Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 27.05.2014. 12:25

Poljoprivrednici bez svog zastupnika u EU parlamentu

Ovih 11 zastupnika dosadašnjim svojim radom i djelovanjem nisu zaslužili glasove hrvatskog sela. No, izabrani su i moraju znati tko su ljudi koji su im donijeli pobjede!

Foto: depositphotos.com
  • 476
  • 88
  • 0

Što su seljaci, poljoprivrednici i stanovnici dobili s izabranim zastupnicima u Europski parlament? Možemo odmah reći da se niti jedna od tih 11 osoba nije naročito trudila oko poljoprivrede i zaslužila glas sela i ruralnih područja. Mora se priznati da je selo izašlo na izbore i biralo stranke. No stranke su imali ljude na listama koje su imale. Iako je tu i predstavnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir, ne pamtimo nikakvu, ili gotovo nikakvu naročitu angažiranost oko poljoprivrede i sela. Sada će svakako imati priliku to i pokazati. Sve su to ipak neki klasični političari, ali u parlamentu koji je dosta angažiran u proizvodnji hrane i poljoprivredi.

Sam parlament je i upravo i važan za gospodarska kretanja. Ovo što smo izabrali nisu gospodarstvenici. Čak nemaju ni sluha za gospodarske probleme. No, pobjednička lista je zasigurno ona Tomislava Karamarka. Nije to lista HDZ-a i malo je čudno da se toliko ističe ta stranka. No, taj isti Karamarko mora biti svjestan da je i pobijedio upravo glasovima manjih, a time i ruralnijih sredina. Dubravka Šuica iz Dubrovnika zasigurno predstavlja bazu vezanu uz poljoprivredu, kao i Marijana Petir je s područja Siska, Moslavine i Prigorja koje su upravo poljoprivredne sredine. Iako je respektabilnih 100 tisuća preferencijalnih glasova donijela Ruža Tomašić iz HSP-AS, i time donijela pobjedu HDZ-u i Tomislava Karamarku, prema svom načinu rada ulijeva nadu da će imati sluha za selo i poljoprivredu i da se radi i osobi, a i o njezinoj ekipi koja zna surađivati s narodom i slušati njihov puls. Iz Slavonije i Baranje koje je poljoprivredno i ruralno područje ide i SDP-ovka Biljana Borzan koja će se morati više okrenuti upravo zastupanju interesa agrara i proizvođača hrane. Iz razloga što je i ostala gotovo jedina iz ove naše ravnice. Tu je i Jozo Radoš koji je Đakovčanin, ali svojim političkim djelovanjem on nikada, pa ni u ovoj izbornoj kampanji nije pokazao da uopće ima ikakve veze sa Slavonijom.

No, možda se na njega kao jedinog člana Hrvatske narodne stranke može djelovati u tom pravcu. Jer očito da se teško nosi sa ovim poletarcima pa mu ne bi škodilo da se narednih pet godina malo više pozabavi Slavonijom i Baranjom i poljoprivredom. Mirela nešto vrti oko zelenog, a nešto spominje autohtone sorte, ali nije ta ekologija koja nama pomaže. Međutim, i pobjednici i poraženi moraju znati da je u Zagrebu izašlo svega nekih 188 tisuća birača. Dakle njima su glasove dali svi drugi, a onda su to ponajviše upravo i seljaci.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ozbori Parlament Dubravka Šuica Ruža Tomašić Marijana Petir Biljana Borzan Mirela Holy Poljoprivreda Jozo Radoš Tomislav Karamarko Slavonija Zastupanje agrara Proizvođači


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.