Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ova godina je baš bila...pogodna čini se. Ali i pravovremeno odrađivanje je dalo svoj obol. Prvi put ikada sam ovako ogrnuo grah, imao sam ideju zašto bi to bilo dobro, upalilo je. Prilikom ogrtanja sam unio malu količinu prihrane, na prvi znak (kod 4-5 listova) jedan tretman bakrom (identificirao sam da se radi o bakteriozi, u poljo su mi potvrdili, NEORAM riješio stvar), kad su redovi skoro zatvorili ručno počupan korov koji je ostao stršiti. Znači tri ulaska u cijeloj vegetaciji. Sve skupa je moglo stajati i čekati da izmjena kiše i sunca prestane, te da se krene u zrenje i berbu. Rezultat?

+ grah ni kod jakog vjetra i kiše nije pao, nagnuo se, puknuo
+ mahune nisu doticale tlo iako su bile ogromne pa nije dolazilo do truleži u kontaktu sa tlom
+ razvio se jači korijen nego smo ikada imali
+ stabljike su bile u prosjeku deblje no ikada te su mogle nositi silni plod (na jednoj nasumičnoj smo nabrojali 27 mahuna punih ko šipak, ima fotka)

- zbog jačih biljki i korijena, već kod gotovo potpune zriobe je još dosta biljki imalo puno zelenog lista, pa čak i početka nove cvatnje. To je stvaralo poteškoće kod trebljenja jer, ha, kao i sve drugo i to radimo ručno :) pa kad trebaš vilama prevrtati tu silnu masu poželiš da nema zelenog lista. da ne pričam koliko "trine" kasnije ima. Morao sam prosijavati jer vjetra tjednima nije bilo ni za lijek.
- opet, zbog jačeg korijena je bio popriličan posao čupati te grmove. Kada radiš ručno tih 1200 i kusur kvadrata, treba to imati u vidu

+/- sada imam toliko graha da ne znam kako ću ga riješiti :D Prosječan urod zrnaša šarenog se smatra oko 2.5t/ha, za sada se čini da bi prebačaj mogao biti kakvih 30-40%, nije još sve čisto i prebrano..sad još da ga je prodati. Dok god se plasira grah iz kanade (jučer dobio info, ne mogu i dalje to provariti) i koješta, ostaje samo borba sa kućnoga praga. Ali neka, to i ne radim da bi preko noći okrenuo parsto € :-)

Ovaj "putopis" svojih amaterskih nastojanja sam odlučio staviti jer možda eto nekom pomogne. Sve to bi trebalo funkcionirati na manjoj i na većoj površini podjednako. Uz ovu površinu sam zasijao kasnije još jednu manju (600tinjak kvadrata), no raspored i posao me odvukao da nisam stigao niti kultivirati (prihrana i ogrtanje) niti čupati korov, a još se i pogodio ovaj manje kišni period. Zrno je zdravo, ali upola sitnije. Jedina prednost je ravnomjerno zrenje preko cijelog polja, i nepostojanje ikakvih bolesti.
Radite ljudi, meni je to i dalje veliki gušt :)