Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 26.08.2021. 12:00

Vinska događanja: Vinari će popuniti narudžbe, a pilci saznati sve o ponuđenim vinima

Stari kultivari, vrhunski vinogradarski položaji, suvremeni podrumi, vinske ceste, na ovakvim priredbama imaju mogućnost promidžbe i kušanja, natjecanja, stručnog ocjenjivanja, ali i prodaje vina. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.595
  • 482
  • 0

Vinska događanja potrebitija su više nego ikada, osobito nakon zastoja zbog potresa i velepošasti.

Trebamo što više vinskih priredbi. Jednako, primjerice u Biogradu, Benkovcu ili Zadru, kao i u Osijeku, Iloku ili Erdutu.
Neki sudionici trebaju krenuti s prodajnim izložbama i više puta godišnje. Drugi sa stalnim izložbama vina, koje će jednom prerasti u povremene vinske dražbe kao vrhunac vinskih događanja.

Dionizijske svečanosti

Vino kao nijedan drugi proizvod utkan je u kulturu i povijest hrvatskog naroda. Više od dva milijuna Hrvata izravno ili preko raznih vrsta vinskih djelatnosti vezano je za vinograde ili vinske podrume. U veliku hrvatsku obitelj ulaze sva hrvatska vinogorja. Oni se trebaju susretati na vinskim sajmovima, smotrama i izložbama vina koje su prave dionizijske svečanosti. 

Stari kultivari, vrhunski vinogradarski položaji, suvremeni podrumi, vinske ceste, na ovakvim priredbama imaju mogućnost promidžbe i kušanja, natjecanja, stručnog ocjenjivanja, ali i prodaje vina.
Vinari mogu popuniti kartoteku narudžbi i popis mogućih potrošača, a pilci vina saznavati sve pojedinosti o asortimanu, kakvoći i cijenama vina. Zato su vinske priredbe dobrodošle. To se najviše osjetilo u doba virusne velepošasti, kada su se vinski susreti jako prorijedili. 

Udruge vinara i vinogradara moraju ih ustrojiti i posjećivati. Samo tako uskladit će vlastite interese s pilcima svojih vina. 

Kako poboljšati tržništvo vina

Ono što najviše zanima vinogradare i vinare je kako poboljšati tržništvo vina da bi se bolje proizvodilo i više oprihodovalo. 

Treba stvoriti proizvod koji najbolje odgovara potrošačima vina, prema vrijednostima i kakvoćama koje nudi određeno podneblje. Koja nova tržišta osvojiti? Kako se približiti turističkim potrošačima? Koji oblik prodaje izabrati, kojim se prodajnim putovima prikloniti?

Radi se već o uhodanim načinima stvaranja proizvoda, popunjavanjem asortimana, ali i o poboljšanju prodaje i promidžbe vina. Pitate li vinogradare i vinare što bi povećalo prodaju vina, najčešće će odgovoriti, „reklama“, trebam bolju promidžbu. 

Živimo u doba potrošačkog društva koje se osjeća više nego ikada opterećeno tzv. promidžbenim oglasima u kome se promidžba preko dalekovidnice ocjenjuje kao neučinkovita, a više od polovice promidžbenih listića završavaju u smeću. 

Današnji pilac ne da se više nagovoriti, prevariti ili čak trikovima ili savjetima osvojiti. Na tržištu se vodi bespoštedna borba. Moramo zbilja znati što želi potrošač. 

Udobna dostava i dostupnost proizvoda

Neka nam nije tuđe istraživanje tržišta potrošača, praćenje potrošačkih ukusa u svezi s vinskim proizvodima, poznavanje ciljnih tržišta, stvaranje prihvatljive cijene. Udobna dostava i dostupnost proizvoda, znanja su koja proizvođačima otvaraju put k lakšem osvajanju potrošača

Uspije li vinar sastaviti dobar asortiman vina čija kakvoća privlači i zadovolji pilca uz prihvatljivu cijenu, onda će potrošač kupiti vino i dati mu prednost u odnosu na konkurenta. Je li moguće zakinuti pilca vina usprkos dobroj i znamenitoj proizvodnoj znamki?

Upravo se radi o tome da se zaštita potrošača temelji na zaštiti znamke koju je pak moguće izmijeniti na više proizvodnih razina. Vinska znamka koju jamči vinar koji opstoji dugo na tržištu, može donekle promijeniti kakvoću. Takav proizvod, premda jamči isto podneblje, kultivar, može poboljšati agrotehniku u vinogradu, kao i tehnologiju u podrumu, promijeniti postupke njege i čuvanja vina, poboljšati mu kakvoću i učiniti ga tržno prihvatljivim. 

Svaki dobar vinar prati svoje vino od puštanja na tržište do konačne potrošnje, uz obostrano povjerenje proizvođača i potrošača. Kušanjem vina u trgovini, ugostiteljstvu, vodi računa o promicanju kakvoće proizvoda, oblikovanju boce, cjenovnoj prihvatljivosti kao i dostupnosti proizvoda u cilju smanjenja grešaka na najmanju mjeru.

Promidžba nije onemogućena

Premda vino kao alkoholno piće ima značajna ograničenja, ipak nije onemogućena promidžba vina. 

Mnogi vinari provodeći dosta vremena na terenu ustrojavaju kušanje vina upoznajući potrošače (pilce, ugostitelje i trgovce) sa svojstvima vina, kultivarima grožđa od kojeg je poteklo vino. Vrijednostima vinogradarskog položaja utkanog u kakvoću vina, koristeći tiskanice, kataloge, postere i obavijesti na izložbama i drugim vinskim priredbama. Povrh toga posjećuju mjesta prodaje vina gdje ih pilci mogu kušati.

Kataloge vina koriste uglavnom velike vinske kuće dok su zanemarivi kod srednjih i manjih vinara. Oglašavanjem preko interneta potrošačima je potrebno dati uvid u svojstva vina, kakvoće vina, te ih upotpuniti značajkama podneblja i vinogorja, vinogradarskog položaja, kultivara grožđa, načina ovinjenja i proizvodnje vina. 

Potrebno je osvrnuti se na postignute uspjehe na priredbama vina, pohvaliti se dobivenim nagradama i priznanjima, ne zaboraviti spomenuti povijest i tradiciju proizvodnje vina koja seže duboko u povijest hrvatskog naroda. 


Tagovi

Proizvodnja vina Vinarstvo Vinogradarstvo Hrvatska vinogorja Vinski podrumi Vinske ceste Kušaonice vina Ocjenjivanje vina Promidžba i prodaja vina


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]