Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srce umjesto lampaša
  • 31.10.2019. 13:30

Ove godine na groblje umjesto plastičnog lampiona nosim srce

Kako se oduprijeti novonastalnom običaju, kako biti crna ovca u obitelji jer, nitko ne želi ispasti škrt, nitko ne želi da netko pomisli kako nemaš poštovanja prema svojim mrtvima.

Foto: Facebook/#srceumjestolampasa/Zorica Đerić
  • 4.428
  • 1.433
  • 0

Petnaest plastičnih lampiona završilo bi u smeću samo nakon mojeg obilaska groblja za blagdan Svih svetih i Dušnog dana. Petnaest plastičnih lampiona čiji je proces recikliranja ekološki i financijski vrlo zahtjevan. Petnaest komada plastike koji će završiti na nekom smetlištu i raspadati se stotinama godina, a pri raspadanju se pretvarati u mikroplastiku koja završava u tlu i vodi. Nas je četvero braće i sestara, dakle 60 plastičnih lampiona. Samo za jedan dan. 

Nikada neću zaboraviti blagdan Svih svetih prije 27 godina kada su se plastični lampioni tek počeli donositi na groblje. Bila sam dijete i na grob svoje mame donijela običnu svijeću. Dobila sam jezikovu juhu od bake jer, takva svijeća više nije bila pristala na groblje. Godinama poslije sam nosila lampione i uvijek imala osjećaj kako se ljudi natječu u tome čiji će biti veći. Nakon ovih blagdana užasavao me pogled na kontejnere pune nagorjele plastike. 

Pokrenuta inicijativa Srce umjesto lampaša

No, kako se oduprijeti novonastalnom običaju, kako biti crna ovca u obitelji jer, nitko ne želi ispasti škrt, nitko ne želi da netko pomisli kako nemaš poštovanja prema svojim mrtvima. 

Zbog toga mi je ovogodišnja inicijativa #srceumjestolampaša koju je pokrenula Marija Maček iz Zemunika, a danas živi u Nedelišću, došla kao lijek na ranu. 

Ova je mlada žena pokrenula pravu lavinu na društvenim mrežama te nas sve prodrmala, ne svojim pametovanjem i dociranjem, nego izvrsnim idejama kako umjesto gomilom plastike dati poštovanje svojim umrlima. Mnogi su joj se pridružili pa na ovoj grupi možete pronaći odlične ideje kako uz materijale koje već imate izradite lampione koji neće zagađivati okoliš. 

Kako kaže Marija, srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdubulju zahvalnost svima. Pitate se, kako zapaliti srce na grobu najmilijih, a da nije tek obična skrušenost i kratka molitva? 

Načina je jako puno. 

Kako smo palili svijeće prije nego su se pojavili lampioni?

Treba se samo prisjetiti, kako smo odavali počast umrlima prije lampiona? Običnim svijećama. Istina, obična dogorjela svijeća na spomeniku, pa još ako je mramorni, može napraviti nepopravljivu štetu.

No, svijeću možete zapaliti i držati u ruci dok se ne pomolite, a onda ju ugasiti. 

Svijeću možete staviti u ukrašenu staklenku te ju ostaviti na grobu dok ne dogori. U izrađivanju ovakve vrste lampiona može sudjelovati čitava obitelj. Djeca će biti oduševljena kreativnim radom, a dok izrađujete ovakve lampione možete razgovarati o umrlim članovima svoje obitelji, prisjećati se kakvi su bili, utkati svoje srce i svoje vrijeme u sjećanje na njih. 

Ideja na Facebook stranici #srceumjestolampasa je napretek. Pa, ako još uvijek niste kupili kakav paket plastičnih lampiona za ovogodišnji blagdan Svih svetih i Dušni dan, izradite pokoji lampion večeras, sa svojom djecom. Ili tek ponesite običnu svijeću koju ćete držati u ruci dok se iz srca molite za svoje najmilije. 

Također, umjesto plastičnih aranžmana, uvijek će biti ljepši oni napravljeni od živog cvijeća, šišarki, suhih grančica. 

Treba napomenuti kako se procjenjuje da se samo u Hrvatskoj godišnje proizvede 35 milijuna nadgrobnih svijeća te oko 20.000 tona otpada od lampiona. Čak 50% ukupne količine otpada od lampiona prikupi se oko blagdana Svih svetih. 


Tagovi

Srceumjestolampasa Marija Maček Plastični lampioni Plastični lampaši Svi sveti Dušni dan Groblje Alternativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.