Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 08.04.2017. 08:00

Kupujmo hrvatsko dobiva novi smisao

Kažu nam da kupujemo u Konzumu kako bi spasili Agrokor. Imamo bolju ideju: kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku!

Foto: press/konzum.hr
  • 24.230
  • 2.337
  • 0

Počinjem ovu kolumnu prepun gorčine. Kolumnist bi trebao biti neutralan, na strani istine, odmjeren, argumentiran, suvisao. Kao čovjeka, pogađa me sva ova situacija s Agrokorom na koju su još prije pet godina upozoravali Mljekari. Namjerno pišem velikim slovom jer ti poljoprivrednici zbog poticaja od države i obećanja o otkupu mlijeka ušli su u rizične kredite i pokrenuli posao u mljekarstvu.

Nažalost, dok je njih, tada, 60.000 muzlo krave, drugi su muzli i sisali njih. Danas je tek 6.000 mljekara. 10x manje! I nitko nije ni trepnuo na sustavno uništavanje mljekara i njihovih obitelji od strane Gazdine klike koja je godinama sustavno uništavala male poljoprivrednike kroz dodijeljene milijunske poticaje i niski otkup mlijeka. Uzorak nepravde samo se kopirao prema svim dobavljačima, dug pumpao, a trenutno je najmanje 100.000 poljoprivrednika u sosu koji je skuhao ovaj kuharski tim.

Kaskadni bankrot na bazi gramzivosti

I dok su raznoraznim sponzorskim oglasima ušutkivali medijski prostor, cijelo gospodarstvo bilo je lažirano kroz fiktivnu sliku uspješnog poduzetnika kojem je Hrvatska na prvom mjestu u srcu. Prevelika ambicija, loši poslovni potezi i usmjerenost hrvatskog gospodarstva da ovisi o dobroj volji jednog koncerna dovelo nas je do kaskadnog bankrota. Dugovi koncerna, zadužnice i banke, sve je to show koji će u idućih mjeseci pomalo raspetljavati višegodišnju lošu priču o gospodarstveniku kojem su nakon cvijeća u cvjećarnici uveli buketi poslovnih partnera jer im je ovaj oduzeo ''vodu''. Ne plaćanje dobavljača i poznati kompenzacijski krugovi jednom su morali puknuti.

Zbog gramzivosti koja se davila u kavijaru, pjenušcu, jastozima, putovala helikopterima, ljetovala na privatnom otoku davio se i poljoprivrednik u svojim dugovima koje je morao plaćati na vrijeme, koji nije imao skrivene račune, zaštićene i ''čiste'' nekretnine. Današnja blokada ''Konzuma'' nije pobjeda malog čovjeka i početak ovršnog lanca nad imperijem. Nažalost, propast Gazde je i propast svih nas. Gazda je kupovao umjetno gnojivo, voće, jaja ... nije plaćao, a mi smo vjerovali. U međuvremenu poljoprivrednici su činili samoubojstva, bivali rasprodani, obolijevali od smrtonosnih bolesti ili bi odlazili u emigraciju ne bi li tako pokrili dugove zbog dugova koje im je nabijao vrhunaravni Gazda Hrvata. I sad, kad više ne igra mečka čim on namigne, sad bi Hrvatska trebala spašavati Konzum i Agrokor kupujući njegovo, a naše.

Kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku

No, malom čovjeku je dosta. Dosta mu je ratovanja i spašavanja zemlje u kojoj mora imati gaće na štapu da bi pojedinci šetali po eventima u skupocjenim odijelima. TV emisije su prepune tema Agrokorijade. Obespravljeni govore o lošem gospodarskom sustavu, sprezi države i koncerna, ovisnosti o jednom čovjeku. Gazda je uvijek glumio velikog Hrvata, a bio je pogubniji od svakoga rata! Ne, mali čovjek neće spašavati Konzum ni Agrokor. Ne, jer zna da će ionako sav novac ići bankama, Gazdi i vrhu piramide koja će prvo namiriti same sebe. Običan hrvatski građanin pokrenuo je akciju od kuće do kuće, od društvene mreže do maila, od uha do uha pozivajući: ''Kažu nam da kupujemo u Konzumu kako bi spasili Agrokor."

Imamo bolju ideju: kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku! ''Kupujmo hrvatsko!'' - dobilo je novi smisao; oni koji su pokupovali hrvatsko za kunu i rasprodali sve to u bescjenje, koji su igrali na hrvatstvo i manipulirali našim osjećajima dobit će zasluženo; možda nećemo moći kupovati sve u jednoj trgovini, no barem ćemo znati da kupujemo pravo hrvatsko, a ne jabuke iz Poljskih hladnjača, davno otpisano meso iz Njemačke, povrće iz Španjolske ili alpsko mlijeko iz mlijeka u prahu.

Hrvatska želi spasiti Hrvatsku, ali pod svojim uvjetima, takvim zbog kojeg se hrvatski seljak više neće htjeti ubiti i takvim zbog kojeg će poljoprivrednik znati zašto radi. ''Lex Agrokor'' je krpanje rupa u brodu koji tone. Nešto što ćemo morati plaćati jer smo svi kroz razne fondove ulagali u Gazdu. Sve nas je imao u šaci; i našu sadašnjost i našu budućnost. Vrijeme je da resetiramo postavke. Ako program ne radi treba ga urušiti i početi iznova, štiteći poštene ljude, a ne bogataše koji nikada ne plaču, posebice ne za vama koji ste sada u problemima zbog njega, zbog njih.

Foto: press/konzum.hr


Tagovi

Kriza u Agrokoru Lex Agrokor


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijavite se za izlaganje na Mostarskom sajmu 2023!

24. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. će se održati od 2. do 6. svibnja 2023., a na njemu će, između ostalih, svoje privredne potencijale predstaviti i zemlja p...

Više [+]