AgroKlub.com

\

Korisnici

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Korisnici » Marina Bošnjak » Moji tekstovi

Marina Bošnjak

Marina Bošnjak

Marina Bošnjak

Autorica Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Baza stočarstva - novi Agroklub servis

Novi servisi
15.02.2016.

Baza stočarstva - novi Agroklub servis

Uvijek tražene i ključne informacije vezane za stočarsku proizvodnju od sada možete pronaći pomoću informacijskog sustava Agroklub! Naime, u veljači je svijetlo dana ugledala i nova baza znanja - Baza stočarstva. Ovaj servis na raspolaganje svim zainteresiranima predstavlja dominantne segmente stočarske proizvodnje, kao i specifičnosti... Baza stočarstva - novi Agroklub servis

10 poklona za Valentinovo za najdražeg farmera

Valentinovo
10.02.2016.

10 poklona za Valentinovo za najdražeg farmera

Opet nam se bliži Valentinovo, jedan od dana u godini na koji farmeri nikako ne bi smjeli preskočiti. Ove nam godine pada u nedjelju te smo ovim putem željeli na njega podsjetiti sve naše zaboravljive muške čitatelje (da im bolje polovice ne bi zamjerile), a damama pak dati savjete što kupiti dragom. Za ljepši spol uvijek je lako izabrati poklon, no... 10 poklona za Valentinovo za najdražeg farmera

Hoće li 2016. biti rekordno topla?

Britanski stručnjaci ovih dana ukazuju na činjenicu da je prosinac 2015. godine bio jedan od najtoplijih u svijetu, s temperaturama za 3.2ºC iznad prosjeka. Jutarnje temperature u prosincu bile su čak i za 10ºC iznad prosjeka, odnosno toplije od nekih proljetnih jutara, javlja magazin Farmers Weekly. Toplo vrijeme pogoduje nastanku bolesti... Hoće li 2016. biti rekordno topla?

Uzgoj rajčice iz vlastitog otpada!

Uzgoj rajčice
04.01.2016.

Uzgoj rajčice iz vlastitog otpada!

Budućnost proizvodnje hrane mogli bi biti upravo tzv. sustavi zatvorenih petlji, u kojima se otpad koristi kao nutrijent. Sve se veća važnost stavlja na optimalno korištenje energije i minimalizaciju stvaranja otpada. Sa ciljem optimizacije korištenja resursa, svi se dijelovi proizvodnje moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koji nastaje uzgojem... Uzgoj rajčice iz vlastitog otpada!

Što s božićnim drvcem kada prođu blagdani?

Božićno drvce
03.01.2016.

Što s božićnim drvcem kada prođu blagdani?

Nakon što prođu blagdani, sjaj našeg božićnog drvca polako počinje blijedjeti. Uljepšalo nam je blagdanske dane, unijelo mirise i harmoniju, no sada ga više ne trebamo. Stoga se svake godine postavlja pitanje - što učiniti sa starim božićnim drvcem? Najlakši i najčešći način za uklanjanje jest jednostavno ga izvući iz kuće (uz ostavljanje... Što s božićnim drvcem kada prođu blagdani?

Govedarstvo u svijetu - izgledi za 2016. godinu

Analitičari za narednu godinu predviđaju porast cijena govedine. Naime, smatra se da bi smanjena raspoloživost goveda te jačanje funte mogla utjecati na porast cijena govedine. "Štoviše, niže cijene žitarica, velike ovogodišnje količine slame i krme, kao i jeftinije gorivo, trebali bi do neke razine smanjiti troškove proizvodnje", smatra Jack... Govedarstvo u svijetu - izgledi za 2016. godinu

U najvećoj "tvornici" salate radit će samo roboti!

Zatvoreni sustavi uzgoja, futurističke i besprijekorne high-tech farme već dugo se smatraju kao vrlo moguća budućnost poljoprivredne proizvodnje. Ovakvi sustavi koji imaju minimalan utjecaj na okoliš mogu biti upotrijebljeni u proizvodnji velike količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osobito kod brzo rastućih kultura, kao što je salata. U... U najvećoj "tvornici" salate radit će samo roboti!

Jeste li ikada izbliza vidjeli pahulje?

Tehnologija
02.01.2016.

Jeste li ikada izbliza vidjeli pahulje?

Često se kaže da su snježne pahulje jedno od čuda ovoga svijeta. Svaka je za sebe jedinstvena, bogata detaljima i spektakularna, upravo jedno od čuda prirode kojemu se ne možemo nadiviti. Ruski fotograf Alexey Kljatov ima poseban talent za hvatanje kratkog života ovih prekrasnih ledenih kreacija. "Pahuljice fotografiram na balkonu, većinom na... Jeste li ikada izbliza vidjeli pahulje?

Kako bi izgledala božićna večera bez pčela?

Nestanak pčela
20.12.2015.

Kako bi izgledala božićna večera bez pčela?

Već je dugo poznata činjenica da kada bismo izgubili sve pčele na planeti, čovječanstvo bi uspjelo preživjeti jedva četiri godine. Nestanak pčela uvelike bi umanjio mogućnost oprašivanja, što bi dovelo do smanjenja broja biljaka, kao i životinja, a samim time bilo bi i manje hrane. Oko jedne trećine hrane koje jedemo nastaje, na ovaj ili onaj... Kako bi izgledala božićna večera bez pčela?

Evo kako životinje vide!

Tehnologija
20.12.2015.

Evo kako životinje vide!

U životinjskom svijetu boje imaju izrazito važnu ulogu. Ona služi kao signal potencijalnim partnerima ili partnericama, pruža zaštitu od predatora pa čak pomaže identificirati izvore hrane. Ali živi svijet i boje u njemu svaka životinjska vrsta drugačije vidi. Ljudi i primati staroga svijeta osjetljivi su na primarne boje, kao što su plava... Evo kako životinje vide!

Porast realnog dohotka u poljoprivredi!

Dohodak
20.12.2015.

Porast realnog dohotka u poljoprivredi!

Prema prvim procjenama, realni poljoprivredni dohodak po radniku u EU članicama pao je za 4,3%. Prema informacijama koje donosi Eurostat, u usporedbi s prethodnom godinom (2014.) Hrvatsku očekuje najveći porast realnog dohotka u poljoprivredi po radniku od 21.5%. Za nama slijede Latvija (+14.3%), Grčka (+12.1%), Francuska (+8.8%) i Italija (+8.7%)... Porast realnog dohotka u poljoprivredi!

Lamma show - najbolje od mehanizacije!

Sajam mehanizacije
20.12.2015.

Lamma show - najbolje od mehanizacije!

Manifestacija Lamma Show je jedan od najvećih događaja koji će se iduće godine održati u sektoru industrije poljoprivrede i pripadajuće mehanizacije, a održava se u Velikoj Britaniji u mjestu Peterborough. U dva dana manifestacije posjetiteljima će biti prezentirano sve - od poljoprivrednih proizvoda do mehanizacije, a moguće se i educirati o... Lamma show - najbolje od mehanizacije!

Što Europa predviđa našem gospodarstvu?

Ekonomija
19.12.2015.

Što Europa predviđa našem gospodarstvu?

Iako i dalje imamo veću nezaposlenost i manje plaće od europskog prosjeka, Europska komisija Hrvatskoj za kraj 2015. godine predviđa izlazak iz recesije. Takvi i slični ekonomski pokazatelji navedeni su u nedavno izdanom radnom dokumentu s makroekonomskom analizom stanja u Republici Hrvatskoj. Kako nam je bilo? Dokument navodi da veliki problem... Što Europa predviđa našem gospodarstvu?

Najveći poljski sajam mehanizacije!

Polagra-Premiery
19.12.2015.

Najveći poljski sajam mehanizacije!

Polagra-Premiery u Poznanu je jedna od najmlađih i najbrže rastućih sajmova. Ovaj sajam poljoprivredne mehanizacije odvija se svake druge godine. Vrijeme i oblik održavanja sajma Polagra utvrđeni su temeljitim istraživanjem tržišta te savjetovanjima s predstavnicima poljoprivrednog sektora Poljske. Budući da novitete u mehanizaciji u Poznanu... Najveći poljski sajam mehanizacije!

Postani Agropedijin stručnjak i osvoji poklon!

Agropedija
25.11.2015.

Postani Agropedijin stručnjak i osvoji poklon!

Osim što uživamo u plodovima jeseni, ovoga studenoga slavimo godinu dana od javne objave našeg projekta Agropedija. Ova enciklopedija domaće poljoprivrede sadržava detaljne i aktualne informacije o poljoprivrednom sektoru Republike Hrvatske i susjednih zemalja u regiji. Ovom prilikom odlučili smo cijeli mjesec darivati naše najvjernije čitatelje... Postani Agropedijin stručnjak i osvoji poklon!

Sajmovima i projektima potičemo proizvođače

Darko Koren
21.11.2015.

Sajmovima i projektima potičemo proizvođače

Povodom nedavno održanog 18. Gospodarskog i obrtničkog sajma Koprivničko-križevačke županije, u razgovoru sa županom Darkom Korenom, saznajemo koje potpore županija daje poljoprivrednoj proizvodnji, na kojim manifestacijama sudjeluju njezini proizvođači, ali i kakvi su projekti u planu. Prošle je godine u Koprivničko-križevačkoj županiji... Sajmovima i projektima potičemo proizvođače

Neretvanska jegulja najbolja je u jesen!

Dani jegulje
21.11.2015.

Neretvanska jegulja najbolja je u jesen!

Da je neretvanska jegulja najbolja upravo u ovo jesensko vrijeme, reći će brojni gurmani. Stoga se upravo ovaj vikend u Opuzenu održava manifestacija Dani jegulje, u razdoblju od 20. do 22. studenoga. Dane jegulje organizira udruga Muškadur, a tijekom tri dana manifestacije uključuju se brojni neretvanski restorani koji postjetiteljima pružaju poseban... Neretvanska jegulja najbolja je u jesen!

Izbor najboljeg sira u Grubišnom Polju!

Sajam sira
20.11.2015.

Izbor najboljeg sira u Grubišnom Polju!

Grad Grubišno Polje domaćin je 13. Gospodarskog sajma - sajma sira, koji se održava u subotu i nedjelju, 21. i 22. studenoga 2015. godine. Ova manifestacija, najprije pokrenuta kao Gospodarski sajam, svoj prvijenac doživjela je 2003. godine i do danas se održava već s tradicijom dugom 12 godina. Upravo je Grubišno Polje, kao područje na kojemu... Izbor najboljeg sira u Grubišnom Polju!

GlobalGAP postaje sve češći zahtjev trgovaca

GlobalGAP
31.10.2015.

GlobalGAP postaje sve češći zahtjev trgovaca

GlobalGAP je međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji su se odnose na domenu dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP). Primjenom standarda koje propisuje ovaj certifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, dobrobiti životinja te očuvanju... GlobalGAP postaje sve češći zahtjev trgovaca

Razvoj poljoprivrede koči spora administracija!

Krajem prošloga mjeseca naziv Lički krumpir dočekao je svoju registraciju i zaštitu na EU razini - upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva Lički krumpir je Ministarstvu poljoprivrede Udruga proizvođača Ličkog krumpira podnijela... Razvoj poljoprivrede koči spora administracija!

Na oskudnom tlu svaki je plod dvaput cijenjen

Dobre priče
10.10.2015.

Na oskudnom tlu svaki je plod dvaput cijenjen

"Hib vjerojatno dolazi od riječi hljeb ili kruščić. To je energetski zalogaj koji su na jesen domaćice spravljale težacima", priču o Viškom hibu započinje Velimir Mratinić, vlasnik poljoprivrednog obrta Brojne smještenog na otoku Visu. Upravo se ovaj obrt može podičiti proizvodnjom autohtonog viškog proizvoda. Ova vrijedna delicija prvi put bi... Na oskudnom tlu svaki je plod dvaput cijenjen

Na magarećem mlijeku izgradio uspješan biznis!

Dobre priče
26.09.2015.

Na magarećem mlijeku izgradio uspješan biznis!

"Stočarstvom sam se počeo baviti 2007. godine, iz ljubavi prema životinjama, osobito konjima. Magarce sam zatim nabavio sasvim slučajno. Kupio sam dvije magarice i jedno pule mijenjao za konja", priča nam Andrija Ribičić, mladi poljoprivrednik iz Šestanovca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "Kupci naše magareće mlijeko traže za sve i svašta... Na magarećem mlijeku izgradio uspješan biznis!

Prijeti li nam nestašica mlijeka?

Proizvodnja mlijeka
21.09.2015.

Prijeti li nam nestašica mlijeka?

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku u prošloj je godini proizvodnja mlijeka pala u vrijednosti od 10,8% u odnosu na prethodnu godinu. Isto tako, za 9,6% smanjene su količine mlijeka koje su poljoprivredna gospodarstva davala u otkup. Preračunato u tone, riječ je o 66 tisuća tona manje ukupne proizvodnje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim... Prijeti li nam nestašica mlijeka?

Za manje razvijena područja 22,8 milijuna kuna

Potpore
21.09.2015.

Za manje razvijena područja 22,8 milijuna kuna

Ministarstvo poduzetništva i obrta u ponedjeljak je objavilo natječaj "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije", vrijedan 22,8 milijuna kuna. Riječ je o novom natječaju iz EU fondova, namijenjenom poduzetnicima koji posluju ili ulažu u manje razvijenim... Za manje razvijena područja 22,8 milijuna kuna

Ljubitelji cvijeća ne propuštaju Florijanu

Florijana
21.09.2015.

Ljubitelji cvijeća ne propuštaju Florijanu

Cvjetni festival, pod nazivom Florijana, održava se i ove godine u Rijeci, po jubilarno deseti puta. Na pješačkom mostu kod hotela Continental od 24. do 27. rujna posjetiteljima će se predstaviti brojni proizvođači ukrasnoga bilja. Upravo zbog velikog izbora proizvoda, ali i stručnih radionica i predavanja, Florijana je postala nezaobilazna... Ljubitelji cvijeća ne propuštaju Florijanu

Genera prihvatila ponudu Dechre

Genera
21.09.2015.

Genera prihvatila ponudu Dechre

Uprava Genere smatra da je ponuda britanske tvrtke Dechra Pharmaceuticals za preuzimanje Genere prihvatljiva u pogledu cijene i drugih elemenata, kaže se u mišljenju Uprave. Svoje pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanje dali su i predstavnici radnika. Dechra Pharmaceuticals je ponudu za preuzimanje Genere objavila sredinom rujna, u kojoj... Genera prihvatila ponudu Dechre

Ovako izgleda hrvatski Oktoberfest

Oktoberfest
20.09.2015.

Ovako izgleda hrvatski Oktoberfest

Ljubitelji piva i dobre zabave ovoga puta dolaze na svoje! Kraj Poreča, na poluotoku Lanterna idućih će se dana od 18. do 26. rujna održavati hrvatski Oktoberfest. Po uzoru na puno poznatiji Oktoberfest koji se održava u Bavarskoj, ovaj nezaboravan događaj uz tradicionalnu bavarsku glazbu, najbolje pivo i more, organizira porečka tvrtka Valamar... Ovako izgleda hrvatski Oktoberfest

90 milijuna kuna za kapitalna ulaganja

Kapitalna ulaganja
20.09.2015.

90 milijuna kuna za kapitalna ulaganja

Ukupno će 92 tvrtke dobiti potpore iz Operativnog programa kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, a vrijednost tog programa je 90,5 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo gospodarstva. "Operativnim programom za 2015. godinu, kojim se pomaže razvoj industrije, zaposlit će se 1.200 radnika i ostvariti ukupna ulaganja u... 90 milijuna kuna za kapitalna ulaganja

Pogledajte najveću farmu na svijetu!

Na ovoj kineskoj farmi nalazi se 40 tisuća krava i jedna je od najvećih farmi na svijetu. Osim za proizvodnju mlijeka, krave proizvode i bioplin putem postrojenja podignutog na farmi, javlja The Economist. Profesor Li Sheng s Kineskog poljoprivrednog instituta napominje da je za pola sata mlijeko s ove farme pakirano i isporučeno, a kvaliteta mu je... Pogledajte najveću farmu na svijetu!

Posjetite Lonjsko polje!

Sve one koje zanimaju tradicijski običaji, narodne nošnje i glazba razveselit će Dani europske baštine koji se održavaju u Krapju 26. i 27. rujna. Na ovoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji očekuju Vas kulturno umjetnička društva koja će predstaviti svoje tradicionalne plesove i pjesme, a sve u idiličnom ambijentu posavskih tradicionalnih drvenih... Posjetite Lonjsko polje!

Panika zbog divovskih puževa!

Divovski puževi
20.09.2015.

Panika zbog divovskih puževa!

Porijeklom iz istočne Afrike, poznati pod svojim latinskim imenom Achatina Fulica, divovski su puževi postali pošast američkim usjevima. Dugi i do 20 centimetara, osim po napadima usjeva, ove su napasnike zabilježili i kako nagrizaju temelje kuća. Grubo govoreći, ovi puževi jedu sve na što naiđu - obrstit će povrće, pojesti voće, lišće... Panika zbog divovskih puževa!

Čipkarice iz cijelog svijeta u Lepoglavi

Ovogodišnji međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se od 17. do 20. rujna, a organizatori su i ove godine pripremili bogat program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Ovogodišnja tema je vezana uz biljne i životinjske motive na lepoglavskoj čipki, nakitu te odjeći i crkvenom ruhu. Tijekom tri festivalska dana posjetitelji će moći... Čipkarice iz cijelog svijeta u Lepoglavi

Izabrala nas i Svjetska turistička organizacija!

UNWTO
19.09.2015.

Izabrala nas i Svjetska turistička organizacija!

Hrvatska je izabrana za prvu potpredsjedateljicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma. Ta je odluka donesena na 101. sjednici Izvršnog vijeća UNWTO-a u kolumbijskome gradu Medellinu, na kojoj sudjeluje i izaslanstvo Ministarstva turizma s ministrom Darkom Lorencinom na čelu. Hrvatska... Izabrala nas i Svjetska turistička organizacija!

U listopadu poljoprivrednicima 100 milijuna eura?

Izravne potpore
19.09.2015.

U listopadu poljoprivrednicima 100 milijuna eura?

"Početkom listopada bit će realizirana dodatna isplata za izravna plaćanja u poljoprivredi u iznosu od 100 milijuna eura, a ta će sredstva Europska komisija u proračun RH uplatiti već u prosincu ove godine", stoji u rebalansu državnoga proračuna za 2015. godinu. Ova je objava podignula buru reakcija na postupak vladajućih, koji, kako se čini... U listopadu poljoprivrednicima 100 milijuna eura?

Kuhanje mega sarme u Vidovcu!

Zeljerijada
19.09.2015.

Kuhanje mega sarme u Vidovcu!

Najveća sarma ili mega sarma i ove će se godine tradicionalno kuhati u mjestu Vidovec nedaleko Varaždina, ovoga vikenda od 18. do 20. listopada. Kulinarski geniji po 18. puta zaredom udružit će snage u pravljenju najveće sarme na svijetu. Naime, ekipa je 2005. godine skuhala sarmu dugačku čak 454 metra, čime su oborili svjetski rekord, a divovsku... Kuhanje mega sarme u Vidovcu!

Zlatna kuna tvrtkama Optiplast, Vivera i Mlin i pekare

Zlatna kuna
19.09.2015.

Zlatna kuna tvrtkama Optiplast, Vivera i Mlin i pekare

Plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim trgovačkim društvima u Sisačko-moslavačkoj županiji u petak su na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore u Sisku uručene čelnicima sisačke tvrtke Optiplast u kategoriji malih trgovačkih društava, Vivere iz Gline u kategoriji srednjih te Mlin i pekare iz Siska u kategoriji velikih trgovačkih... Zlatna kuna tvrtkama Optiplast, Vivera i Mlin i pekare

Koliko zapravo antibiotika dajemo stoci?

Antibiotici
19.09.2015.

Koliko zapravo antibiotika dajemo stoci?

Samo u SAD-u, bakterija otporna na antibiotike odgovorna je za više od 23.000 smrtnih slučajeva i dva milijuna infekcija, a procjenjuje se i uzrokuje gubitak 20 milijardi dolara godišnje, iznose to podatci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. U Europi se pak ovaj problem povezuje s 25.000 smrtnih slučajeva. Diljem svijeta, od Mozambika do... Koliko zapravo antibiotika dajemo stoci?

Google poziva na pomoć izbjeglicama!

Izbjeglička kriza
18.09.2015.

Google poziva na pomoć izbjeglicama!

Smatra se da je svoje domove samo u Siriji napustilo više milijuna ljudi i krenulo prema sigurnosti susjednih zemalja, a Europa se suočava s najvećom izbjegličkom krizom od Drugoga svjetskog rata. A u potrazi za boljim životom mnogima je sada potrebna naša pomoć. Danas možemo dokazati svoju humanost. Postoje trenutci kada se treba uključiti i... Google poziva na pomoć izbjeglicama!

Što sijati - a ne izgubiti?

Sjetva pšenice
14.09.2015.

Što sijati - a ne izgubiti?

Domaći se ratari iznova nalaze na prekretnici. Što sijati da bi se nagodinu ostvario željeni financijski razultat i na kraju krajeva - preživjelo. Ratari se i ove godine žale na cijenu pšenice, a nezadovoljstvo se povećava najavom Granolia da neće uzimati pšenicu s manje od 12% proteina. Proizvođači su pak neprijateljstvo već stvorili i s... Što sijati - a ne izgubiti?

Bela nedeja i mlado vino

Bela nedeja
13.09.2015.

Bela nedeja i mlado vino

U čast mladoga vina, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine - mlade belice, mještani Kastva slave odavnina. Tada se prvi puta kuša tek otočeno vino, a ovaj kulturno-povijesni događaj u Kastav, gradić nedaleko Rijeke i Opatije privlači brojne posjetitelje. Pod nazivom Bela nedeja, aludirajući na mlado bijelo vino, ova je manifestacija oživljava... Bela nedeja i mlado vino

Milanović: Hrvatskoj ne treba GMO!

GMO
13.09.2015.

Milanović: Hrvatskoj ne treba GMO!

"Ne možemo ukinuti uvoz hrane kako je to netko rekao prije tjedan dana, da će se obračunati sa prekomjernim uvozom hrane. To ne možemo jer mi smo članica Europske unije", istaknuo je premijer Zoran Milanović obraćajući se nazočnima u petak u Drinovcima kod Drniša. Naglasio je kako Hrvatska uvozi, ali isto tako može i izvoziti hranu, a obiteljska... Milanović: Hrvatskoj ne treba GMO!

Jesenska rapsodija u Čakovcu!

Jesenska rapsodija manifestacija je pod organizacijom Turističke zajednice grada Čakovca, a održava se dva dana, 25. i 26. rujna - po prvi puta. U sklopu manifestacije bit će organiziran i Sajam zdrave hrane, a posjetitelje će posebno privući besplatan koncert Prljavog kazališta na Trgu Republike 26. rujna u večernjim satima. Na sajmu će... Jesenska rapsodija u Čakovcu!

Sinjska alka u magazinu Le figaro!

Sinjska alka
12.09.2015.

Sinjska alka u magazinu Le figaro!

Ugledni francuski dnevni list "Le Figaro" u svojem je tjedniku "Le Figaro Magazine" u petak objavio veliku reportažu na desetak stranica o Sinjskoj alci u kojoj pod nazivom "Gospini kopljanici" dočarava bogatstvo, zajedništvo i dobro ozračje te tradicionalne igre. Kako u priopćenju ističu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), autor... Sinjska alka u magazinu Le figaro!

Posjetite jubilarne 50. Vinkovačke jeseni!

Vinkovačke jeseni
12.09.2015.

Posjetite jubilarne 50. Vinkovačke jeseni!

"Vinkovačkih jeseni ne bi bilo da nije na početku, 1966. godine, bilo gospodarstvenika Vinkovaca i današnje Vukovarsko-srijemske županije. Oni su tada pomogli u razvoju ove manifestacije. Nakon 50 godina Vinkovačke jeseni su manifestacija koja ima izuzetan značaj u svijetu kulture, tradicije i turizma u Hrvatskoj pa i šire", riječi su kojima je... Posjetite jubilarne 50. Vinkovačke jeseni!

Ovo su poslovi budućnosti!

Zapošljavanje
12.09.2015.

Ovo su poslovi budućnosti!

Na riječ poljoprivreda većina zamišlja slike poljoprivrednika i njegova traktora. Ipak, u ovoj hvalevrijednoj djelatnosti postoji mnoštvo posebnih grana - od inženjeringa do ekonomije. Studija američkog Perdue sveučilišta ove je godine provela istraživanje i utvrdila da se u sljedećih pet godina biti otvoreno 60.000 radnih mjesta u područjima... Ovo su poslovi budućnosti!

Spremno preuzimanje Genere!

Genera
12.09.2015.

Spremno preuzimanje Genere!

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u petak britanskoj tvrtki Dechra Pharmaceuticals PLC objavljivanje ponude za preuzimanje Genere, u kojoj će Dechra ponuditi cijenu od 179,60 kuna po dionici. Za Dechru je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala 31. srpnja ove godine, kada je ta kompanija sklopila ugovor o... Spremno preuzimanje Genere!

Krave će nam biti deblje i manje proizvoditi plin?

Proizvodnja metana
11.09.2015.

Krave će nam biti deblje i manje proizvoditi plin?

Krave proizvode velike količine metana uslijed prirodnih tjelesnih procesa. Prethodni pokušaji da se izlučivanje metana stavi pod kontrolu rezultirao je brojnim negativnim nuspojavama, no čini se da će nova istraživanja znanstvenika dovesti do važnih otkrića. Iako se često šali na temu da su krave glavni uzročnik metana, to je šala u kojoj ima i... Krave će nam biti deblje i manje proizvoditi plin?

Proizvodnja duhana - jesmo li popušili?

Hrvatski duhani
11.09.2015.

Proizvodnja duhana - jesmo li popušili?

Dok su prethodnu godinu obilježile su obilne kiše koje su umanjile očekivani prinos, a urod 2013. zadesio rani mraz, ove se godine na domaćim poljima duhana očekuje dobar urod. Najviše je u proizvodnji duhan tipa virginia i burley. Procjene govore da se uzgojem duhana bavi oko 1.400 poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj, a dok je duhan... Proizvodnja duhana - jesmo li popušili?

Novi distributivni centar vrijedan 38 mil. kuna

Zagrebačka pivovara u petak je u Zaprešiću otvorila svoj novi logistički, distributivni i komercijalni centar, investiciju vrijednu 38 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Sergey Yeskov istaknuo je kako tom investicijom nastavljaju s daljnjim ulaganjima u razvoj poslovanja i proizvoda. "Dokaz tome je činjenica da smo prošle godine u... Novi distributivni centar vrijedan 38 mil. kuna

Opet loše prognoze za pšenicu!

Nakon što se svjetsko tržište žitarica napokon oporavilo od panike koja je vladala zbog iznimno sušnog razdoblja koje je pogodilo Europu i Australiju, najnovije razdoblje suše pod upitnik sada stavlja ruske žitarice. Istovremeno, područje Južne Amerike potresa prekomjerna vlaga. Ruski farmeri - čija je ovogodišnja proizvodnja žitarica premašila... Opet loše prognoze za pšenicu!

Treći po redu festival hrane i vina!

Sve one koji žele kušati fina jela, degustirati najbolja domaća vina, posjetiti besplatne kulinarske radionice i naučiti pokoji kulinarski trik uskoro očekuje posebna manifestacije. Po treći puta po redu, od 13. do 15. studenoga održat će se Hrvatski festival hrane i vina u Areni Zagreb. Na festivalu se očekuje preko 300 domaćih i stranih... Treći po redu festival hrane i vina!

Kodeks otkupa žitarica stvorio probleme!

Zbog primjene Kodeksa o otkupu žitarica i uljarica, više od 70% pšenice u Osječko-baranjskoj županiji otkupljeno je u kategoriji treće klase ili stočne hrane, a s obzirom da neki trendovi ukazuju na mogućnost monopolizacije otkupa poljoprivrednici su zabrinuti da će to stvoriti probleme u proizvodnji. Istaknuto je to u četvrtak na sastanku župana... Kodeks otkupa žitarica stvorio probleme!

Što je Kina bez svinja?

Poljoprivreda Kine
12.08.2015.

Što je Kina bez svinja?

Od svih vrsta mesa, Kinezi najčešće biraju svinjetinu pa ona čini čak 70% ukupne potrošnje mesa, javlja The Economist. Kina trenutno ima potražnju za približno 500 milijuna svinja godišnje, više od pola svjetske svinjogojske proizvodnje. Ipak, važnost konzumacije svinjetine za Kinu ide dublje od kulinarskog ukusa. Svinje su bile centar kineske... Što je Kina bez svinja?

Kako je maslinovo ulje srušilo grčku ekonomiju!

Među brdima Kalamata, na južnoj obali grčkog poluotoka Peloponeza, proizvode se neke od najboljih maslina na svijetu. Od njih se dobiva ulje gotovo fluorescentno zelene boje, često opisano i kao tekuće zlato. No, nakon prerade, velike količine ulja cisternama su odvežene ravno u more. Naime, u 2012. godini 60% grčke proizvodnje maslinovog ulja bilo... Kako je maslinovo ulje srušilo grčku ekonomiju!

Od jedne košnice nastalo pčelinje carstvo

Dobre priče
08.08.2015.

Od jedne košnice nastalo pčelinje carstvo

"U Europi nema bolje zemlje za bavljenje pčelarstvom od Hrvatske. Imamo tri klimatske zone, blagu klimu i kratke udaljenosti između paša. Naša je zemlja bogom dana!", svoju priču započinje Željko Vrbos, profesionalni pčelar iz Cabune u Virovitičko-podravskoj županiji. Željkova obitelj tradicionalno je godinama vezana za proizvodnju meda, a... Od jedne košnice nastalo pčelinje carstvo

IMT ugasio proizvodnju u Srbiji!

IMT
05.08.2015.

IMT ugasio proizvodnju u Srbiji!

Poslije 61 godine, stala je proizvodnja Industrije mašina i traktora. Radnicima su uručene otpremnine i zatražen je stečaj, javlja kurir.rs. Svim preostalim radnicima, a bilo ih je 370, prošloga su tjedna uručene radne knjižice. IMT praktički više ne postoji. Radnicima IMT duguje više od 20 plaća. Da bi dobili otpremnine u visini od 20 eura po... IMT ugasio proizvodnju u Srbiji!

Kada mladi rade, onda i zapošljavaju!

Dobre priče
25.07.2015.

Kada mladi rade, onda i zapošljavaju!

"Dok otac Josip ima svoje gospodarstvo, s 18 godina i ja sam odlučio otvoriti svoj OPG", priča nam mladi poljoprivrednik, Daniel Novosel, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Zvonimirovca u Virovitičko-podravskoj županiji te nastavlja "...te 2006. godine, moje je gospodarstvo bilo tek u začetku, ali svjestan stanja na domaćem tržištu rada... Kada mladi rade, onda i zapošljavaju!

Za opstanak stočarstva borimo se radom i odricanjem

Dobre priče
18.07.2015.

Za opstanak stočarstva borimo se radom i odricanjem

Maria Rengela, vlasnika dviju mljekarskih farmi nedaleko Virovitice zatekli smo u silaži lucerne. Njegovo gospodarstvo živi je primjer kako se radom i ulaganjima može doći do uspjeha u stočarskoj proizvodnji. Rengelovo gospodarstvo sastoji se od dvije farme ukupnog kapaciteta 220 grla pasmine Simental. Najvećim dijelom ovdje je riječ o proizvodnji... Za opstanak stočarstva borimo se radom i odricanjem

Povratak u budućnost na belgijskoj farmi!

Belgijska farma Hof ten Bosch živi je primjer održive poljoprivredne prakse, a njezini vlasnici smatraju da je održivo gospodarenje jedini način suočavanja s izazovima koje donosi povećanje broja stanovnika i istovremeno smanjivanje obradivih površina. Agroklub je Hof ten Bosch farmu smještenu u mjestu Huldenberg nedaleko Bruxellesa u Belgiji... Povratak u budućnost na belgijskoj farmi!

Objavljena hrvatska inačica Ruralnog razvoja!

Program Ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine, težak oko 2,4 milijarde eura, nedavno je prihvaćen od strane Europske komisije, a prvi natječaji su objavljeni početkom ove godine. Kod korisnika programa već je objava prvih natječaji izazvala golem interes pa je tako već na Mjeru 4 prijavljeno 1.280 projekata, vrijednih gotovo... Objavljena hrvatska inačica Ruralnog razvoja!

Posjetite Dane maline u Novom Travniku!

Dani maline
28.06.2015.

Posjetite Dane maline u Novom Travniku!

I ove se godine u Novom Travniku organizira međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma, pod nazivom Dani maline. Sajam traje dva dana, od 9. do 10. srpnja 2015. godine, a organizira ga Udruženja organskih proizvođača ljekovitog bilja i jagodičastog voća Srednjobosanskog kantona. Cilj je sajma povezati organsku proizvodnji i eko turizam te... Posjetite Dane maline u Novom Travniku!

Tko kontrolira svjetsku sigurnost hrane?

Mineralna gnojiva
24.06.2015.

Tko kontrolira svjetsku sigurnost hrane?

Fosfor (P) je element koji se nalazi na raskrižju sigurnosti hrane i ublažavanja klimatskih promjena. Nedavna su istraživanja francuskih stručnjaka pokazala da, bez obzira modele utvrđivanja klimatskih promjena, dostupnost fosfora određuje razinu proizvodnje biomase, a time i skladištenja ugljika u ekosustavima. Stalno povećanje potražnje za... Tko kontrolira svjetsku sigurnost hrane?

Moratorij na proizvode od kloniranih životinja!

Zastupnici EU na nedavnoj sjednici zaključili su kako ne bi trebalo dopustiti da se meso, mlijeko i jaja od kloniranih životinja nađe na tanjurima građana EU. Navedeni je prijedlog, koji nameće daleko stroža ograničenja na uvoz i potrošnju proizvoda proteklih kloniranjem od onih iznijela Europska komisija, usvojen od strane članova Odbora za... Moratorij na proizvode od kloniranih životinja!

Postani ocjenjivač maslinovog ulja!

Maslinovo ulje
22.06.2015.

Postani ocjenjivač maslinovog ulja!

Županijska komora Split, u suradnji s organizacijom OLEA (Organizzazione Laboratorio Esperti Assaggiatori), održat će 26. i 27. lipnja, od 9.30 do 13.30 u ŽK Split, šest vođenih senzorskih analiza djevičanskih maslinovih ulja koje će obuhvaćati kušanja, ocjenjivanja ulja i, na kraju, testove. Po završetku analiza, polaznici će dobiti certifikat... Postani ocjenjivač maslinovog ulja!

Postani dio legende o Picokima!

Picokijada 2015
21.06.2015.

Postani dio legende o Picokima!

Legenda o Picokima temelji se na stvarnom događaju, kada je u 16. stoljeću Osmanlijsko carsko zaprijetilo Podravini. Žitelji su se hrabro oduprli napadaču, no stara legenda o picekima i poraženom Ulama-begu živi putem Legende o Picokima u narodu Podravine već gotovo pet stoljeća. Picokijada se tako još od 1968. godine odvija u Đurđevcu krajem... Postani dio legende o Picokima!

Lipanj rezerviran za domaće eko višnje!

Svako voće, a posebno ako je proizvedeno na ekološki način, samo po sebi je zdravo, no višnje kao aktualno voće u lipnju osobito oduševljava svojim nutritivnim svojstvima. "Višnje sadržavaju brojne vitamine, kao što je C vitamin, A vitamin, B vitamin, a osobito su dobre za spavanje. Sadrže melatonin pa ako se jedu prije spavanja može se lagano... Lipanj rezerviran za domaće eko višnje!

Jedemo sve manje svježeg voća i povrća!

Prehambene navike
20.06.2015.

Jedemo sve manje svježeg voća i povrća!

Freshfel Consumption Monitor, organizacija koja analizira proizvodnju, trgovinu i potrošnju u 28 zemalja članica EU, ovaj je tjedan ukazala na zabrinjavajući trend pada konzumacije svježeg voća i povrća u zemljama EU. Naime, najnoviji podatci iz 2013. godine pokazuju dnevna potrošnja svježeg voća i povrća stoji na 341,82 grama po stanovniku. Iako... Jedemo sve manje svježeg voća i povrća!

Čuvari dalmatinskog ponosa i tradicije!

Dobre priče
20.06.2015.

Čuvari dalmatinskog ponosa i tradicije!

U malom naselju Bosanka, tri kilometra udaljenom od Dubrovnika, nalazi se gospodarstvo nadaleko poznato po svojim bušama i tovarima, ali i pravoj domaćoj hrani. Riječ je naravno, o gospodarstvu Ilara Paskojevića, koji s obitelji uzgaja ove plemenite životinje, prema kojima ga vuče velika ljubav i naklonjenost. Poljoprivredna priča obitelji... Čuvari dalmatinskog ponosa i tradicije!

U utorak počinje isplata poticaja!

Isplata potpora
19.06.2015.

U utorak počinje isplata poticaja!

Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započet će u utorak 23. lipnja 2015. godine s isplatom drugog dijela izravnih potpora poljoprivrednicima. Na račune 96.819 poljoprivrednih gospodarstava u idućih nekoliko dana isplatit će se ukupno 1,5 milijarda kuna, odnosno 50% preostalog iznosa novca... U utorak počinje isplata poticaja!

Otimanje poljoprivrednog zemljišta u EU!

Ovog je tjedna na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predstavljena Studija o razmjerima nezakonitog prisvajanja obradivih površina u EU. Fenomen koncentracije poljoprivrednog zemljišta u rukama malog broja vlasnika te kupovine zemljišta od strane investicijskih, mirovinskih i drugih fondova, kao i banaka vrlo je izražen u... Otimanje poljoprivrednog zemljišta u EU!

Sto posto zagorsko - izložba stoke u Zlataru

Zlatar 2015
19.06.2015.

Sto posto zagorsko - izložba stoke u Zlataru

Na prostoru sajmišta u Zlataru, ove subote, 20. lipnja, održat će se 15. Izložba stoke i 17. Izložba konja Krapinsko-zagorske županije. Na izložbi će sudjelovati najbolji stočari i konjogojci Krapinsko-zagorske županije, izlažući najbolja grla goveda, ovaca, svinja, konja, zagorskog purana i kokoši. Cilj je izložbe stočarima, stručnjacima i... Sto posto zagorsko - izložba stoke u Zlataru

Upitna budućnost mineralnih gnojiva?

Mineralna gnojiva
18.06.2015.

Upitna budućnost mineralnih gnojiva?

Iako su se posljednjih nekoliko godina znanstvenici i političari, aktivnosti uglavnom usmjeravali na troškove koje izaziva onečišćenje okoliša izazvano intenzivnom uporabom mineralnih gnojiva, ono o čemu se rijetko razmišlja jest činjenica da je europskim farmerima i u budućnosti potrebno osigurati njihovu dostupnost. Iako intenzivno korištenje... Upitna budućnost mineralnih gnojiva?

Može li se stočarima manje pomagati?

Potaknuta alarmantnim stanjem u domaćoj stočarskoj proizvodnji, Udruga OPG-a Hrvatske Život i ovoga je puta odlučila istupiti u javnost. Smatraju da je ionako teška situacija dodatno otežana donošenjem novog, manjkavog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a posebno njegovom izrazito nepromišljenom provedbom. "Veliki neto uvoz hrane i nepovoljni... Može li se stočarima manje pomagati?

Cijene žitarica diktiraju Amerikanci?

Vremenske neprilike prošloga tjedna uzburkale su osjetljivo stanje na svjetskom tržištu žitarica i uljarica. Vlažno vrijeme u SAD-u bio je jedan od glavnih pokretača panike koja je vladala oko kvalitete ovogodišnje pšenice. Također, nepovoljni uvjeti utjecali su na odgodu sjetve kukuruza i soje, što bi moglo rezultirati manjim brojem zasađenih... Cijene žitarica diktiraju Amerikanci?

Misterij podrijetla Zinfandela u SAD-u

Zinfandel
17.06.2015.

Misterij podrijetla Zinfandela u SAD-u

Sorta Zinfandel najrasprostranjenija je sorta u Sjedinjenim Američkim Državama, a uzgaja se osobito na području Kalifornije. Nedavna istraživanja dovela su do saznanja da je Zinfandel ustvari hrvatska autohtona sorta naziva Crljenak kaštelanski. Kako se dogodila slučajnost da upravo naša domaća sorta postane toliko važan dio američkog vinarstva... Misterij podrijetla Zinfandela u SAD-u

FADN - pola stoljeća podrške proizvođačima

FADN
15.06.2015.

FADN - pola stoljeća podrške proizvođačima

Jedan od izvornih sustava za prikupljanje i analizu podataka o prihodima poljoprivrednih gospodarstava prošloga je tjedna obilježio svoju 50. obljetnicu. Riječ je dakako o FADN-u, odnosno sustavu poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (engl. Farm Accountancy Data Network). Također poznata i po svom francuskom akronimu Rica (Reseau d'Information... FADN - pola stoljeća podrške proizvođačima

Budućnost ribara u RH - konferencija

O značajnim temama za hrvatsko ribarstvo, a posebno o odredbama Zajedničke ribarstvene politike EU te njenom utjecaju na ribarstvo u Republici Hrvatskoj, raspravljat će se na konferenciji u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj 19. lipnja 2015. godine u Hotelu Radisson blu resort u Splitu (Put Trstenika 19), s... Budućnost ribara u RH - konferencija

U Slavoniju doveli sibirsku borovnicu!

OPG Ćosić
14.06.2015.

U Slavoniju doveli sibirsku borovnicu!

Obitelj Ćosić iz Posavskih Podgajaca odlučila se za pomalo pionirski pothvat - uzgoj sibirske borovnice u Slavoniji. "Prošle su dvije godine kako smo posadili sibirske borovnice i ove godine smo imali prvi plod", priča nam Tanja Ćosić, jedna od tek četiri uzgajivača sibirske borovnice u Hrvatskoj. Budući da do sada nisu imali iskustava u... U Slavoniju doveli sibirsku borovnicu!

Hrabro investirali u struku i kvalitetu - i uspjeli!

Dobre priče
13.06.2015.

Hrabro investirali u struku i kvalitetu - i uspjeli!

"Za ulazak u investiciju i pokretanje branda bilo je potrebno mnogo hrabrosti, ali smatramo da smo investiranjem u struku, kvalitetu vina, ekološku proizvodnju, izgradnju vinarije potaknuli neke promjene u domaćem vinogradarstvu. Ili kako to volimo nazvati, trudili smo se potaknuti renesansu hrvatskog vinarstva", riječi su Damira Štimca, čija se... Hrabro investirali u struku i kvalitetu - i uspjeli!

Prijavi se i postani najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik!

HUMP Agro
12.06.2015.

Prijavi se i postani najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik!

Zasigurno se svi sjećaju prve hrvatske najbolje mlade poljoprivrednice Martine Petrović, koja je među 200 prijavljenih na istoimenom natječaju prošle godine ponijela ovu laskavu titulu. Osim što se na obiteljskom gospodarstvu bavi uzgojem crne slavonske svinje - fajferice, Martina je i magistra ekonomije, a njezina formula za uspjeh bio je projekt... Prijavi se i postani najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik!

Hoće li kiše isprati kvalitetu američke pšenice?

Nakon iznimne količine oborina koja je tijekom svibnja pala u državama koje SAD smatra svojim žitnicama, zabrinutost oko kvalitete ovogodišnje ozime pšenice počela je moriti kako američke proizvođače tako i analitičare. Višegodišnje suše u državama Kansas, Oklahoma i Teksas gotovo su nestale sa svibanjskim kišama, koje su u Oklahomi i Teksasu... Hoće li kiše isprati kvalitetu američke pšenice?

Herbicidi ili otpornost korova? Što je bilo prije?

Nedavna analiza uzoraka herbarijskih zbirki, nekih starijih od 200 godina, upozorava da rizik od otpornosti na herbicide može biti veći nego što se mislilo. Sada više nego ikada nužno je uvesti različite postupke kontrole pojavnosti korova, javljaju istraživači iz francuskog Dijona, piše Francuski institut za poljoprivredna istraživanja, inra.fr... Herbicidi ili otpornost korova? Što je bilo prije?

Na ocjenjivanju najbolja zagorska vina!

U Zagorju će se ovoga lipnja moći probati najbolja i najnagrađivanija hrvatska vina. Naime, na Bedekovčanskim jezerima u Bedekovčini 12. i 13. lipnja 2015. godine bit će održan 48. Sajam i izložba zagorskih vina. Tako će posjetitelje u srcu Zagorja, području bogate vinogradarske tradicije, očekivati 70-tak uzoraka vrhunskih zagorskih vina Cilj... Na ocjenjivanju najbolja zagorska vina!

Prijave za nastup na Polagra Food!

Polagra Food 2015
06.06.2015.

Prijave za nastup na Polagra Food!

Međunarodni sajam prehrambenih proizvoda Polagra Food ove će godine, od 21. do 24. rujna u Poznanju, u Poljskoj, kao i svake godine okupiti vodeće tvrtke iz prehrambenog sektora. Riječ je o najvećem prehrambenom sajmu u Srednjoistočnoj Europi, koji je izvrsna prilika za upoznavanje sa širokim asortimanom raznovrsnih proizvoda: mesom i mesnim... Prijave za nastup na Polagra Food!

400 godina otočke priče obitelji Bire

Dobre priče
06.06.2015.

400 godina otočke priče obitelji Bire

"Kako smo se počeli baviti vinogradarstvom? To je priča stara preko 400 godina, koliko i obitelj Milina. Moj djed Nikola nije se kao većina bavio ribarstvom, već je bio vinogradar pa tako i danas na osunčanim Korčulanskim padinama moja obitelj uzgaja Plavac mali i Grk, autohtone sorte ovoga kraja", riječi su kojima svoju priču o uspjehu počinje... 400 godina otočke priče obitelji Bire

Rusija odobrila novi izvozni režim za pšenicu!

Ulaskom u posljednji mjesec tekuće sezone, tržišna pozornost sve je više usmjerena na vremenske prilike koje bi mogle utjecati na usjeve za narednu žetvu. Tijekom prošlog tjedna, postalo je očito da se zabrinutosti oko potencijalnog oštećenja na usjevima ozime pšenice u Americi neće ostvariti do te mjere koje su se pribojavali, što je potvrdilo... Rusija odobrila novi izvozni režim za pšenicu!

Aplikacija za utvrđivanje biljne vrste

Mobilne aplikacije
04.06.2015.

Aplikacija za utvrđivanje biljne vrste

Ako ste strastveni ljubitelj čudesa koje nam donose nove tehnologije, a ujedno i zaljubljenik u vrtlarstvo i hortikulturu ili pak samo želite saznati nešto više o živom svijetu oko sebe, obradovat će Vas vijest da je svjetlo dana ugledala nova mobilna aplikacija. Riječ je o aplikaciji koja će poslužiti svim zaljubljenicima u biljni svijet... Aplikacija za utvrđivanje biljne vrste

Španjolskoj prijeko potrebna kiša!

Zimski usjevi za sada su i više nego u dobrom stanju i to na razini cijele Europske unije, a zabrinutost ne postoji niti oko jarih kultivara. U usporedbi s podatcima iz travnja, zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, prognoze o prinosu nešto su veće kod pšenice (+0.03t/ha) i ječma (+0.04t/ha). Ipak, dok su u većini glavnih europskih izvoznika... Španjolskoj prijeko potrebna kiša!

Diljem Hrvatske beru se šparoge!

Berba šparoga
03.06.2015.

Diljem Hrvatske beru se šparoge!

Dok je sjetva kukuruza na istoku Hrvatske završila prije manje od mjesec dana, jedna povrtlarska kultura sazrijeva upravo u ovo vrijeme, u mjesecu svibnju. Šparoga, iznimno cijenjena povrtnica u nas je još uvijek nedovoljno zastupljena. Šparoga svoj maksimalan urod dostiže nakon sedam do osam godina, a razlikuju se divlje, odnosno samonikle te bijele i... Diljem Hrvatske beru se šparoge!

I dalje sunčano i stabilno!

Vremenska prognoza
02.06.2015.

I dalje sunčano i stabilno!

U kontinentalnim predjelima tijekom cijelog razdoblja očekuje se sunčano i suho. Maksimalne vrijednosti temperature zraka uglavnom od 27°C do 31°C. U gorju maksimalne temperature zraka od 23°C do 27°C. Minimalne vrijednosti temperature zraka u nizini u granicama od 16°C do 19°C, a u gorju od 12°C do 15°C. Izgledi za... I dalje sunčano i stabilno!

Adris prodao TDR za pola milijarde eura!

Preuzimanje
01.06.2015.

Adris prodao TDR za pola milijarde eura!

Tvornica duhana Rovinj (TDR) i službeno je prodana multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT) za pola milijarde eura, izvijestio je TDR predstavnike medija. Ugovor je potpisan u subotu, 30. svibnja u Londonu, a potpisali su ga Mato Zadro, predsjednik Uprave Adris grupe i predstavnici kompanije British American Tobacco. Iz Adrisa su... Adris prodao TDR za pola milijarde eura!

Audi od kukuruza proizveo gorivo bez nafte

Biogorivo
01.06.2015.

Audi od kukuruza proizveo gorivo bez nafte

Prošloga je mjeseca Audi objavio kako su njegovi inženjeri proizveli dizel od ugljikovog dioksida i vode. Čini se da na tome ne planiraju stati te su već sada najavili sintetičko gorivo za čiju im proizvodnju nije potrebna nafta. Audijev partner na ovome projektu, poduzeće Global Bioenergies proizvelo je iz biljnih šećera prve decilitre ove... Audi od kukuruza proizveo gorivo bez nafte

U Dolinu Neretve stižu radioaktivne mušice!

U Dolinu Neretve uskoro će biti pušteno 20 milijuna radioaktivnih mušica. Riječ je o vrsti Ceratitis capitata, a lokalnim će proizvođačima pomoći u borbi protiv biljnih bolesti i štetnika, javlja Dnevnik.hr. Budući da njihov naziv djeluje pomalo zastrašujuće, agronom Željko Bjeliš pojašnjava: "U okolinu se puštaju mužjaci mediteranske... U Dolinu Neretve stižu radioaktivne mušice!

U Sloveniju stiglo 300 uzoraka vina iz 21 zemlje!

Vino Ljubljana 2015
30.05.2015.

U Sloveniju stiglo 300 uzoraka vina iz 21 zemlje!

Od petka, 29. svibnja do nedjelje 31. svibnja Ljubljanski sajam i kongresni centar domaćin je 57. međunarodnom ocjenjivanju vina pod nazivom Vino Ljubljana, koje se održava u dvorcu Ljubljana. Četrdeset kušača iz 11 zemalja vrednovat će više od 300 uzoraka vina iz 21 zemalje, od kojih su neki stigli čak iz dalekog Japana, Urugvaja ili Argentine... U Sloveniju stiglo 300 uzoraka vina iz 21 zemlje!

Istarski podrumi otvaraju svoja vrata!

Wine day 2015
30.05.2015.

Istarski podrumi otvaraju svoja vrata!

Istarski će vinari već tradicionalno 16. godinu za redom sutra, 31. svibnja, otvoriti vrata svojih podruma. U sklopu manifestacije Wine day, osamdesetak vinara diljem Istarske županije ovom će prilikom izložiti i predstaviti svoja vina. Od jutra su gosti (i domaćini) pozvani degustirati domaća vina, a podrumi će biti otvoreni od 10 do 19 sati... Istarski podrumi otvaraju svoja vrata!

Išli smo korak po korak i sada smo najveći!

Dobre priče
30.05.2015.

Išli smo korak po korak i sada smo najveći!

"Od ideje oca Rade koji je sedamdesetih godina prošloga stoljeća odlučio pokrenuti proizvodnju sadnoga materijala na ovim prostorima, nastao je jedan od najvećih rasadnika u Hrvatskoj", priča nam Petar Volarević, vlasnik rasadnika Prud iz Metkovića te nastavlja, "..obrt postoji od 1999. godine, a otac proizvodi sadnice još od kraja sedamdesetih... Išli smo korak po korak i sada smo najveći!

Propada li poljoprivreda Kine?

Poljoprivreda Kine
26.05.2015.

Propada li poljoprivreda Kine?

Kineske vlasti smatraju da svaka zemlja, kako bi spriječila nestašicu prehrambenih namirnica, mora sama proizvesti najveći dio, ako ne i svu količinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - a ne oslanjati se na izvore nepredvidivih svjetskih tržišta. Unatoč tome, poljoprivredni je sustav Kine i dalje neučinkovit. Što je do toga dovelo? Kineske... Propada li poljoprivreda Kine?

Upiši se u Bazu i poboljšaj prodaju!

Otežan plasman proizvoda, usitnjenost parcela te nemogućnost dolaska do poljoprivrednog zemljišta glavni su problemi koji koče domaće poljoprivredne proizvođače u razvoju djelatnosti. Upravo na pitanja problema plasmana poljoprivrednih proizvoda odgovara projekt TOP1.000 HR poljoprivrede - iInternacionalizacija agrara, predstavljenom na ovogodišnjem... Upiši se u Bazu i poboljšaj prodaju!

Kraj mliječnih kvota u EU

Mlječne kvote
27.03.2015.

Kraj mliječnih kvota u EU

Nakon trideset godina restrikcija, farmeri u EU sada će moći proizvesti mlijeka koliko žele. Sektor mlijeka uskoro više neće biti reguliran režimom kvota, koje su proizvođačima određivale ograničenja u proizvodnji. "31. ožujka 2015. režim kvota dolazi kraju i takve kvote više neće postojati. Politička odluka za ukidanje kvota donesena je... Kraj mliječnih kvota u EU

Nijemci - glavni proizvođači svinjetine

Njemačka je u 2013. godini s proizvodnjom od 5.5 milijuna tona, što odgovara 25% ukupne godišnje EU proizvodnje, bila glavni proizvođač svinjskog mesa, a prati ju Španjolska (3.4 milijuna tona ili 16%). Glavni proizvođač goveđeg mesa bila je Francuska (1.4 milijuna tona ili 19% ukupne EU proizvodnje), koja je ujedno i najveći proizvođač piletine... Nijemci - glavni proizvođači svinjetine

Besplatna predavanja o poslovanju OPG-a!

HUMP Agro
11.03.2015.

Besplatna predavanja o poslovanju OPG-a!

Osim bogate ponude mehanizacije, sadnog materijala i stočarstva, na Proljetnom bjelovarskom sajmu ove godine o poboljšanju poslovanja poljoprivrednih gospodarstava sve će zainteresirane educirati članovi Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Na predavanjima koja će biti organizirana u petak i subotu 20. i 21. ožujka 2015. godine na sajamskom... Besplatna predavanja o poslovanju OPG-a!

Poljska vodeći proizvođač jabuka i mrkve!

S proizvodnjom od 5.2 milijuna tona u 2013. godini, Italija je proizvela trećinu proizvodnje rajčice (35%) od ukupne proizvodnje Unije, odnosno 14.9 milijuna tona. Italiju slijede Španjolska (3.8 milijuna tona rajčice ili 25%), Portugal (1.2 milijuna tona ili 8%) te Grčka (1.0 milijuna tona ili 7%). Glavni proizvođači mrkve u 2013. godini bili su... Poljska vodeći proizvođač jabuka i mrkve!

Kako do besplatnih savjeta o ruralnim projektima?

MSB Consulting
06.03.2015.

Kako do besplatnih savjeta o ruralnim projektima?

Objava prvih ovogodišnjih natječaja iz Operativnog programa ruralnog razvoja izazvala je do sada neviđen interes poljoprivrednih proizvođača, a u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu radi velikog broja zainteresiranih održana su i dodatna edukativna predavanja predstavnika Ministarstva poljoprivrede i nadležnih institucija. Podsjetimo, Agencija za... Kako do besplatnih savjeta o ruralnim projektima?

Biljna proizvodnja u nas i dalje dominantna

Biljna proizvodnja u 2014. godini predstavljala je nešto više od polovine (52%) ukupne poljoprivredne proizvodnje Europske unije, dok je udio stočarstva iznosio 43%. Najveći dio nacionalne poljoprivredne proizvodnje bilinogojstvo je činilo u Rumunjskoj, Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, dok je animalni uzgoj bio osobito značajan u Irskoj, Finskoj i... Biljna proizvodnja u nas i dalje dominantna

Kada će ostali natječaji ruralnog razvoja?

U punom su jeku prijave na natječaje otvorene 30. siječnja 2015. godine za Podmjeru 4.1. i Podmjeru 4.2., a potaknuta brojnim upitima i velikom zainteresiranošću potencijalnih korisnika ostalih Mjera, Agencija za plaćanja u poljoprivredi iznijela je okvirni plan raspisivanja natječaja Mjera Operativnog programa ruralnog razvoja. U cilju pravovremene... Kada će ostali natječaji ruralnog razvoja?

Što koči proizvođače eko sjemena?

Sjeme na udaru
25.02.2015.

Što koči proizvođače eko sjemena?

Proizvodnja hrane za vlastite potrebe u Republici Hrvatskoj i dalje je vrlo prisutna, ponajviše u sjeveroistočnom dijelu i ostalim ruralno siromašnijim županijama. Takvi proizvođači sami sebe ne smatraju profesionalnim proizvođačima, već poljoprivredu smatraju tradicijom, a vlastiti im proizvodi osim podizanju kvalitete života, služe i podizanju... Što koči proizvođače eko sjemena?

Uvozimo sjeme u vrijednosti 35 milijuna dolara?

Sjeme na udaru
11.02.2015.

Uvozimo sjeme u vrijednosti 35 milijuna dolara?

U Hrvatsku je u 2012. godini uvezeno sjemena u vrijednosti 35 milijuna dolara. Sjeme proizvodimo na oko 30.000 ha površina, a u proizvodnji je najviše zastupljena proizvodnja sjemena kukuruza (5.500 ha). Proizvodnja pšenice i ječma bazirana je na hrvatsko tržište i tek manji dio ide u izvoz, poglavito u Mađarsku, Autriju, Italiju i Sloveniju, a u... Uvozimo sjeme u vrijednosti 35 milijuna dolara?

Da mali ne bi morali sami - tu su zadruge!

"Zadruga je dragovoljno, otvoreno, samostalno i neovisno društvo kojim upravljaju njezini članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korištenjem njezinih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju, unapređuju i zaštićuju svoje pojedinačne i zajedničke gospodarske, ekonomske, socijalne, obrazovne, kulturne i druge potrebe i... Da mali ne bi morali sami - tu su zadruge!

Proizvodnja mlijeka nije tržišna utakmica!

Mliječni paket
01.02.2015.

Proizvodnja mlijeka nije tržišna utakmica!

Zbog krize u sektoru mljekarstva u Europskoj uniji, prihvaćen je skup mjera za rješavanje nastale situacije, pod nazivom Mliječni paket. Stručni savjet za praćenje stanja u sektoru mljekarstva Republike Hrvatske navedene je mjere usvojio 2012. godine i smatra se da je navedeni dokument krucijalan za budućost sektora mljekarstva. Na posljednjem... Proizvodnja mlijeka nije tržišna utakmica!

Blokirani - u proljeće novi prosvjedi!

Ukoliko Vlada ne pokaže interes za rješavanje problema poljoprivrednika zaduženih u švicarcima, Udruga Blokirani i Udruga Život najavili su za proljeće nove prosvjede! Ustavnom su sudu zahtjev za izmjenom Ovršnog zakona poslali još prije deset mjeseci, a odgovor do sada nisu dobili. Ukoliko se ovakvo nonšalantno ponašanje države pred ukazanim... Blokirani - u proljeće novi prosvjedi!

Zašto preferiramo određene sorte sjemena?

Sjeme na udaru
28.01.2015.

Zašto preferiramo određene sorte sjemena?

Prema podatcima organizacije FAO (Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) u 20. stoljeću došlo je do smanjenja raznolikosti usjeva za 75%, a danas 30 vrsta osigurava 90% kalorija u našoj prehrani, od čega polovinu čini pšenica, kukuruz i riža. U usporedbi s tim, čovjek je tijekom povijesti koristio čak 7.000 biljnih vrsta u svojoj... Zašto preferiramo određene sorte sjemena?

Što nam donose natječaji za Mjeru 4?

Financiranje
27.01.2015.

Što nam donose natječaji za Mjeru 4?

Ususret najavljenoj objavi natječaja za Podmjeru 4.1. i Podmjeru 4.2., u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HBOR-a održali su u Osijeku 27. siječnja 2015. godine predavanje za sve zainteresirane sudionike. Zbog izrazito velikog interesa potencijalnih korisnika za Operativni program... Što nam donose natječaji za Mjeru 4?

Objavljeni Pravilnici za Mjeru 4!

OP Ruralni razvoj
25.01.2015.

Objavljeni Pravilnici za Mjeru 4!

Ministarstvo poljoprivrede 21. siječnja 2015. godine objavilo je pravilnike o provedbama za Podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i Podmjeru 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", na osnovu kojih je najavljena objava natječaja za navedene Podmjere 30. siječnja 2015. Navedena... Objavljeni Pravilnici za Mjeru 4!

Rok za polaganje ispita korisnicima pesticida!

Stupanjem na snagu Zakona o održivoj uporabi pesticida, profesionalni korisnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja dužni su posjedovati odgovarajuća znanja o njihovoj primjeni, što dokazuju potvrdom o položenom ispitu. Pohađanje izobrazbe nije obvezujuće, već samo polaganje ispita, a po uspješno položenom ispitu izdaje se iskaznica na... Rok za polaganje ispita korisnicima pesticida!

Poljoprivrednikom se ne postaje - već rađa

Dobre priče
29.12.2014.

Poljoprivrednikom se ne postaje - već rađa

"Kada me pitaju zašto se bavim upravo poljoprivredom, moj je odgovor uvijek isti - u poljoprivredi sam odrastao i ona mi je prirasla srcu. Tu sam se rodio i završio školu i da mi ponude bolje mogućnosti i uvjete rada drugdje, ne bih imanje nikada napustio. Poljoprivreda je uvijek žrtva, ali ovo je moja tradicija i obiteljski posao", priča nam mladi... Poljoprivrednikom se ne postaje - već rađa

Stupnički Dvori - izvor vina i fokus razvoja

Dobre priče
13.12.2014.

Stupnički Dvori - izvor vina i fokus razvoja

Područje Brodskog Stupnika u Slavoniji izrazito je pogodno za uzgoj vinove loze, što su prepoznali još i stari Rimljani, koji su ovdje lozu i donijeli. Zemlja obiluje mineralima, a Dilj gora puna je terasa, okrenutih prema izvoru sunca, što je jedan od glavnih čimbenika za proizvodnju vina. Upravo na takvom terenu nalazi se četrdesetak hektara... Stupnički Dvori - izvor vina i fokus razvoja

Projekti ruralnog poduzetništva - ideje za razvoj!

EAFRD
03.12.2014.

Projekti ruralnog poduzetništva - ideje za razvoj!

Izrada Operativnog programa ruralnog razvoja ušla je u završnu fazu i samo se očekuje zeleno svjetlo Europske komisije za njegovo prihvaćanje, a objava natječaja iz navedenog operativnog programa očekuje se za neke mjere već krajem ove godine. U novom financijskom razdoblju koje će trajati od 2014. do 2020. godine, planirani proračun iznosi 84,93... Projekti ruralnog poduzetništva - ideje za razvoj!

Zabranjeno voće iz Klokočevika

Dobre priče
02.12.2014.

Zabranjeno voće iz Klokočevika

Voćnjak Dražena Ružića iz Klokočevika prostire se na 11 hektara površina na plodnoj Dilj gori, sjeverno od Slavonskoga Broda. Upravo ovakvi obronci pružaju idealne uvjete za uzgoj trajnih nasada, voćnjaka i vinograda. "Uzgojem voća na slavonskoj Dilj gori dobivamo izvrsne rezultate. Dobra je drenaža i rijetka je pojava mraza, koji uglavnom pogađa... Zabranjeno voće iz Klokočevika

Za dobar rast - rajčicama i podno grijanje

Dobre priče
27.11.2014.

Za dobar rast - rajčicama i podno grijanje

U Brodsko - posavskoj županiji, u općini Davor nalazi se Orubica, mjesto u našem kraju poznato po uzgoju povrća. I to ne samo po uzgoju povrća, nego i po njegovim povrćarima. Točnije, Goranu Blažekoviću. Obitelj Blažeković dugi je niz godina u proizvodnji, a Goran je samostalan nositelj gospodarstva već tridesetak godina. Kako bi smanjili... Za dobar rast - rajčicama i podno grijanje

Najavljeni natječaji ruralnog razvoja!

"Omogućimo dobrima da postanu bolji" krilatica je manifestacije pod nazivom Poslovni uzlet 2014., koja se u srijedu održala u petom po redu gradu, u Osijeku. Manifestacija organizirana u suradnji Ministarstva poduzetništva i obrta te Poslovnog dnevnika, sa ciljem promocije malog i srednjeg poduzetništva, održana je u Auli Magni Poljoprivrednog... Najavljeni natječaji ruralnog razvoja!

Izbor traktora godine!

Tractor of the year
20.10.2014.

Izbor traktora godine!

Priznanje "Traktor godine", odnosno "Tractor of the year" međunarodna je nagrada agrarnih novinara, specijaliziranih u domeni poljoprivredne mehanizacije. Traktor godine svake godine izabiru predstavnici 23 zemlje, iz svake zemlje po jedan, među kojima i Hrvatske. Žiri je sastavljen od agrarnih novinara, predstavnika renomiranih časopisa zemlje članice... Izbor traktora godine!

U OBŽ predstavljene mjere ruralnog razvoja!

U velikoj vijećnici Županijske Skupštine u četvrtak i petak, 2. i 3. listopada 2014. godine održana je Konferencija o mjerama iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Riječ je o prvoj u nizu konferencija i predavanja koje će biti organizirane sa ciljem približavanja Programa njegovim krajnjim korisnicima. U dva dana održavanja konferencije... U OBŽ predstavljene mjere ruralnog razvoja!

Gdje su naše ruralne poduzetnice?

Stručni skup
06.10.2014.

Gdje su naše ruralne poduzetnice?

Da su podržavajuća okolina, konzultantstvo, uzori, kontakti i znanje o izvorima financijskih sredstava osnovni preduvjeti za ulazak žena u poduzetništvo - moglo se čuti na stručnom skupu pod nazivom Novi pristup poduzetništvu žena u ruralnim krajevima, održanom 4. listopada u sklopu Osječkog jesenskog sajma. HIMRA - Hrvatska info mreža ruralnih... Gdje su naše ruralne poduzetnice?

Na škrtom tlu cvjeta eko ratarstvo - lovac u raži!

Dobre priče
05.10.2014.

Na škrtom tlu cvjeta eko ratarstvo - lovac u raži!

"Budući da su mi se i otac i djed bavili poljoprivredom, logičan je slijed događanja bio da i ja nastavim našu obiteljsku djelatnost. Otac Dinko registrirao je obrt i od 1999. godine bavi se žitaricama", priča nam Aleksandar Šimunović iz Udbine. On je isto kao i njegov otac i djed poljoprivrednik po djelatnosti, ali i po pozivu. I to onaj pravi –... Na škrtom tlu cvjeta eko ratarstvo - lovac u raži!

Od nezaposlenosti do sirane na obroncima Velebita!

Dobre priče
03.10.2014.

Od nezaposlenosti do sirane na obroncima Velebita!

Da i gubitak posla može voditi u uspješni poslovni pothvat, govori nam priča s obronaka Velebita. Tamo već pet godina djeluje mini sirana obitelji Anić. Proizvodnja ličkog škripavca i tvrdog kravljeg sira u kori ovdje je osnovna djelatnost, a potražnju na tržištu ne mogu zadovoljiti. "Godišnje proizvodimo 45.000 kilograma miljeka i sve, naravno... Od nezaposlenosti do sirane na obroncima Velebita!

Smokva je iz Sandrinog raja izašla

Dobre priče
02.10.2014.

Smokva je iz Sandrinog raja izašla

Što se dogodi kada poduzetna žena odluči napustiti glavni grad, struku te osnovati gospodarstvo? Nastane tradicionalan proizvod izuzetne kvalitete, vrijednosti i neponovljivog dizajna. Sandra Babac - Damjanić, inače turistički vodič, novinarka, spisateljica te profesor talijanskog i engleskog, odlučila je napustiti karijeru u Zagrebu i okušati se... Smokva je iz Sandrinog raja izašla

I dokazano imamo najbolji sir!

Dobre priče
29.09.2014.

I dokazano imamo najbolji sir!

Povijest jedne od naših najpoznatijih sirana, sirane Gligora, započinje 1995. godine kada je Ivan Gligora sa svojom obitelji otvorio "Sirenu – malu siranu". Od tog trenutka, sirevi obitelji Gligora nižu samo pohvale i osvajaju brojne nagrade na inozemnim i domaćim natjecanjima i izlaganjima. Prestižna oznaka Superior Taste, Izvorno hrvatsko, kao i... I dokazano imamo najbolji sir!

Vjeran Lici - poljoprivrednik od malih nogu!

Dobre priče
23.09.2014.

Vjeran Lici - poljoprivrednik od malih nogu!

"Kao mali, odrastao sam u prirodi. Obitelj je imala voćnjak, a ja sam već i prije polaska u osnovnu školu počeo uzgajati mladice i uvijek imao uspjehe prilikom toga. Nešto kasnije naučio sam kalemiti i malo po malo, odluka je pala – unatoč mogućnosti da sa cijelom obitelji odem u Švicarsku, odlučio sam ostati u svojoj Lici i osnovati... Vjeran Lici - poljoprivrednik od malih nogu!

Lički čuvari genetike za cijeli svijet

Dobre priče
22.09.2014.

Lički čuvari genetike za cijeli svijet

Na svom imanju u Lici, obitelj Dejanović već se šest godina bavi uzgojem hvatske autohtone pasmine buše. Buša ili ilirsko govedo u nas je visoko ugroženo, a kako bi se ova pasmina očuvala te povećao interes za njezinim uzgojem u cijeloj Lici, Bariša Dejanović jedan je od inicijatora "Udruge uzgajivača buše" sa sjedištem u Gospiću te njezin... Lički čuvari genetike za cijeli svijet

Od opožarenog zemljišta do razvojnog primjera!

Dobre priče
17.09.2014.

Od opožarenog zemljišta do razvojnog primjera!

"Kako bismo osigurali svoje bolje sutra, a i budućnost našoj djeci, sami smo još uvijek nerazminirano zemljište u Ravnim kotarima pretvorili u plodno tlo. Budući da država u to vrijeme nije imala dovoljno financijskih sredstava za razminiravanje gospodarskih objekata, već su se razminiravala naselja i taj dio smo odradili sami. Malo po malo, prostor... Od opožarenog zemljišta do razvojnog primjera!

3,6 mil. kn za turističku ponudu OPG-ima

Konkurentnost
26.08.2014.

3,6 mil. kn za turističku ponudu OPG-ima

U sklopu programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva" Ministarstvo turizma RH osiguralo je za unaprjeđenje turističke ponude na gospodarstvima sredstva u iznosu od 26,65 milijuna kuna. Potporu su do sada ostvarila 83 projekta, kojima će se u sklopu OPG-ova nalaziti nove kušaonice vina i maslinova ulja, ukupno njih 20, a radi se o vrijednosti u... 3,6 mil. kn za turističku ponudu OPG-ima

Dobar urod za one koji su vršili zaštitu

Berba grožđa
05.08.2014.

Dobar urod za one koji su vršili zaštitu

Loši su vremenski uvjeti ove godine uzrokovali pojavu bolesti u vinogradima Slavonije i Baranje. Malo sunca i puno kiše doveli su do pojave pepelnice i plamenjače, a brojni vinogradari već sada sa strahom iščekuju ovogodišnju berbu. Urod će biti slab ili nikakav. S druge strane, ima i onih koji se mogu pohvaliti odličnim stanjem u svojim... Dobar urod za one koji su vršili zaštitu

Najveći nasad artičoke u Hrvatskoj

OPG Lončar
05.08.2014.

Najveći nasad artičoke u Hrvatskoj

Artičoka je jedna od najstarijih namirnica poznata ljudima. Oduvijek je bila iznimno cijenjena povrtnica, a nekoć su joj pridavali afrodizijačke vrline. Zapravo, radi se o pravom čistaču jetre i bubrega. Mario Lončar može se pohvaliti najvećim nasadom artičoka u Hrvatskoj. Na površini od jednog hektara nalazi se 10 tisuća sadnica artičoke, koje... Najveći nasad artičoke u Hrvatskoj

Istarska zemlja daje posebna vina

Benvenuti vina
03.08.2014.

Istarska zemlja daje posebna vina

U malenom istarskom mjestu Kaldir s pogledom na nedaleki Motovun rastu Malvazija Istarska, Teran i Muškat. Imanje je to obitelji Benvenuti, koje se već tradicionalno bavi vinarstvom i vinogradarstvom. Posebni mikroklimatološki uvjeti i terasasta konfiguracija terena grožđu daju poseban karakter. Vinariju zajedno vode braća Albert i Nikola Benvenuti s... Istarska zemlja daje posebna vina

Berači bilja dnevno zarade i 300 kuna!

Sezona branja ljekovitog bilja izvrsna je prilika za zaradu, kako domaćim tako i beračima izdaleka. Naime, za dan rada moguće je zaraditi najmanje 300 kuna! Najtraženiji je to posao stanovnika Šibensko - kninske županije pa se danas mogu vidjeti berači svih godina kako po dalmatinskom kršu beru ljekovito bilje, ponajviše smilje. "Deset kuna otkupna... Berači bilja dnevno zarade i 300 kuna!

Što znate o najvažnijoj namirnici na svijetu?

OPG Brleković
29.07.2014.

Što znate o najvažnijoj namirnici na svijetu?

Na gospodarstvu Brleković u selu Turkovčina u Zagrebačkoj županiji, članovi obitelji vrijedno rade, baš kao i njihove pčelice. Naime, pčelarstvo je ovdje tradicija kojom se bave već desetljećima. Svaka je obitelj u ovome kraju imala barem po jednu košnicu za vlastite potrebe, a obitelj Brleković odlučila je učiniti nešto više te je... Što znate o najvažnijoj namirnici na svijetu?

Vojni konji valpovačke ergele

Da i mi imamo svog "konja" za trku u punom smislu te riječi donosi priča iz Valpova. Tamo je davne 1810. godine barun Josip Prandau osnovao ergelu s domaćim kobilama, dok su za potrebe rasploda služili arapski pastuci i lipicanci. Mnogo desetljeća kasnije, ergela je podijeljena na ergelu engleskih punokrvnjaka i ergelu noniusa, dok su 1929. obje ergele... Vojni konji valpovačke ergele

Aflatoksin opet prijeti

Svi se još uvijek sjećaju prošlogodišnje zaraze aflatoksinima i prolijevanja stotina tisuća litara domaćeg mlijeka. Zbog nepogodnih vremenskih uvjeta koji vladaju ove godine, odnosno čestog izmjenjivanja kišnog i sušnog razdoblja, opet prijeti opanost od razvijanja plijesni koje proizvode aflatoksin. Dr. vet. med. Nenad Fuchs za Glas Slavonije... Aflatoksin opet prijeti

Rajčici prijeti novi štetnik!

Proizvođači povrća posljednjih nekoliko godina strepe od relativno novog štetnika, koji se na ovim prostorima pojavio iz Južne Amerike. Riječ je o lisnom mineru rajčice, stručnog naziva Tuta absoluta. Iako ovaj štetnik napada sve vrste pomoćnica (Solenaceae), odnosno krumpir, rajčicu i patlidžan, na njega je osobito osjetljiva rajčica, na kojoj... Rajčici prijeti novi štetnik!

Mladenci kupuju slavonsku lavandu

Uzgoj lavande
21.07.2014.

Mladenci kupuju slavonsku lavandu

Davor Hržica prošle je godine imao prvi urod od 300 kilograma suhog cvijeta na svom imanju u Antunovcu na kojem uzgaja lavandu. Lavandu suši i pakira, a posebanu je paletu proizvoda Davor osimislio za mladence. Tako se u ponudi nalaze paketići lavande koji služe kao mirisna zahvalnica uzvanicima vjenčanja, a posebna je zanimljivost da je lavanda... Mladenci kupuju slavonsku lavandu

Konoplja se u Hrvatskoj još uvijek baca!

Nedavno najavljivano ulaganje danskih investitora u proizvodnju industrijske konoplje i dalje nije doživjelo veći pomak. Podsjetimo se, početkom je godine medijima odjeknula vijest o ulaganju Danaca u uzgoj i preradu industrijske konoplje u požeškoj Zlatnoj dolini. No, zbog spore birokracije i trenutno važećeg Pravilnika o uzgoju konoplje, za sada je... Konoplja se u Hrvatskoj još uvijek baca!

I otpad iz vrta treba ekološki zbrinuti

Godina dana upornog zagovaranja za osnutak zajedničkog vrta u gradu Zagrebu konačno je urodila plodom! Prvim takvim vrtom postao je zagrebački vrt Sopot i na služit će svim građanima koji žele proizvoditi vlastitu hranu. Poticaj za osnutak zajedničkog vrta dale su brojne udruge, pri čemu je osobit napor uložila udruga za promicanje urbane... I otpad iz vrta treba ekološki zbrinuti

Organizacija pomoći nastradalima zakazala

Da hrvatski narod ima veliko srce, pokazalo se još jednim prikupljanjem pomoći potrebitima. Malo se koji narod može podičiti tolikim suosjećanjem za ljudsku patnju pa se tako u akcijama prikupljanja pomoći nastradalima u katastrofalnim poplavama u Slavoniji prikupilo 62 milijuna kuna donacija. No, kako to često biva u našoj državi, prikupljena... Organizacija pomoći nastradalima zakazala

Objavite javno prijedlog potpora!

Udruga OPGH Život iznova ukazuje na netransparentnost rada Ministarstva poljoprivrede, koje upravo odlučuje o budućnosti hrvatske poljoprivrede za narednih šest godina, odnosno do 2020. godine. Krajnji rok do kojeg Hrvatska mora Europskoj komisiji dostaviti prijedlog o načelima nacionalne provedbe Zajedničke poljoprivredne politike jest 01. kolovoza... Objavite javno prijedlog potpora!

Crni oblak nad domaćom poljoprivredom

Prošlo je nešto više od godine dana otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije. Od Unije se očekivalo sređivanje tržišta, povećanje potražnje i boljitak u svakom smislu. No, postiglo se nije puno... Žetva je u tijeku, a dugogodišnji se proizvođači sada suočavaju s tolikim brojem problema, koliko ih do sada nikada nije bilo... Crni oblak nad domaćom poljoprivredom

Broj svinja smanjen za 50 posto!

Hrvatskoj se često pridaje epitet zemlje apsurda pa je tako besmislica riječ koja opisuje i stanje u domaćem svinjogojstvu. Danas upravo mi, koji imamo dugogodišnju tradiciju svinjogojske proizvodnje, osobito u kontinentalnim dijelovima zemlje, svinjsko meso uvozimo iz Europe. Samo činjenica da je broj svinja upola smanjen u odnosu na prošlu godinu... Broj svinja smanjen za 50 posto!

HSS: Jakovina nam uništava budućnost!

Program izravnih plaćanja u poljoprivredi, koji neprestano izaziva burne reakcije svih uključenih u poljoprivrednu proizvodnju, sutra će se naći i na Vladinom dnevnom redu. Mnogi pritom zamjeraju što se prilikom postupka izrade Programa nije otvorila kvalitetna javna rasprava, kao što je to praksa ostalih zemalja. Jedni od onih koji su ministru... HSS: Jakovina nam uništava budućnost!

Plava kravica - znak domaćeg i zdravog mlijeka

Mljekara BiZ
16.07.2014.

Plava kravica - znak domaćeg i zdravog mlijeka

Mljekara BiZ iz mjesta Buk kod Pleternice osnovana je 1994. godine u vlasništvu obitelji Bošnjak. Mlijeko otkupljuju isključivo od kooperanata iz Požeške doline, a radi se o dvjestotinjak farmi s kojima surađuju. Svim proizvodima Mljekara BiZ opskrbljuje područje cijele Hrvatske, a kao partner u projektu "Školsko mlijeko" opskrbljuje i sve škole i... Plava kravica - znak domaćeg i zdravog mlijeka

Ribarske muke po Uniji

Obistinile su se najave da hrvatski ribari ulaskom u Europsku uniju neželjeni ulov više neće smjeti bacati u more. Naime, Europski je parlament prošle godine u Zajedničku ribarstvenu politiku uveo brojne novine, a jedna je od njih i činjenica da vraćanje neželjenog ulova u more više neće biti dozvoljeno. Hrvatska se kao članica Unije, novih... Ribarske muke po Uniji

Tuča uništila nasade – štete milijunske!

Kraj lipnja pokazao se kao poražavajuć za nasade vinove loze i bundeve u dijelovima Varaždinske županije. Olujni pljuskovi praćeni tučom i jakim vjetrom posebno su pogođili općine Cestica i Petrijanec, u kojima procjenjena šteta na nasadima i usjevima iznosi 10 milijuna kuna. U općini Cestica bundeve su potpuno stradale, dok je loza pretrpjela 70... Tuča uništila nasade – štete milijunske!

Vilinsko imanje na rodnoj slavonskoj zemlji

Kupivši 15 hektara zemljišta u Markovcu kraj Požege, Osječanka Tatjana Ordanić odlučila se upustiti u avanturu života! Priključio joj se i Kutjevčanin Slavko Bertosi te su udružili snage i odlučili stvoriti eko gospodarstvo. Tatjana je prodala stan u Osijeku, kupila imanje u šikari i bacila se na posao. Kako je sve počelo? Dočekala ih je... Vilinsko imanje na rodnoj slavonskoj zemlji

Prerada lavande cvjeta i u Slavoniji

Proizvodnja lavande
11.07.2014.

Prerada lavande cvjeta i u Slavoniji

Kada prosječna osoba razmišlja o slavonskoj ravnici, rijetko je kojoj lavanda prva pomisao. Ali ne i Veri Trampus, koja je kao jedna od prvih Slavonki na imanju u Belišću pokrenula vlastitu proizvodnju ove aromatične biljke izuzetnih svojstava. Iako su mnogi, sada već davne 2005. godine, s nesigurnošću gledali njezin ulazak u proizvodnju, Vera sada... Prerada lavande cvjeta i u Slavoniji

Isplata za štete od poplave tek od jeseni?

Iako se najavljivalo da će isplata odšteta stradalima od ovogodišnjih poplava u Slavoniji krenuti ranije, ona se prema trenutnim informacijama, može očekivati tek od jeseni. Iako je nastala šteta velikim djelom već evidentirana, zbog nedostataka i grešaka koje su se dogodile prilikom evidentiranja, postupak će se morati odraditi iznova. Damir... Isplata za štete od poplave tek od jeseni?

Poticaji za prestanak bavljenja ribarstvom?

Svim hrvatskim ribarima koji se odluče prestati baviti svojom djelatnošću, a budu ispunjavali određene kriterije, bit će omogućeno da za uništavanje plovila dobiju odštetu. Na natječaj koji će objaviti Ministarstvo poljoprivrede, zainteresirani će se moći javiti do kraja godine. Riječ je, naime, o Operativnom planu za razdoblje od 2007. do... Poticaji za prestanak bavljenja ribarstvom?

Lakše do zemlje!

"Uskoro će svi zainteresirani lakše ostvarivati prava na zakup državnog zemljišta", najavljivano je u travnju. Dosadašnja je praksa nalagala da jedinice lokalne samoprave Agenciji za plaćanja dostavljaju brojnu dokumentaciju, koja je sadržavala zahtjev sudionika, uvjerenje o namjeni nekretnine, izvod iz posjedovnog lista, zemljišno-knjižni izvadak... Lakše do zemlje!

Proizvodnja bagremovog meda pala za 80 posto!

Izuzetno nepovoljni klimatski uvjeti koji su glavno obilježje ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje, nisu zaobišli niti pčelare. Naime, dio je pčelara zatražio da za pčelarsku proizvodnju proglasi stanje elementarne nepogode. Loši su vremenski uvjeti bili uzrokom da su pčelinje paše na bagremu i uljanoj repici potpuno zakazale, što je dovelo do... Proizvodnja bagremovog meda pala za 80 posto!

Prvi u Europi - po cijeni kojom plaćamo hranu!

Hrvati imaju jedan od najvećih nesrazmjera prihoda i cijene hrane u Europi! Podaci su to Statističkog ureda Europske unije, prilikom čega je uspoređen paritet kupovne moći i cijena troškova života u svim članicama EU. Iako imamo prirodna bogatstva kojima bismo mogli prehraniti pola Europe, apsurd je da hranu plaćamo najviše. Prema procjeni... Prvi u Europi - po cijeni kojom plaćamo hranu!

GMO ulazi pod krinkom demokracije

Uzgoj GMO kultura
03.07.2014.

GMO ulazi pod krinkom demokracije

Europsko vijeće ministara zaštite okoliša na nedavno održanoj sjednici u Luxembourgu donijelo je odluku kojom se olakšavaju uvjeti primjene genetski modificiranih organizama u Europskoj uniji. Naime, usvojen je prijedlog Europske Komisije kojom je revidirana Shema autorizacije genetski modificiranih organizama. Njome je zemljama EU pružena veća... GMO ulazi pod krinkom demokracije

Uskoro Centar za distribuciju voća i povrća u Osijeku

Slobodne su zone područja u kojima se pod posebnim uvjetima obavlja proizvodnja, dorada, promet i skladištenje robe. Na stranu se robu u ovim posebnim zonama, primjerice, ne plaća carina, budući da se slobodna zona ne smatra carinskim područjem određene države. Stoga je zakup prostora ili gradnja u tim zonama poduzetnicima izuzetno interesantna. No... Uskoro Centar za distribuciju voća i povrća u Osijeku

Neretvanske lubenice sa zakašnjenjem

Nepovoljne vremenske prilike u prvom dijelu godine, osobito u svibnju i lipnju, rezultirale su kašnjenjem berbe neretvanskih lubenica. Berba će kasniti punih dvadesetak dana te se prve ovogodišnje lubenice mogu očekivati tek nakon 10. srpnja, a ne krajem lipnja kako je to bilo do sada, javlja Slobodna Dalmacija. Velika ulaganja u proizvodnju Mijodrag... Neretvanske lubenice sa zakašnjenjem

Gracija poharala voćnjake Dalmacije

Ciklona Gracija koja se prošli tjedan nadvila nad Dalmaciju, uzrokovala je velike štete na poljoprivrednim površinama, a osobito su stradali voćnjaci i maslinici. Grmljavina i obilni pljuskovi praćeni tučom poharali su područje od Šibenika do Splita. Ponajviše je stradao predio Segeta, gdje je velika količina vode napravila brojne probleme, kako... Gracija poharala voćnjake Dalmacije

Kraj svijeta za banane?

Svjetsko tržište banana, vrijedno više od pet milijardi eura ovih se mjeseci suočava s brojnim problemima. Naime, hektre plantaža banana napalo je gljivično oboljenje, poznatije kao Panamska bolest. Proizvođači se javljaju u agoniji, urod im je desetkovan i pitanje je hoće li financijski izgurati ovu godinu. Čini se da je trenutno bolest najviše... Kraj svijeta za banane?

Srbija zemlju daje Arapima?

Zakup zemljišta
23.06.2014.

Srbija zemlju daje Arapima?

Kada su saznali da će dio državnog poljoprivrednog zemljišta biti izuzet od licitacija za zakup i dan na korištenje vanjskim partnerima, poljoprivrednici iz Općine Kula u Srbiji, posljednjih su dana mirno prosvjedovali ispred zgrade Skupštine u Novom Sadu, javlja svetpoljoprivrede.com. Poljoprivrednike je uznemirila informacija da će ostati bez... Srbija zemlju daje Arapima?

Do čega nas dovodi borba za poticaje?

Poticaji
22.06.2014.

Do čega nas dovodi borba za poticaje?

Što se dogodi kada se i banke i država ogluše na vapaj za pomoći malim poljoprivrednicima, svjedoči uznemiravajuća priča iz Udbine. Tamošnjem proizvođaču, Lovri Kolumbatoviću prijete dvije godine zatvora zbog nebrige, mučenja i ubijanja životinja iz koristoljublja. On pak navodi da se ne smatra krivim i da mu namjera nikako nije bila mučiti... Do čega nas dovodi borba za poticaje?

Uložiti u legalizaciju umjesto u proizvodnju?

Cijena legalizacije
22.06.2014.

Uložiti u legalizaciju umjesto u proizvodnju?

Nakon prošlogodišnje buke oko legalizacije bespravno sagrađenih objekata, podatci Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja govore da je u ukupnom broju legaliziranih objekata u Hrvatskoj tek šest posto poljoprivrednih zgrada, odnosno riječ je o 8.024 poljoprivredna objekta. Prema procjenama, čak do 99 posto poljoprivrednih objekata, kojima se... Uložiti u legalizaciju umjesto u proizvodnju?

Palmino ulje i kakao čine poljoprivredu Nigerije

Nigerija je afrička federalna republika ustrojena od 36 država, smještena na obali Atlantskog oceana. Svoj naziv dobila je prema rijeci Niger koja protječe središtem države. S jedne je strane omeđena Gvinejskim zaljevom, a s druge jezerom Čad. Zbog velike se naseljenosti, odnosno brojnošću od 170 milijuna stanovnika, Nigerija često naziva "divom... Palmino ulje i kakao čine poljoprivredu Nigerije

Hrvatsku pšenicu opet više cijene stranci!

Cijena pšenice
20.06.2014.

Hrvatsku pšenicu opet više cijene stranci!

Dok domaći otkupljivači nude mizernih 1,05 kuna, Bosna i Hercegovina spremna je platiti iznos od 1,40 kuna po kilogramu hrvatske pšenice! Predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život", Antun Laslo, poručio je svim ratarima da je Udruga spremna posredovati u prodaji domaće pšenice sezone 2014. godine državama u regiji koje su... Hrvatsku pšenicu opet više cijene stranci!

Sjeme promjene - spas u eko proizvodnji

Na pitanje što bi se dogodilo da Hrvatska i susjedne zemlje u potpunosti prijeđu na ekološku poljoprivredu, pokušali su dati odgovor stručnjaci Zaklade Heinrich Boell. Studiju pod nazivom "Seeds of change", odnosno sjeme promjene, koju su nedavno predstavili u Novinarskom domu u Zagrebu, javlja portal H-Alter.org. Studija punog naziva Sjeme promjene... Sjeme promjene - spas u eko proizvodnji

Sudanska zemlja Turcima

Turska je na 99 godina po prvi puta u povijesti unajmila zemljište u drugoj državi, točnije u Sudanu. Radi se o površini od 780.00 hektara, na kojoj će se uzgajati ananas, mango, avokado, pepino jamb, uljana repica i pamuk, javlja seebiz.eu. U prvom će dijelu projekta biti osnovana farma, na ukupnom zemljištu od 12.500 hektara, a većina proizvodnje... Sudanska zemlja Turcima

Poljoprivrednike na Lastovu čeka zemlja!

Domaću poljoprivrednu proizvodnju karakterizira kontinuirani pad potpora, visoko fiskalno opterećenje, nesređenost i prevelika parceliziranost zemljišta te birokratiziran otkup državnog zemljišta koji pogoduje isključivo velikim proizvođačima, prosječna starost na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je oko 60 godina, a neizvjesnost uslijed... Poljoprivrednike na Lastovu čeka zemlja!

Kako potaknuti potrošnju eko hrane?

Prema Akcijskom planu Vlade Republike Hrvatske do 2016. planirano je povećanje površina za ekološku poljoprivredu za osam posto. Ipak, stručnjaci već sada najavljuju da, ukoliko se sadašnji trendovi povećanja površina nastave, plan neće biti moguće ostvariti. Darko Znaor, konzultant i pionir ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, smatra da je naš... Kako potaknuti potrošnju eko hrane?

Kompostiranje modernoga doba

Rješenje za uporabu velike količine biološkog otpada koji se stvara u domaćinstvima, Cvijeta Biščević i Gordana Dragičević pronašle su u kompostiranju, a svoje su iskustvo odlučile podijeliti držeći predavanja svima zainteresiranima za permakulturu, organsku hranu i alternativne načine proizvodnje. Aktivne u urugama Parkticipacija i ZMAG... Kompostiranje modernoga doba

Makedonija ulaže u navodnjavanje!

Navodnjavanje
14.06.2014.

Makedonija ulaže u navodnjavanje!

Vlada Republike Makedonije odlučila je uložiti više od 200 milijuna eura u izgradnju novih objekata za navodnjavanje u razdoblju od 2015. do 2025. godine. Neke će od već postojećih građevina biti proširene, dok će u najvećem dijelu objekti za navodnjavanje biti u potpunosti izgrađeni. S tim je ciljem oformljen i Odbor za navodnjavanje, koji je... Makedonija ulaže u navodnjavanje!

Imanje itekako spomena vrijedno!

OPG Ferbežar
13.06.2014.

Imanje itekako spomena vrijedno!

Jedna od tajni koje se skrivaju u Vukovarsko - srijemskoj županiji, jest i jedno vrlo zanimljivo gospodarstvo, vlasnika Vlade Ferbežara. Vlado nije običan slavonski svinjogojac, njegova je proizvodnja po mnogo čemu drugačija od hrvatskog prosjeka! Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ferbežar iz Otoka, diči se naime svojim tradicionalnim slavonskim... Imanje itekako spomena vrijedno!

Konačno dogovor oko GMO kultura

EU Sporazum
12.06.2014.

Konačno dogovor oko GMO kultura

Članice Europske unije nakon 14 godina konačno su uspjele postići dogovor oko uvijek spornog pitanja uzgoja GMO kultura. Nakon višegodišnjih pokušaja da se postigne dogovor, na sastanku predstavnika članica Europske unije konačno je usvojen sporazum, za koji je potpisivanje planirano 12. lipnja ove godine, javlja Agroportal. Članice koje se protive... Konačno dogovor oko GMO kultura

Zemlja u zakupu kojoj nemaju pristup?!

Priča Zlatka Oskomića, poljoprivrednika iz Budimaca, nedaleko od Našica, još je jedna u nizu apsurda koji pogađaju domaće poljoprivredne proizvođače. Zlatko je 25-godišnji proizvođač, kojem je poljoprivreda osnovna djelatnost te izvor egzistencije. U srpnju prošle godine temeljem javnog natječaja, u zakup je dobio državno zemljište kojim... Zemlja u zakupu kojoj nemaju pristup?!

Od jeseni "lista srama" za otkupljivače

Izrada Kodeksa za otkup žitarica i uljarica iznova izaziva strahove i bojazni poljoprivrednih proizvođača, naviknutih na pogodovanje otkupljivačima. Drugi je sastanak Povjerenstva za njegovu izradu održan krajem travnja ove godine, a u radu Povjerenstva sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske... Od jeseni "lista srama" za otkupljivače

Trudi čuva rajčice od zaborava

Trudi Boršoš iz malog mjesta Vidovaca kraj Požege, uistinu se može nazvati ljubiteljem botanike i agronomije. S mužem Stjepanom prije jedanaest godina doselila je iz Švicarske te na Gospinom brdu u Vidovcima kupila imanje i počela prikupljati autohtone sorte povrća, osobito rajčice. Sada se u njezinom posjedu nalazi nevjerojatnih 500 autohtonih... Trudi čuva rajčice od zaborava

Nerealno niske cijene domaćeg povrća

Dobrovačko povrće
30.05.2014.

Nerealno niske cijene domaćeg povrća

Zapuštene staklenike u Dobrovcu kraj Lipika nedavno je kupilo poduzeće MBM iz Zagreba te obnovilo 2,5 hektara stakleničkih površina i započelo proizvodnju povrća i cvijeća po najsuvremenijim metodama uzgoja. Poduzeće je već otprije poznato po vrtnim centrima diljem Hrvatske, a uz cvijeće nedavno su počeli i s proizvodnjom povrća. Ulaganje u... Nerealno niske cijene domaćeg povrća

Neisplata potraživanja sustavno uništava mljekare

Iz Vindije su odbili komentirati situaciju u kojoj ih kooperanti optužuju za iznimna kašnjenja u plaćanju. Kao razlog kašnjenju navode se problemi u kojima se Vindija našla zbog velikih trgovačkih lanaca, a prema neslužbenim informacijama portala Index.hr upravo Agrokor Vindiji duguje desetke milijuna kuna. Neisplaćena potraživanja Kooperanti se... Neisplata potraživanja sustavno uništava mljekare

Hrvatski stočari zajedno i u poplavama

Nezapamćena katastrofa koja je pogodila područje županjske Posavine ujedinila je domaće stočare u akcijama za pomoć i spašavanje stočnog blaga. Ovakva se katastrofa nije dogodila niti za vrijeme Domovinskog rata, a sve počinjati - za neke i po drugi puta - iz početka, u ovome trenutku djeluje nezamislivo. Svi su svjesni činjenice da je županjska... Hrvatski stočari zajedno i u poplavama

2017. nas čeka propast domaćih šećerana?

Domaći je prehrambeni sektor još jednom predmet brojnih polemika, a ovaj su put tema tri hrvatske šećerane, smještene u Virovitici, Osijeku i Županji. Sve naše šećerane imaju status rafinerije, što znači da im je omogućeno ostvarivanje uvoza sirovog šećera, čija je količina određena kvotom. Sustav kvota u EU uveden je osamdesetih godina... 2017. nas čeka propast domaćih šećerana?

Zar i Ledo dajemo susjedima?

Ovih je dana u medijima odjeknula vijest da će jedini proizvođač sladoleda u Hrvatskoj svoja postrojenja preseliti u susjednu nam Srbiju. Stoga su zaposlenici poduzeća Ledo d.d., koji je sada u sastavu koncerna Agrokor, u strahu za radna mjesta, konačno odlučili progovoriti. Navode da je dio strojeva već prošle godine preseljen u Srbiju, a... Zar i Ledo dajemo susjedima?

Proizvođači će svoja prava tražiti i u EU!

Sudska tužba
25.05.2014.

Proizvođači će svoja prava tražiti i u EU!

Poljoprivredni proizvođači udruženi pod predsjednikom Udruge seljaka Slavonije i Baranje, Antunom Laslom, poručuju da više neće tolerirati nerazumijevanje Ministarstva i Vlade. Smatraju da su poljuljana njihova prava kao proizvođača, ali i kao osoba te da će rješenje za svoje probleme potražiti – ni manje ni više – nego u Strasbourgu... Proizvođači će svoja prava tražiti i u EU!

Vatrogasci - naši spasitelji!

Poplave
23.05.2014.

Vatrogasci - naši spasitelji!

"Vatrogasci neprekidno rade na područjima pogođenim poplavama, pomažu lokalnom stanovništvu te sudjeluju u spašavanju životinja koje su ostale zarobljene u vodi.", izvijestio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na sastanku održanom 22. svibnja u Županji, a sastanku su prisustvovali svi županijski vatrogasni zapovjednici. Na poplavama... Vatrogasci - naši spasitelji!

Američke turbosvinje? Ne hvala!

Uvoz američkih svinja hranjenih hormonom rasta raktopaminom, tzv. turbosvinja, trenutno je jedna od gorućih polemika koje se odvijaju među članicama Europske unije. Navedeni je hormon rasta u prehrani već zabranilo 160 zemalja, a među zemljama su, osim zemalja članica EU i Rusija i Kina. EU ne dopušta uporabu raktopamina u prehrani životinja, no u... Američke turbosvinje? Ne hvala!

Ni lutanje šumom više nije "džabe"

Hrvatske šume
14.05.2014.

Ni lutanje šumom više nije "džabe"

Ekonomska je kriza ovih dana svoj odraz ostavila i na jednoj od najosobnijih stvari, odnosno načinu na koji provodimo slobodno vrijeme, odmoru i rekreaciji. Naime, krajem ožujka ove godine, Hrvatske su šume izdale novi cjenik, koji se jednim svojim dijelom odnosi i na uživanje u prirodi. Tako se u cjeniku navodi da dozvola za korištenje biciklističkih... Ni lutanje šumom više nije "džabe"

"Zdravlje po domaćem" u vinskoj kući Hažić

Seoski turizam
10.05.2014.

"Zdravlje po domaćem" u vinskoj kući Hažić

Imanje obitelji Hažić, smješteno u malom mjestu Jurovčak, u Međimurskoj županiji, gdje supružnici zajedno s kćerima Valentinom i Tatjanom proizvode vrhunska vina i nude domaće proizvode, uistinu je posebno. Supružnici Biserka i Ranko Hažić smatrali su da samo ponuda vina nije dostatna za vođenje uspješnog gospodarstva te da obvezno moraju... "Zdravlje po domaćem" u vinskoj kući Hažić

Zbog EU rodni listovi i za goveda

Stočari
09.05.2014.

Zbog EU rodni listovi i za goveda

Vijest da će vlasnici križanaca goveda ostati bez potpore zatekla je ovih dana stočare, koji sada strahuju za vlastita gospodarstva. Kako kažu - novo pravilo da za ostvarenje potpore/premije u 2014. godini moraju imati pasminski sastav za svako grlo, odnosno da oba roditelja moraju biti evidentirana - došlo je preko noći. "Životni broj goveda" Iz... Zbog EU rodni listovi i za goveda

Kako vrtlariti u skladu sa prirodom?

Eko vrtovi
09.05.2014.

Kako vrtlariti u skladu sa prirodom?

U potrazi za tehnikama vrtlarenja koje omogućavaju rješavanje problema korova bez uporabe herbicida ili nedostatka vode bez umjetnog navodnjavanja - najbolje je odgovore potražiti u prirodi. Često se zaboravlja da je na čovjekom neutjecanim površinama uobičajen zaštitni pokrov od opalog lišća, trave i drugih organskih tvari. Upravo takav utjecaj... Kako vrtlariti u skladu sa prirodom?

Uvoz hrane – susjedova trava uvijek je zelenija

Uvoz hrane
07.05.2014.

Uvoz hrane – susjedova trava uvijek je zelenija

Kako je kod susjeda trava uvijek zelenija, tako su i nama tuđe meso i mlijeko draži od domaćeg. Zato bismo ovim tempom i bez tih proizvoda mogli ostati! Na nedavno održanom okruglom stolu Udruge inovatora Hrvatske pod nazivom "Inovacija i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj" stručnjaci i predstavnici obiteljskih... Uvoz hrane – susjedova trava uvijek je zelenija

Slučajevi poput Đakovštine guraju se pod tepih

Nedavni posjet ministra Jakovine đakovačkoj ergeli ponovno je otvorio nerazrješeno pitanje još 520 preostalih neobeštećenih proizvođača iz slučaja Đakovština koji zajedno potražuju preko 7 milijuna kuna. Za neke se proizvođače radi o 500, a za neke 500.000 kn, koje im od 2010. godine duguje država, vlasnik trećine poduzeća Đakovština... Slučajevi poput Đakovštine guraju se pod tepih

Podbacila mjera HZZ-a za stalne sezonce

Sezonski rad
07.05.2014.

Podbacila mjera HZZ-a za stalne sezonce

Stalni sezonac, jedna od mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz paketa "važno je očuvati radno mjesto" u Osječko-baranjskoj županiji podbacila je prema očekivanim rezultatima. Cilj ove mjere je pružanje podrške osobama koje rade u sezoni te jedan dio godine nemaju osiguranu plaću niti kontinuitet prijave na mirovinsko osiguranje. Očekivalo se... Podbacila mjera HZZ-a za stalne sezonce

Godinu dana od ulaska u EU poljoprivreda propada

Prvi srpanj 2013. godine, odnosno ulazak Hrvatske u zajednicu europskih zemalja donio je velike promjene u domaćem poljoprivrednom sektoru. Osim na zakonodavstvo, nove se promjene odnose na financiranje izravnih plaćanja, a sva su pravila sada određena Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije. Iako se od ulaska mnogo očekivalo i davale se... Godinu dana od ulaska u EU poljoprivreda propada

Uskoro stiže krvna slika državne zemlje

Državno zemljište
06.05.2014.

Uskoro stiže krvna slika državne zemlje

Agencija za poljoprivredno zemljište ima za djelatnost raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, gospodarenje Zemljišnim fondom, kao i posredovanje u njegovom prometu. Iako je osnovana tek 2009. godine, do sada je promijenila već tri ravnatelja, što na rad ustanove stavlja negativnu konotaciju. Mr. sc. Blaženka Mičević za Glas Slavonije govori o... Uskoro stiže krvna slika državne zemlje

Hrvatsko mljekarstvo i službeno najlošije u EU

Proizvodnja mlijeka
05.05.2014.

Hrvatsko mljekarstvo i službeno najlošije u EU

Dugo se već govori kako je mljekarska proizvodnja u Hrvatskoj u velikim problemima. Prema informacijama portala bilten.org od svih država Europske unije hrvatska poljoprivredna proizvodnja zabilježila je najveći pad u prošloj godini. Sektor mljekarstva izrazito je pogođen - proizvodnja mlijeka smanjila se za 16,6 posto u odnosu na 2012. godinu... Hrvatsko mljekarstvo i službeno najlošije u EU

Zakoni koji ograničavaju turizam malim OPG-ima?!

Iako je turizam djelatnost kojom se diči Republika Hrvatska, to se ne čini tako kada su u pitanju naša gospodarstva koja žele iskoristiti svoj turistički potencijal, koji je - kako strancima tako i domaćim gostima - itekako interesantan. Kako bi se obiteljska poljoprivredna gospodarstva ohrabrilo da dopune svoju ponudu turističkom djelatnošću, u... Zakoni koji ograničavaju turizam malim OPG-ima?!