Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

TRIAN – priprema organskog biljnog likera – novi blog
Spoj domaćeg proizvoda, zaštite okoliša i rekreacije


Ako želiš napraviti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, pridruži nam se na besplatnom blogu i korak po korak pripremi svoj organski biljni liker.


Prije par godina susreo sam se u Sloveniji sa takozvanim “domaćim jegerom” i moram priznati da mi se ta ideja vrlo dopala iz više različitih aspekata.
Priprema domaćeg jegera je zapravo inicijativa koja se trenutno prenosi prvenstveno usmenom predajom i vrlo je zanimljiva. Ne isključivo zbog pripreme alkoholnog pića, ovo je zapravo koncept podizanja svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanju svoje okoline, edukacije, te blagotvornog učinka na zdravlje kroz boravka u prirodi.


Osnovna ideja je da svatko tko osjeća u sebi dovoljnu želju i motivaciju prateći blog iz koraka u korak može pripremiti kvalitetan organski liker.

Za pripremu tog ljekovitog pića nije potrebno nikakvo predznanje, isključivo se traži dobra volja i otvorenost.

Ali, idemo od početka, sama ideja bloga mi je sinula iz vrlo jednostavnog razloga. Kada sam čuo način pripreme i kušao domaći jeger, oduševio sam se i odmah odlučio da ću sljedeće godine i sam napraviti svoj liker kod kuće u Baranji.

Osnovni recept dobio sam na običnom fotokopirnom papiru na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio je da prevedem tekst, te da istražim da li navedene biljke sa popisa uopće prebitavaju u našim krajevima.

Po osnovnoj recepturi u liker bi trebalo ići do 40 biljaka. Više od trideset posto sam odmah morao prekrižiti pošto one ne rastu na našem podneblju. Tada mi je sinula fantastična ideja koja mi se u tom trenutku činila logičnim ,ma da bi sada više to nazvao nepromišljenim nego logičnim ali ajde :)

A ta izvrsna ideja je, da sam odlučio da ću liker isključivo spraviti od autohtonog samoniklog bilja, samo što osobno nađem u prirodi te neću dodati ništa što je kupljeno ili posađeno u vrtovima.
Slijedeći korak je bio da sam morao opet prekrižiti sa popisa još nekih dvadeset posto biljaka. Okej, ideja je super, motivaciju imam, izazove volim, ali činjenica je, da to što je ostalo na popisu sigurno neće biti dovoljno za zanimljivi i kvalitetan domaći proizvod. Tako je počela moja avantura i sveobuhvatno istraživanje koje je trajalo kroz cijelu godinu.

A rezultat vidite na slikama :)

I tako je postepeno, nastajalo piće nazvano Trian – ime se povezuje sa Baranjom koja se naziva i Dravski trokut (trokut lat. triangulus).

Ako imaš volje napraviti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, pridruži nam se na blogu i korak po korak pripremi svoj organski biljni liker.

Blog će te moći ga pratiti na web stranici https://dorproject.hr/ , te facebook stranici https://www.facebook.com/dorproject.hr .