Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Soparnik - nekada sirotinjsko jelo danas je vrhunska i skupa delicija

Blitva je dugo vremena bila zapostavljeno povrće. Smatrala se sirotinjskim jelom, a u Hrvatskoj je bila najviše vezana uz Dalmaciju. Na sreću, unazad nekoliko godina, ona je prepoznata kao nutritivno vrlo vrijedno povrće koje danas ima važno mjesto u kulinarstvu, u svim krajevima Lijepe naše. 

Mnogi ju kuhaju na lešo, uz krumpir kao prilog ribi, ali i sa suhim mesom te kao varivo. No, posebno jelo je pita punjena blitvom. 

Karakterističan je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke Republike pa ga stoga i zovu Poljički soparnik koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije i važan je dio naše tradicijske kuhinje. U prošlosti su ga težaci nosili na polje, a pripremao se i na dane posta, na Veliki petak, Badnji dan te uoči blagdana Svih Svetih. 

Danas je to delicija koja u restoranima kao predjelo postiže vrlo visoku cijenu gdje ćete za nekoliko feti izdvojiti i 50 kuna. Cijeli soparnik promjera 100 cm dostiže cijenu i do 300 kuna.

Tradicionalno je okruglog oblika i pravi se na otvorenom ognjištu - kominu, ispod žari. 

Sve sastojke sigurno imate kod kuće

No, soparnik je također vrlo ukusan pripremljen u običnoj pećnici, u plehu kakav već imate kod kuće. 

Za njegovu pripremu vam je potrebno

Za tijesto:
500 g brašna
3 žlice maslinovog ulja
malo soli
250 ml vode

Za nadjev
500 g blitve
vezica mladog ili glavica crvenog luka
2 žlice nasjeckanog peršina
50 ml maslinovog ulja
sol

Za premaz
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka

Izrada soparnika

Uz bijelo brašno, redovito koristim i dio integralnog što tijesto čini prhkijim. Od brašna, ulja, soli i vode umijesite glatko tijesto. Napravite dvije loptice te ostavite hladnjaku pola sata. 

Blitvu operite i osušite te narežite na trakice. Prema tradicionalnom receptu, stabljike se ne koriste, no ja ih uvijek ostavim jer daju puniji okus. Dodajte narezani luk, peršin, ulje i sol te sve dobro izmješajte. 

Tijesto razvaljajte tanko te ga stavite na dno pouljenog pleha. Po njemu rasporedite nadjev te gore stavite drugi dio razvaljanog tijesta. Rubove spojite tako da ih podvrnete prema dolje. Po površini tijesta napravite tanke rezove, kako se prilikom pečenja ne bi "napuhalo". 

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 35 do 40 minuta. Kada je pečen, izvadite ga i premažite s uljem i češnjakom. Narežite ga na rombove i poslužite dok je topao. 

Ovo jelo koje nazivaju još i zeljanik ili uljenak je vrlo zasitno. 

Kako ga vi pravite? Podijelite svoj recept na našoj društvenoj mreži KLUB.

#tradicijskakuhinja #poljičkisoparnik #blitva #zeljanik #ZOZP