Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte
  • 10.12.2016. 16:30

Kako spasiti od propadanja ovakvo zdravo voće?

Može li Ministarstvo poljoprivrede nekim barem manjim mjerama potaknuti obnovu i očuvanje starih tradicijskih voćnjaka, ali i podizanje novih nasada sa starim sortama jabuka, krušaka i drugog voća koje su dobar potencijal za organsku (ekološku) proizvodnju hrane?

  • 3.863
  • 595
  • 0

Ove fotografije velikog starog stabla stare sorte jabuke božićnice i mnoštva sočnih crvenih plodova pod njim snimio je Marko Turas, veliki zaljubljenik u stare sorte iz Lipovljana i objavio u Facebook grupi Sačuvajmo stare sorte jabuka u kojoj sam administrator.

"Kada čovjek malo bolje razmisli, začudi se koliko smo dresirani propagandom raznih trgovačkih lanaca, koji nam prodaju jabuke uglancane do visokog sjaja, a berba im je bila možda i prije dvije godine. Važno je da su na akciji", napisao je među ostalim kolega Turas podsjećajući kako sada i mnogi ljudi na selu više vole one moderne kupovne od ovakvih domaćih, pravih "seljačkih" neprskanih, zdravih jabuka koje u mnogim zapuštenim voćnjacima jednostavno trunu i propadaju na zemlji.

Blago leži na zemlji

"Tako sam u svom selu, praktički u centru, snimio jednu staru jabuku iz grupe božiĆnica koju se nitko nije udostojio pokupiti, ako već nije mogao obrati. Žalosno! Blago leži na zemlji, samo se treba sagnuti i pokupiti ga. Uzeti zdravlje. Ne treba nama nitko zabraniti stare sorte jabuka, mi smo ih sami zaboravili!", kaže Marko

Ipak, raduje ga, kaže, što postoje i ljudi, zaljubljenici u voćarstvo koji ne mareći za vrijeme i novac obilaze stare voćnjake, trnace, stanove i salaše, ne bi li od zaborava i propadanja spasili neku od starih sorata jabuka ili drugog voća.

Već se dugo i osobno bavim voćarstvom: prikupljanjem, cijepljenjem i čuvanjem starih sorata jabuka i krušaka i često sam po našim selima gdje propadaju starinski voćnjaci bio svjedokom ovakvih slika. Mnoštvo crvenih, zelenih, žutih, šarenih plodova ležalo je na zemlji i nitko nije mario za njih jer ih nisu imali kome prodati. Negdje vlasnici hrane stoku sa njima, ponešto završi kao sirovina za rakiju, ali nerijetko plodovi trunu i barem gnoje tlo ispod voćke.

Opasne jabuke povučene sa tržišta

Nakon gotovo svakodnevnih vijesti o povlačenju zdravstveno neispravne hrane: piletine, salame, nekih vrsta ribe, kikirikija i drugih namirnica, u posljednje vrijeme osvanuli su i napisi "Opasne jabuke povučene su sa tržišta", "Prepoznajte kancerogene jabuke". Nakon inspekcijskih nadzora iz trgovačkih lanaca povučene su jabuke nekih domaćih proizvođača kod kojih su utvrđene povećane količine ostataka pesticida koji predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Pojačani inspekcijski nadzori sada pokazuju da potrošače ne vreba samo opasnost od nekvalitenih namirnica životinjskog podrijetla, nego eto i od voća i povrća (nedavno je veća količina pesticida utvrđena i na poriluku jednog proizvođača).

Više pozornosti zdravstvenom stanju voća i povrća

Sve ovo upozorava kupce, kako je napisao kolega Turas, da jabuke "uglancane jabuke do visokog sjaja", koje nam prodaju trgovački lanci i nisu možda najkvalitetnije. Ovisno o svijesti proizvođača, odnosno agrotehnici koju primjenjuju u intenzivnoj proizvodnji (za postizanje što viših prinosa po jedinici površine), ponajprije od prekomjerne uporabe zaštitnih sredstava i vremena njihove primjene s obzirom na karencu, voće i povrće može i te kako biti zdravstveno neispravno, čak i opasno za konzumiranje.

I proizvođači i trgovci, ali i mjerodavne inspekcije i druge institucije, moraju se tim problemom ubuduće još više pozabaviti.

Sačuvati vrijedno tradicijsko blago

Pohvalno je to što je novo Ministarstvo poljoprivrede s agilnim ministrom Tomislavom Tolušićem uz povlačenje poteza na rješavanju ili ublažavanju mnogih drugih problema koji tište poljoprivrednike, inzistira i na pojačanom nadzoru zdravstvene ispravnosti hrane.

Nadam se da će u tom kontekstu sa svojim suradnicima utjecati i na davanje većeg značaja očuvanju i domaćih starih sorata voća i povrća koje su dobrim dijelom otpornije od mnogih modernih. To vrijedno prirodno tradicijsko blago koje smo naslijedili od naših djedova i pradjedova i njihovih predaka treba sačuvati i pokloniti mu više pozornosti.

Jer i u poluekstenzivnoj proizvodnji takvog voća moglo bi se osigurati dosta zdrave organske hrane. Možda bi to mogla biti jedna u nizu budućih malih mjera kako pomoći selu i njegovim stanovnicima. Kada bi se i to na neki način poticalo, možda bi neki vlasnici obnovili svoje starinske voćnjake i ne bi dopustili da im ovakve lijepe crvene jabuke sa slika propadaju, a sigurno bi brže nicali i novi nasadi.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Turas Lipovljana Stare sorte jabuka Zdravlje Opasne jabuke Tomislav Tolušić.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]