Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 21.08.2022. 13:30

Što znači riječ "bostan" i zašto je cijenjen parfem od dinje i lubenice?

Crvene, žute, ružičaste ili narančaste, uvijek odgovaraju okusu, pa i mirisu, a korisne su i za zdravlje.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 6.108
  • 168
  • 0

Prema uvriježenom mišljenju, dinje i lubenice stigle su u doba Turaka, dakle u isto vrijeme kad i šeboj, karanfil, gajenje plemenitih vrsta golubova i spavanje poslije ručka. Uostalom, riječ "bostan" koja označava dinje i lubenice zajedno, turskog je porijekla i znači "mirisno mjesto", to jest dio vrta gdje se gaji cvijeće, začini i plodovi ugodnog mirisa. Ipak, nije tako.

Dr. Olga Zirojević u svojoj knjizi "Istočno zapadna sofra" objašnjava da su riječi "dinja" i "lubenica" ušle u slovenske jezike vjekovima prije prvog spomena turskih osvajanja. Kako izgleda, sočne i slatke plodove porijeklom iz najtoplijih dijelova Afrike i Azije donijeli su ovamo još antički Grci i Rimljani. Ni dinja ni lubenica nisu voće nego - povrće. Srodnije su tikvi i krastavcu nego, primjerice, marelici.

Svejedno, smatraju se i jedu kao voće, na kraju obroka, naročito u tijekom ljetnih vrućina. Najbolje su u svježem stanju i rijetko završe u kolačima ili nekom drugom jelu, nego se koriste onakve kakve su, treba samo rasjeći tanku ili nešto deblju koru.

Carigradska lubenica i medena dinja

Nekada su poljoprivrednici uzgajali samo jednu vrstu lubenica, takozvanu "carigradsku", tamnozelene sjajne kore, s crvenom pulpom, koja se, bezopasnom genetskom mutacijom, ponekad pretvarala u žutu. Danas je uzgajivačima na raspolaganju veliki broj sorti, uglavnom sa svjetlozelenom korom i ružičastim "mesom", otpornijih od stare vrste i kadrih proizvesti plodove do 12 kilograma i teže.

Donijeli ih Grci ili Turci? (foto: Depositphoptos/Nikodash)

S dinjom je donekle drugačija situacija, nekada su bile cijenjene cerovače, belovače i ananas dinje, s bjeličastom, zelenkastom ili narančastom pulpom, a i sada postoji velik broj vrsta zanimljivih imena i stupnjeva slatkoće: "medena" dinja, kantalupo dinja (prema imenu jedne regije u Španjolskoj), galija, ogen i druge. Neke stižu s obližnjih njiva, neke iz Grčke, Izraela ili Tunisa, a neke čak iz Argentine. Kod novijih sorti oplemenjivači su razvili plodove s ružičastom pulpom.

Miriši kao bostan

Mnogi poljoprivrednici koji gaje ove kulture na njivi ili u vrtu ostaju odani starim vrstama, uz koje su odrastali, a dinju, po starom običaju, jedu uz kruh, kao i njihovi preci. Stručnjaci za parfeme su još u antičkom Rimu bili fascinirani svježim mirisom lubenice i dinje i pokušavali ih nekako proizvesti u svojim improviziranim laboratorijima. Taj pothvat je uspio tek Francuzima krajem dvadesetog stoljeća, pa sad postoje čitave serije parfema i kozmetike koje mirišu na bostan. 

Oba ploda sadrže oko 90 posto vode tako da predstavljaju laku i osvježavajuću hranu za ljeto, a zbog minimalne kalorijske vrijednosti pogodni su i za dijetu. Uspješno čiste bubrege od višegodišnjih naslaga, pomažu izbacivanje pijeska, viška soli i nagomilane vode, reguliraju floru crijeva, ali oslobađaju i zglobove od nepotrebnog sadržaja, čime indirektno poboljšavaju stanje kičme i povoljno djeluju na otpornost organizma. Proljepšavaju ten i osiguravaju mirisan dah, treba ih jesti kad god je moguće, što nije teško, jer ih svi vole.

Postoji samo jedan problem: koliko god dobro podnosile transport, dinja i lubenica su vrlo kvarljive i osjetljive kad se načnu, to jest rasijeku i otvore. Zato ih treba pojesti što prije, a najbolje odmah čim se donesu na stol. 


Povezane biljne vrste

Dinja

Dinja

Sinonim: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum | Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae te bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvate na početku ljeta, a... Više [+]

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Bostan Dinja Lubenica Jela od bostana Miris bostana


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]