Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 01.11.2014. 08:15

Stečeno pravo – potpore u poljoprivredi

Potpore u poljoprivredi su zakonsko pravo (stečeno). Kao što je primjerice, obveza plaćanja PDV-a prema državi, tako je državi obveza platiti potpore poljoprivrednicima.

  • 1.286
  • 72
  • 0

Oni koji su više od prosječnog korisnika upoznati s potporama u poljoprivredi, imaju potrebu javnosti objasniti što to one jesu u svojim temeljima. Ponajprije zbog čestog medijskog izvrtanja prave istine i stvaranju dojma da su proračunska sredstva odvojena za potpore u poljoprivredi bačen novac. Stječe se dojam da poljoprivrednici, prije svih, postaju paraziti državnog proračuna, a onda i svi drugi koji se u Hrvatskoj bave proizvodnjom hrane. To jednostavno nije istina.

Obiteljska gospodarstva bez mogućnosti odlučivanja

Druga strana iste medalje su, slažemo se, nejasni kriteriji za podjelu potpora koji su Hrvatsku doveli u poziciju zemlje, uspoređujući nas s drugim državama članicama EU, s najvećom koncentracijom i neravnomjernom podjelom financijskih sredstava iz omotnice za potpore. Drugim riječima, tek mali broj poljoprivrednika koristi veliki dio potpora. To nam nije na čast i osjeti se u životu na kontinuiranom padu proizvodnje hrane te povećanom uvozu iste. U ovoj anomaliji podjele potpora, poljoprivrednici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva su u najvećoj mjeri ostali izvan svake mogućnosti odlučivanja.

Diskriminacija u isplati potpora, ali i strateškoj ulozi

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je godišnje trošeno oko 8 do 9 milijardi kuna ranih potpora za razne kategorija gospodarstva. Od toga, 2,5 milijarde u prosjeku za poljoprivredu. Od spomenute 2,5 milijarde kuna, tek 60% se trošilo na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih oko 90 tisuća, dok je 40% potpora završilo na tek 14% korisnika potpora (oko 12 tisuća korisnika). Podaci nisu službeni, već su ispisani bez pretjerane analize i provjere, ali ne odstupaju u velikom od stvarnosti.

Prema tome, očito je da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, s obzirom na njihovu stratešku ulogu u korištenju i razvoju seoskog prostora, što je paradigma djelovanja EU u kontekstu poljoprivrede, samodostatnosti i održivog razvoja, ali i svijeta (s obzirom na rezoluciju UN-a i 2014. proglašenu godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava) u razdiobi potpora, uvelike diskriminirana. O tome javnost malo zna.

Potpore su naše zakonsko pravo

Zaključimo, potpore u poljoprivredi su zakonsko pravo (stečeno). Kao što su zakonom određene mnoge druge domene života. Pojednostavimo, kao što je primjerice, obveza plaćanja PDV-a prema državi, tako je državi obveza platiti potpore poljoprivrednicima. Danas je ovisnost o potporama sve veća. Likvidnost poljoprivrede uvelike ovisi o plaćanjima u lancu, a onda i isplati potpora na vrijeme, opet, u zakonskom roku.

Ova godina je posebno teška u poljoprivredi. Kroz duže razdoblje nagomilano je mnogo problema. Oni su toliko veliki da prijete, uistinu tako kako ističem, zamiranjem svih aktivnosti u prostoru sela i proizvodnje hrane, što za vrlo izgledan scenarij ima gospodarsku, sociološku i demografsku katastrofu hrvatskog prostora.

Stoga smo u Udruzi OPG-a Hrvatske odlučili zatražiti prijem kod predsjednika Vlade te ministara financija i poljoprivrede. Tema su potpore, koje bi isplaćene čim prije, pomogle održavanju kakve takve ravnoteže u selu te proizvodnji hrane i pomaknule sustav od dna. Naravno da je potpore potrebno nadopuniti s ostalim i mogućim instrumentima regulacije tržišta, ali o tome nekom drugom prilikom. Pitanje je to strategije prema selu, poljoprivredniku, proizvodnji hrane koju Hrvatska, nažalost, nema! Ili barem nije javna i kao takva uređena dijalogom i dogovorom.

U nastavku vam donosimo izvorni tekst pisma poslanog svima onima na kojima je najveća odgovornost u vođenju države, a onda i odgovornost za neodrživo stanje na hrvatskom selu i proizvodnji hrane. Dopis je nastavak nekolicine ranije odaslanih prijedloga na ovu temu iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život.


Dokumenti


Tagovi

Potpora Proizvodnja hrane Proračun Financijska sredstva OPG Zakonsko pravo PDV Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Obveza Pravo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]