Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 06.05.2017. 17:00

Tko će sada biti Ministar poljoprivrede?

Pretumabcija Vlade sigurno slijedi. Neće ići baš tako lako da se samo netko postavi umjesto Mostovaca. Ima onih koji nude svoje ljude i u Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
  • 14.662
  • 977
  • 0

Nema druge nego sada složiti novu Vladu koja će dobiti podršku i IDS-a, HNS-a, a posebice HSS-a.

Nakon ove gužve s Marićem, Petrovom i svim što se događalo u hrvatskom Saboru, došli smo do idućeg koraka. Svakako je jasno da se sada ništa bitno neće događati u Saboru i Vladi dok ne prođu lokalni izbori. I onda će se vraćati usluge.

Međutim, kako je Vlada ostala bez jednog potpredsjednika i četiri ministra, zasigurno dolazi do preslagivanja i u Ministarstvu poljoprivrede. Tolušić.

Tolušić novi potpredsjednik Vlade?

Tvrdimo svi da nam je dobar i bolji od svih dosadašnjih. No, tvrdnje su s više strana da će se HSS-u ponuditi mjesto ministra poljoprivrede jer će Tolušić postati potpredsjednik Vlade. Gotovo sigurno da će i pomoćnici Ministra i državni tajnici biti drugi. A sad je pitanje tko je taj koga HSS može ponuditi.

Pitam ja svoj izvor, a Beljak? Odgovor je da kada Beljak postane ponovno gradonačelnik Samobora, izlazi iz Sabora i sa svime je zadovoljan, a bit će najzadovoljniji i da što duže ostane predsjednik stranke. Neće mu ništa biti lako. Previranja u HSS-u su mirna samo do lokalnih izbora. Tada se ponovno članstvo diže kao i do sada.

Kralj mandarina

Međutim, sada je pitanje koga to može ta stranka uopće predložiti za ministra ovoga resora. Ipak s njim mora biti u dobrim odnosima i Beljak, i HDZ, a i članstvo. Je li to možda Jambo? Možda je, a možda i nije to neko rješenje. Govoriti da kralj mandarina nije u stanju voditi poljoprivredu jedne male poljoprivredne zemlje baš i ne stoji.

Zemlju koja ne proizvede ništa od hrane dovoljno za svoje stanovništvo nije vjerojatno ni toliko problem voditi što se tiče toga resora poljoprivrede, sela, proizvodnje hrane - jer i mali pomak je puno. Gotovo da više nakon Tihomira Jakovine i ne možeš biti loš ministar. Malo će ipak teže biti onom koji dođe iza Tolušića jer istina je da ovaj ima ogromne energije.

Vjerojatno ima i Jambo jer i njegova, a i HDZ-ova želja je sigurno velika da se osvete dečkima s Neretve, kako zovu Petrova i ekipu iz Jambina Metkovića.

Otvaranje karata

No, kako bi Tolušić upravo i bio potpredsjednik Vlade, kome bi i pripadala poljoprivreda u djelokrug, teško je vjerovati da bi obojica zajedno funkcionirali. Ili se možda varamo. Možda ipak one skrupule da treba jedan šef, a ostali da slušaju i ne moraju biti. No, ima pojašnjenja da HSS u biti uvijek i svakoj Vladi nudi suradnju u Ministarstvu poljoprivrede jer im to prvo padne na pamet.

A ti drugi pak ističu da je ipak bliže istini da HSS-ov kadar zauzme mjesta u Ministarstvu koja je držao Most. Međutim, zli jezici kažu da se i Beljak prvo mora i pomiriti s djelom HSS-ova kadra koji je vezan uz poljoprivrednu struku jer u tim pretumbacijama upravo je u HSS-u stradao taj kadar.

No, treći izvor pak ističe da ipak neće doći do transferiranja Tolušića na mjesto potpredsjednika jer s tom pozicijom mnogo lakše može trgovati. A ima i još jedan razlog. Ako HDZ drži Ministarstvo financija onda i mora držati Ministarstvo poljoprivrede. Jer ako dođe do situacije da neki koalicijski partner dobije ovakvo ministarstvo kakvo je poljoprivreda, a nema svoga čovjeka na čelu financija, sve pada u vodu. No, pored svih ovih nagađanja ipak prvo valja pričekati kako će proći lokalni izbori. Kako će proći HDZ, kako Beljak, kako Jambo, a kako HSS, a tek onda će se vjerojatno otvarati karte kod Plenkovića.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL


Tagovi

Jakovina Tolušić Beljak Jambo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]