Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAHA vlog
  • 18.10.2020. 13:30

Tomislav Haršanji: U čemu vidim vrijednost poljoprivrede

Vrijednost moje priče nije niti u hektrima, željezu, mehanizaciji, niti u novcu, kojeg 99% vremena ionako nemamo. Nego u volji, nadi, želji i strasti koja me pratila od samog početka, opisuje u svom vlogu kojega prenosimo.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.546
  • 40
  • 0

Kako bi predočio svoj početak, a s ciljem da mlade afirmira i pokaže im vrijednost ovog sektora, danas vlasnik obrta u poljoprivredi, Tomislav Haršanji, pokrenuo je vlog u kojemu bez ustezanja ukazuje i na vlastite greške. Njegov novi uradak prenosimo: 

Nakon što sam apsolvirao da gradski život i posao s radnim vremenom ne rezoniraju s mojim bićem, odlučujem se iskušati u poljoprivredi. Kroz prethodna iskustva i rad u obiteljskim nasadima, smatrao sam da imam dovoljno iskustva uhvatiti se u koštac s voćarstvom.

Dolaskom na selo, roditelji mi prepuštaju brigu o našem višnjiku (2,5 ha) te nam kao vjenčani dar kupuju jedno staro imanje s 2 hektara zemljišta. Usporedbe radi, stara kuća od 170 kvadrata, useljiva, ali naravno, ne baš po našem guštu, s još oko 200 kvadrata gospodarskih prostorija, štala, šupa, svinjaca i tako toga, okućnica od nekih 3 tisuće kvadrata te 2 hektara zemljišta u nastavku, koštaju isto kao i stan od 30 kvadrata u Osijeku (naravno, ne novogradnja). Toliko o trenutnim društvenim vrijednostima. 

Kako su te površine bile nedostatne za poprilično tipičnu seosku aktivnost, ratarstvo, a stočarstvo nam definitivno "ne leži", logično je bilo priču širiti u smjeru voćarstva. Mnogobrojna iskustva u proizvodnji višanja mi govore da je trenutni voćnjak dovoljno velik za tu vrstu proizvodnje, te se okrećemo sadnji lijeske

Podizanje ekonomske veličine gospodarstva

Godine 2014. podižemo, uz pomoć obitelji, svoj prvi nasad lijeske. Na već navedenoj površini od 2 hektra sadimo 800 sadnica lijeske. Nismo baš bili pri novcu pa sam sadnju prilagodio mogućnostima. Izostalo je podrivanje te agromeliorativna gnojidba. Zemljište smo dubinski preorali, izbušili rupe, na dno bacili prezreli stajnjak i posadili. Naknadno sam razbacao i ufrezao stajnjak te ispodrivao nasad. Pomoglo je, ali vjerujem da je učinak obje operacije bio drastično manji nego da su odrađene inicijalno. No, što je, tu je. Uz ova dva nasada još uvijek se ne bavim u potpunosti poljoprivredom, nego se još uvijek tražim. Bio je tu i jedan kratkotrajni povratak u telekom, pa rudarenje kriptovaluta, a kao posljednji dopunski posao, preko interneta radim za jednu izraelsku firmu. 

2015. kreće kaos. Sadimo valjda najlošiji nasad ikad. Kako bih aplicirao na EU fondove, na mjeru u kojoj se potiču mladi poljoprivrednici, nedostaje mi takozvana ekonomska veličina. Jednostavno ne obrađujemo dovoljno zemlje da bi se mogli prijaviti. Praktički bez prebijene kune, podižemo nasad od 4 hektra, podižući ukupnu površinu na 8.5 hektara  voćnjaka. Dio zemlje dobivam na korištenje od tete i strica, a dio obećavam kupiti nagodinu. Sadnice uzimam na “ler”, malčiram zapuštene parcele te bez ikakve pripreme, bušim rupe. U njih također ubacujem stajnjak, i to je to. Tek naknadno dodajem gnojivo i podrivam nasad, ali naočigled vidim kako sporije napreduje. Ali što da radiš, kako kažu, ne ide i ovce i novce. 

Na kraju se isplatilo. Zahvaljujući tom pothvatu, podižem ekonomsku veličinu gospodarstva te prolazim na prvom natječaju za mlade poljoprivrednike. To mi daje motiv da se prijavim i na sljedeći natječaj, za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti. O obje mjere planiram napraviti detaljan video drugom prilikom, a za ovu je priču važno to da s te dvije mjere praktički pokrivam svu nužnu mehanizaciju za voćarstvo. Ali i obavezu zaposliti radnika te se obavezno baviti poljoprivredom još 5 godina. Ali rekoh, ako će netko dati novac, pa valjda i ja mogu uložiti 5 godina svog vremena i pokušati od toga napraviti nešto.

Sada je na redu optimizacija cijelog proizvodnog procesa

Tada sam odlučio prijaviti se na sljedeći natječaj, na mjeru za modernizaciju gospodarstva. I na prvom natječaju ne prolazim. Nedostaje 1 bod. Smijem se sam sebi jer kasnije uviđam da sam prijavio gluposti. S nestrpljenjem čekam sljedeći natječaj, prijavljujem se i.. prolazim. Ushićenje na maksimum. Ali i spoznaja da sam se “zakop'o”. Sad više nema labavo. Tu se počinjem baviti isključivo poljoprivredom, a kao hobi se javlja snimanje videa. 

Prošle godine smo krenuli u realizaciju te posljednje mjere i podižemo još 4 hektra nasada, ukupno brojeći 12,5 hektara voćnjaka. Preostaje nam posaditi još nešto više od 3 hektra ove jeseni te rekonstruirati jedan dio nasada višanja kako bi stavili točku na i kad je riječ o povećanju površina i realizaciji mjera iz EU fondova. Sada je na redu optimizacija cijelog proizvodnog procesa. Uz cijelu priču je pokrenuta djelatnost uslužnog održavanja voćnjaka, budući da nam nova mehanizacija daje potencijal obrađivati puno veće površine nego što su naše vlastite. 

Volja, nada, želja i strast - u tome je vrijednost 

Ono što je evidentno iz cijele priče je to da sam puno toga “dobio”. Voćnjak, zemlju i novac kroz EU fondove. “Traži i bit će ti dano”. Tražio jesam, ali ono što je uistinu važno je strast s kojom sam to primio. Ništa na svijetu nije toliko važno. Strast sve uvećava, svemu daje smisao i s njome možemo prebroditi čuda. Pretakanje iz šupljeg u prazno, zaduživanje unutar cijele uže i šire obitelji, a kao šlag na tortu, i široka paleta bankovnih kredita postaje dio naše svakodnevice. Vrlo je teško kreirati nešto na drugačiji način, ovim tempom. Sve je to dio moje priče, ali ne želim gubiti vrijeme na opisivanje svih “problematičnih”, točnije izazovnih situacija s kojima sam se morao suočiti da bi cijela ova priča došla do ove razine na kojoj je trenutno. Nije baš sve "palo s neba".

Vrijednost moje priče nije niti u hektrima, željezu, mehanizaciji, niti u novcu, kojeg 99% vremena ionako nemamo. Nego u volji, nadi, želji i strasti koja me pratila od samog početka priče. Ni u jednom trenutku nije iščezla, već je samo blago mijenjala oblik usmjeravajući me u kritičnim situacijama. To je ono što treba mladim ljudima - strast koja nam daje snagu - ne da probijemo zid glavom, već da dobijemo krila i skužimo kako su svi zidovi u potpunosti smiješni.


Tagovi

Voćarstvo Trajni nasad Sadnja lijeske Život na selu


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]