Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 07.10.2013. 08:05

Sajmovi na umoru

Hrvatski poljoprivrednici kupili su u prvih šest mjeseci 212 traktora raznih fela. Ništa. Sve je isto kao lani pa se može reći da poljoprivreda baš u ovim krajevima ni ne stanuje

Foto: Jospi Šeri, Glas Slavonije
  • 597
  • 83
  • 0

Dođete li na neki sajam, sve vam je jasno. Jasno ko dan. Sajmovi su poljoprivredni, a od poljoprivrede, vrlo slabo se vidi. No, nekada su za to bile krive nesposobne uprave organizatora sajmova. Danas nije tako. Problem je što su svi legli. A uskoro bi mogli otegnuti i papke. Stanje je još gore i sve gore. U biti nema izraza. Imamo sajam, a na njemu dva traktora i to one jedne istočne marke. Sajam poljoprivredni, u glavnom gradu Slavonije i Baranje, u središtu hrvatske proizvodnje hrane i ishodištu ratarstva.

Danas je vjerojatno najteže nešto prodati našim poljoprivrednicima i seljacima. Hrvatski poljoprivrednici kupili su u prvih šest mjeseci 212 traktora raznih fela. Ništa. Sve je isto kao lani. Na takvom jednom događaju trebali bi ipak dominirati Belje, Vupik, PIK Vinkovci, Valpovo, PP Orahovica, Osatina, a onda tek da tu budu trgovcima mehanizacijom, opremom, sjemenom. Ništa od toga nema. Da se ne bi umislili i drugi organizatori sličnih manifestacija u Bizovcu, Vinkovcima, Slatini. Poljoprivreda baš u ovim krajevima ni ne stanuje. Imali smo na Pampasu izložbu vinogradara i vina. Super, ali samo dio. Tek nekih 12 izlagača je dovoljno za sajam vina u jednom malom Zmajevcu ili u Rovinjskom selu, ali ne i u Osijeku.

Hrvatska gospodarska komora nešto malo spasi sa svojim medovima i ocjenom meda, medovice, medice i sličnih rakija. Možete izgleda spuštati cijene koliko vam volja, možete moliti direktore, ali te firme očito više ne mogu na sajmove. To više nije ni sumrak sajmova. To je već smrt. Umrli su. Jedan privatni sajam se snašao. Pa se zove sajam obiteljski, turizma, ruralnog turizma, poljoprivrede i mnogo toga u svom imenu. I zato ne možemo reći da im nije uspio. Uspio jer i imenom kaže da to nije poljoprivredni, kao što kažu na sajmu. Oni su jesenski poljoprivredni. No, bojim se da nema pomoći. Seljaci nemaju ni za gorivo do Osijeka. A vijesti se opet brzo šire i svima je jasno da nema. Kada vidimo da se tu nalaze sve gradske firme, škole i onih koji žele Osječanima prodati koju jabuku, pakiranje lavande, malo kozjeg sira, onda je to to. No, možda ipak da se na osječkoj gradskoj tržnici napravi takva izložba. Došlo bi više Osječana i svi bi bolje prodali.

Kao što sam rekao, oni ne mogu više. Nisam siguran da kombinati koje sam nabrojao ne mogu. Ali oni i njihovi vlasnici više nemaju društvenu odgovornost, a i očito da im nije tržište više naš čovjek. Jer sajam se radi za domaće ljudi i roba se nudi domaćima. Pa tako sam posjetio jedan slovenski štand. Čovjek je došao da pokuša nešto prodati Slavoncima. No, jasno je dao do znanja da više nikada neće doći na sajmove u Slavoniji. A to što na sajam u Bizovac, dođe otvoriti netko iz Ministarstva poljoprivrede, ili ovaj osječki predsjednik države, ništa nikome ne znači. Pogotovo kada oni u svojim govorima kažu da osjete napredak. Da vide svjetlo. Da su oduševljeni. Sumnjam da su ministri i predsjednici baš glupavi. Prije bi se reklo da se prave fini, ali i ne shvaćaju da su oni ti koji moraju stvoriti okruženje da proizvodnja hrane bude jaka, a onda će i komercijalisti na sajmovima mnogo lakše prodati četvorne metre izlagačkog prostora.

Ono smo govorili o prodaji traktora. Zašto kažemo da je to lakmus papir stanja u poljoprivredi. Ako se ne kupuju novi strojevi u konditorskoj industriji čokolade, ni keksi neće valjati, a ni biti konkurentni. Ako poljoprivrednici ne kupuju traktore onda će tu slabo hrane biti.

Foto: Jospi Šeri, Glas Slavonije


Tagovi

Sajam Vino Med Pampas Josipović Osijek Poljoprivreda Traktori


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P