivanje zemljišta. Sljedeće što je potrebno odstraniti jesu vertikalne grane koje idu skroz u visinu, a zatim i grane koje se sijeku. Kada se naprave prethodni koraci, tada će se dobiti uvid što sljedeće treba orezivati.

Nasad nektarine prije rezidbe

Ljetna rezidba je važna u poljoprivredi zbog toga što ona utječe na formiranje stabla, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu kao i na krupnoću i kvalitetu plodova. Kod rezidbe je važno pogoditi vrijeme u kojemu će se obavljati zbog toga što primjerice rana rezidba može uzrokovati produženu vegetaciju i slabo dozrijevanje, dok kasna može izazvati nepovoljan učinak.

Ljetna rezidba je važna u poljoprivredi zbog toga što ona utječe na formiranje stabla, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu kao i na krupnoću i kvalitetu plodova. Kod rezidbe je važno pogoditi vrijeme u kojemu će se obavljati zbog toga što primjerice rana rezidba može uzrokovati produženu vegetaciju i slabo dozrijevanje, dok kasna može izazvati nepovoljan učinak. Ljetnom rezidbom se uklanjaju vodopije koje sam prije rekao, bujne mladice da se spriječi njihov rast koji smeta rodnim granama da se hrane, a također se i skraćuju postrane grane radi bržeg rasta i boljeg dozrijevanja mladih izboja za sljedeću godinu. Na svom OPG-u ljetnu rezidbu obavljam samo na nektarinama, breskvama, šljivama, bademima, marelicama i trešnjama, dok sve ostale kulture obrezujem u zimskom periodu. Kod rezidbe treba paziti na detalje kako bi voćka imala bogate plodove, jer, ne postoji bez razloga uzrečica “Obrezivanje stabala je ključ uspjeha!”.

Grane se ne uklanjaju u potpunosti već se prikraćuju, ali isto tako potrebno je ostaviti mlade grane koje će puno brže rasti nakon pravilne rezidbe. Do sljedeće godine one će biti ojačane i moći će podnijeti više tereta. Stablo breskve ili nektarine treba formirati, a ono se formira u ljevkasti oblik. Također se uvijek uklanjaju vodopije, a to su vertikalne grane koje su znatno jače i deblje u odnosu na ostale. Također se vodopije mogu prepoznati po različitoj boji u odnosu na rodnu granu. Rodna grana ima tamno smeđu boju dok vodopija ima svjetlo-smeđu / bež boju.