Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 07.04.2022. 12:00

Šparoga - blago u šipražju divljeg poljodjelstva

Divlju šparogu slavimo kao nositeljicu zdravlja. Doživljavamo ju kao znamku hrvatske kuhinje. Puna je neprolaznih bezvremenskih okusa, vonja i eteričnosti. 

Foto: Depositphotos/Anna_Fedorova_it
  • 1.671
  • 102
  • 1

Kako prodisati u dubokoj prirodi? Izbjeći stres i tjeskobu, kuda krenuti ka korisnoj razonodi?

Odgovor je kušati divlje poljodjelstvo i utažiti vlastiti doživljaj. Iskusiti turističko poslanje. Krenuti putovima divlje šparoge. Kretati se i snažiti otpornost tijela, duha i svježinu uma. Brati i biti opčinjen ovom biljkom.

Ta gospodarica sredozemne biljne divljine, svetinja prirodnog stola južnohrvatskih prostora, nudi nam mnoštvo užitaka. Razbibrigu, druženje i šetnju prekrasnim krajobrazima. Ubiranje nježnih izdanaka mlade stabljike. Nadmetanje sobom i suputnikom. Traženje blaga skrivenog u šipražju.

Vole je i beru svi, od profesora, težaka, putničara, ribara, činovnika i svećenika. U danima ugroze i opasnosti, boravak u prirodi predstavlja opuštanje od stresa, stanovito neprolazno iskustvo i neponovljivi doživljaj. 

Divlju šparogu slavimo kao nositeljicu zdravlja. Doživljavamo ju kao znamku hrvatske kuhinje. Puna je neprolaznih bezvremenskih okusa, vonja i eteričnosti. Prema pučkoj predaji mnogi je vide kao zmijsku prijateljicu, razvratnicu, biljnu otrovnicu, čuvaricu jetkog opasnog soka i prijeteću gorčicu. 

Travari ju cijene kao otklanjateljicu boli i bubrežnih tegoba. Liječnici je preporučuju za proljetno čišćenje organizma. Agronomi ju se sjete kada žele križanjem proizvesti pitomiju šparogu, veće proizvodnosti i prihodnosti. Kuhari ju vole kao top sezonsku ponudu u vrhunskim restoranima. Šumari, diveći se ovoj ljepotici proplanaka, gajeva i grmlja, zamjeraju novopečenim hodočasnicima u prirodi, gaženje mladica šumskog drveća i cvijeća.

Uvijek nazočnu opasnost od požara i nepostojeću opasnost, da se branjem šparoga smanjuje budući urod i njezin mogući nestanak. Istina je pak da njenom berbom čuvamo i pripomažemo razmnožavanju njihovih staništa.

Utažite svoju pradavnu želju za sakupljanjem, pustolovinom i kretanjem, utkanoj u vašoj korenici i uživajte u prirodi družeći se s veličanstvenom šparogom.

Nježna biljčica upivši mirise i voćnost hrvatskog smriča, smrdele, bušinca, smilja, kadulje, planike, brista, hrasta medunca i bora skriva u sebi sve vrijednosti hrvatskog biljnog pokrova pod grmljem i krošnjom ponosno prkoseći svima.

Samorodna, slobodno lelujava nosi jedinstvenu okusnost i mirise vlastite divljine. Svojim prirodnim blagom šparoga postaje cilj naše pustolovine, opuštanja i uživanja. 

Odmiče travanj. Oštri se jugo. Bura sve toplija. Delicije Velikog tjedna se približavaju. Veselimo se dobu šparoga. Ojačajmo pustolovni turizam u predsezoni, uputivši suvremene putničare putovima divlje šparoge.  


Tagovi

Divlja šparoga Veliki tjedan Proljetno čišćenje


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.