Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Poštovani ministre Tolušiću, neki poljoprivrednici nam ukazuju na problem zaposlenosti za mala gospodarstva, Mjera 4.1.1. Konkretno postoji Prigovor na uvjete prihvatljivosti korisnika te mjere.

Naime, pravne osobe moraju imati iskazanog najmanje jednog zaposlenika prema satima rada u godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika za zadnje odobreno računovodstveno razdoblje, izuzev proizvođačkih organizacija i mladih poljoprivrednika koji moraju imati najmanje jednu zaposlenu osobu u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Financijski je neopravdano i štetno, tvrde poljoprivrednici, od nekoga sa SO iznad 6.000 ili 15.000-50.000 € tražiti da ima jednog zaposlenika prema satima rada u godišnjem financijskom izvještaju. Nitko ili rijetko, tko ima tako malu proizvodnju nije u mogućnosti zaposliti nekoga na puno radno vrijeme jer bi tim postupkom doveo svoju tvrtku u financijski minus, tvrde. Minimalna plaća u brutu godišnje je cca 60.000 kn, pa se postavlja pitanje kako se može očekivati da oni sa SO 6.000 ili 16.000 € mogu imati jednog zaposlenog na puno radno vrijeme?

Također problem je i za mladog poljoprivrednika ako mora zaposliti nekoga na puno radno vrijeme prije predaje predaje zahtjeva za potporu (novo tumačenje koje nije sukladno objavljenom natječaju) pogotovo kad mora sebe zaposliti (Članak 6) prije podnošenja konačnog zahtjeva za potporu. Po tome je mladi poljoprivrednik u još goroj situaciji jer mora zaposliti ili dvoje ili odmah zaposliti sebe. To sve mu stvara dodatni financijski pritisak ili nemogućnost prijave jer sa SO 6.000 ili 16.000 € sigurno to nije u mogućnosti. Može se desiti da je mladi poljoprivrednik u ovom trenutku još student, što znači da sebe ne može zaposliti, a sigurno nema financija da nekog drugog zaposli dok se projekt ne ostvari i ne počnu dolaziti veći prihodi. Prema ovome, mali poljoprivrednici su u lošijem položaju nego veliki, kažu nam s terena. #PitajMinistra