Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana i energija
  • 05.09.2022. 12:00

Voze li krave na dizel?

Kaže naš istaknuti stručnjak Davor Štern, nema argumenata da se poveća cijena mlijeka, ako poskupi energija. Proizvođače energije treba ostaviti na miru da uživaju u super ekstra senzacionalnim profitima jer oni nisu nizašto krivi. E pa g. Štern, ovako...

Foto: Dubravka Petric, Boris Scitar/PIXSELL/Vecernji list
  • 7.984
  • 608
  • 1

Nema nikakvog argumenta da se poveća cijena mlijeka ako se poveća cijena energije jer, kaže naš istaknuti stručnjak Davor Štern, krave ne voze na dizel. Građani trebaju bunt usmjeriti prema proizvođačima hrane i poziva na bojkot kupovine sira i vrhnja. Proizvođače energije treba ostaviti na miru da uživaju u super ekstra senzacionalnim profitima jer oni nisu nizašto krivi, zaključak je razgovora Davora Šterna za Večernji list. 

Kao stručnjak i dugogodišnji gospodarstvenik u poljoprivredi smatram da su ovakvi stavovi rezultat viška profita u sektoru energije koji se lobističkim kanalima spušta do naših stručnjaka, koji onda formiraju javno mišljenje, te mislim da je korisno uključiti se u raspravu i bar malo doprinijeti razumijevanju problema koji je g. Štern otvorio.

U intervju nema uopće naznaka koji je razlog poskupljenja energenata (osim inflacije i rata u Ukrajini), nema objašnjenja što se dogodilo da zemlje kao što je SAD idu oporezovati ekstra profite iz energije i novac preusmjeravati u socijalne transfere ili u proizvodnju? Očito je došlo, kako kaže g. Štern, do raspada sustava, ali sustava koji najmanje ima veze s proizvodnjom mlijeka i sira, a više sa štampanjem novoga novca i njegovom raspodjelom od strane država tijekom korona partija.

Naštampani novac je raspodijeljen najviše socijalnim kriterijima, te je završio u "nezarađenim“ plaćama i socijalnim transferima. I sad netko tko ima silne milijune i milijarde, a od ovih tiskanih novaca do njih nije došlo ništa, gleda kako mu se vrijednost novca smanjuje. Pa da ga zaštiti, na burzama ili kod proizvođača, terminski kupuje robu. Blokiranjem roba remete se normalni poslovni tokovi i zbog straha od nedostatka robe diže joj se cijena.

Hrana je ipak važnija od energije 

Skuplje robe se prodaju jer još nema smanjene potražnje i tako nekoliko krugova po burzi i uloženi novac je dobro zaštićen. Naravno da u međuvremenu svi kupuju dizel /pšenicu /suncokret/energiju/metale... po cijeni koja nema veze s ponuda-potražnja modelom nego 30-100 posto višom što je naravno super profit ili zaštita vrijednosti od inflacije. Oni koji su u krizi nešto dobili od novoga novca, kroz ovaj sustav će vratiti sve i još više svoje vrijednosti jer se sustav lako raspadne, ali treba puno više vremena, znanja i sposobnosti političara, za uspostavu novoga. Kolateralnih žrtava u Hrvatskoj bit će puno, a najmanje će stradati od proizvođača hrane u Hrvatskoj, a daleko najmanje od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj.

Razlog je jednostavan - RH otprilike zadovoljava svoje potrebe s oko 45 posto potreba mlijeka, svinjskoga mesa 50, goveđeg 70, mesa peradi 80, jaja 90 posto.

Kako je nacionalno, strateški, a i osobno hrana ipak važnija od energije predlažem da svi koji imaju super profite u energiji ulože u proizvodnju mlijeka i poljoprivredu i ovdje osiguraju svoj novac, a građanima predlažem da ne idu u bojkot sira i vrhnja (ionako nam je niska konzumacija po glavi stanovnika). Ovaj uloženi novac povećat će proizvodnju i izbalansirati tržište i cijene i svi će biti zadovoljni.

Samo na znanje, ovo nije moja ideja, dolazi od "mrskog nam" Putina. Dolaskom na vlast u Rusiju zatekao je zemlju koja je bila osuđena na uvoz hrane, i svaki mig iz EU iz koje su uvozili najviše, na smanjenje isporuka, tresao je cijelu zemlju. To je bilo početkom 2000. godine. Danas je Rusija jedna od najvećih izvoznica žitarica, samodostatni su u mesu, mlijeku i jajima i ostalim važnim poljoprivrednim proizvodima. A ima i  jednostavan recept, "obavezao“ je sve u privatnom biznisu koji su dobili neku koncesiju (energija, rudarstvo…) da moraju uložiti dio prihoda/profita u poljoprivredu (da zaštite vrijednost svog novca i države). I sada uz dovoljno hrane i energije može mirno ratovati godinama ili do nuklearnog kraja.

Za znanje naših građana, cijena hrane je u direktnoj vezi sa spekulacijama na burzi koja se počela događati još u zadnjem kvartalu 2021. godine, kada su cijene robe skočile iz razloga koji smo obrazložili. Da je RH napunila silose ili imala sustav robnih zaliha, osigurala bi u žetvi 2021. sirovinu za stočarstvo i mlinsku industriju po 1,1 kn/kg, a kako nije - pšenica je izvezena, a u veljači prije rata u Ukrajini smo je već plaćali 2.5 kn/kg. Isto je sa svim komponentama za stočnu hranu, nevezano za energiju.

Sada kada stoci date ovako skupu hranu, a ona je i do 70 posto troškova proizvodnje, mora rasti i cijena proizvoda. Ako pokriva troškove, proizvodnja opstaje, a u ovoj krizi došlo je do smanjenja proizvodnje mlijeka i mesa, što nam govori da prodajna cijena ne pokriva troškove te da proizvođači proizvodnju napuštaju.

Rak rana poljoprivrednog sustava 

Uz cijenu hrane koju građani plaćaju za proizvođača je bitna raspodjela marži i cijena koju on dobije za svoju proizvodnju, a to je u RH rak rana poljoprivrednog sustava, jer smo jedini u EU koji nismo proveli EU direktivu o uređenju tržišta poljoprivrednim proizvodima te su naši poljoprivrednici ostavljeni na milost i nemilost kvazi tržišnih odnosa.

Kada nemate svoju proizvodnju, znači da će nacija biti gladna ili ovisite o uvozu i cijeni koju drugi formiraju. A zašto bi netko drugi u EU dao hranu ispod cijene (i smanjio svoju zaradu) da bi našima građanima omogućio da imaju dosta novaca za kupnju skupe i super profitabilne energije?

Poljoprivreda i proizvodnja hrane mora postati strateška grana, ne po strategijama i izjavama političara nego po konkretnim rezultatima. Kada budemo iskoristili svoje prirodne resurse koji su puno bolji od ruskih imat ćemo sigurnu opskrbu i primjerene cijene hrane. Ja se nadam da će profitabilni energetski sektor imati dovoljno razumijevanja da uloži u sigurnu luku (poljoprivredu) i bez da to predsjednik sugerira (naredi). Doduše, ROI je neusporedivo manji, ali motiv bi trebao biti opstanak društva i države Hrvatske.


Tagovi

Davor Štern Krešimir Kuterovac Energija Poljoprivreda Visoke cijene Reakcija


Autor

Krešimir Kuterovac

Više [+]

Agronom/stočar sa 32 godine radnog staža u poljoprivredi, vlasnik i direktor Agroporc doo Petrinja te predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]