Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 27.07.2016. 12:00

Jakovina je nekada i u pravu!

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. I što sad?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.599
  • 386
  • 0

Tihomir Jakovina je odlično odradio posao. I nema za čime žaliti. Tako je potpisao i tako mora biti. Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Ma tko uopće može vjerovati da je donedavni ministar poljoprivrede bio toliko lucidan i sposoban da shvati kako Uprava koja ima zadatak da otpusti 1.300 radnika neće imati dobit.

Jakovina i matematika su uvijek bili posvađani

Jakovina i matematika su uvijek bili posvađani - netko će reći. Sasvim slučajno mu se dogodi i ono s ruralnim razvojem, a i ovo s Hrvatskim šumama. I on se još prihvati biti predsjednik Nadzornog odbora - a nije bio u stanju izračunati koliko će tko dobiti novaca na osnovu kojekakvih tajnih ugovora.

Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. godine sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te s Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave istog društva.

Bitka za pozicije

On je u taj Nadzorni odbor pao s neba i baš ništa nije znao ni pretpostavljao. E sada drugi par opanaka. Nije čudo da se u pregovorima u izborima osim za ministarska mjesta, vodi i bitka za pozicije zamjenika ministarstava, članova i predsjednika nadzornih odbora, upravnih vijeća, uprava i slično. Vjerojatno i za mjesta tajnica, glasnogovornica, kuhara i vozača. Sve ima svoje.

Tko bi sad naivan pomislio da je ovo s 5,5 milijuna kuna sve slučajno i da samo ovoj dvojici trebaju pripasti ti papiri. Tko zna kolikima je od tih novaca još što obećano. I sada nesretnicima, pošto Jakovina više nije predsjednik Nadzornog odbora, nije preostalo ništa drugo nego da tu lovu izguraju putem suda. I dobiti će. Ugovori su jasni. Da nije došlo do pada Jakovine i Milanovića - što bi se dogodilo s tom isplatom?

S cnog kruha na bijeli

Prvo bismo mjesecima čitali po raznim novinama kako Hrvatske šume super rade, a onda bi vjerojatno u tišini ta lova bila isplaćena. Što biste učinili da vam predsjednik Nadzornog odbora kaže kako vam se sutra isplaćuje 2,3 milijuna kuna. Pa bože moj, otišao bi u prvi salon i kešom kupio bar motor Jakovininoj ženi, a platio ljetovanje Milanoviću. On sirotan ionako si to ne može platiti, kako je nedavno izjavio. A mogao bi nakon te isplate i da prestane jesti crni kruh i da prijeđe na bijeli, od hrvatskog žita plaćenog manje od jedne kune.

I sada si možemo misliti što se sve događa po upravama, odborima i sličnim tijelima u cijeloj zemlji. Ovo se sad saznalo i otkrilo. A onih 99% slučajeva koji su zadnjih 20-tak godina prošli nezapaženo? Sada je jasno što sve znači kada si netko ispregovara dobre pozicije u vodama, šumama, agencijama, institutima, aerodromima, jadrolinijama i slično.

"Ne prihvaćam podmetanja gospodina Gordana Jandrokovića jer se u njegovo vrijeme isplaćivalo bonuse u tvrtkama koji nisu imali pozitivno poslovanje", rekao je Jakovina, referirajući se na kritike HDZ-ovog novog glavnog tajnika koji je bonuse nazvao "klijentelizmom i sramotom". Ako je možda nešto u svom tom slučaju dobro i rekao, onda je valjda to. Jel ističući da su takve stvari patent Tihomira Jakovina i Zorana Milanovića je doista suludo. I ovi njihovi prethodnici stvarno bi bilo bolje da se, kako bi naši ljudi rekli, pokriju ušima.

Hrvatske šume kao bankomat i stranački zavod za zapošljavanje

"Hrvatske šume su do 2012. funkcionirale kao bankomat i kao stranački zavod za zapošljavanje. Oni koji prozivaju i oni koju u kampanji pokušavaju zaraditi političke bodove neka pogledaju što su napravili u proteklih šest mjeseci", rekao je Jakovina. Istina, a vidljivo je da su šume bile bankomat i dalje, samo na ovaj način, a kako izgleda ni jakovinina uprava nije tu bila slučajno, već rezultat upravo toga stranačkog kadroviranja. I na kraju biser. On je direktore koji zahtijevaju bonuse zamolio da se odreknu tih milijunskih iznosa koje potražuju sudskim putem. Stvarno luda kuća, u toj našoj kući.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Ruralni razvoj Jakovina Hrvatske šume Politika Ugovor Milanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Filter rizika bioraznolikosti - alat za kompanije i financijske institucije

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, lansira novi alat - Filter rizika bioraznolikosti (Biodiversity Risk Filt...

Više [+]