Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 30.09.2021. 12:00

Istarske delicije - od vina preko ombula do fuži

Legenda pripovijeda da su se Rimljani na osvajanjima zaratili s Histrima. Histri ostaviše svoje utvrde pune vina. Rimljani se napiše i pozaspaše. Histri se vratili i porazili Rimljane.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 1.647
  • 30
  • 0

Upoznajem se s hrvatskim proizvodima u Istri. Tipični starinski proizvodi malih proizvodnih niša sa sitnih gospodarstava.

U prvom redu to su vino, voćne rakije, maslinovo ulje, sir, kruh, meso, riba i školjkaši, sušeno meso, med, tartufi, tjestenine i kolači podloga su svih jela i pića istarske kuhinje. Ovdje se grožđe kultiviralo i vino proizvodilo od rimskih vremena.

Legenda pripovijeda da su se Rimljani na osvajanjima zaratili s Histrima. Histri ostaviše svoje utvrde pune vina. Rimljani se napiše i pozaspaše. Histri se vratili i porazili Rimljane. Tužnu pripovijest pripovijeda mi Remigio iz Vabrige. Histri se ponapijali dobrog istarskog vina, nakon pobjede nad Rimljanima. Rimljani se vratili i pobjediše Histre.

Carica, vino i dugovječnost 

Pripovijest o carici pripovijeda mi Davor iz Pule. Rimska carica Livia Drusilla zahvaljivala je svoju dugovječnost vinu Pucinum. Ispostavilo se da je to istarski Teran.

Kušam izvrsni Momjanski muškat, svježe slatkasto vino. Bilo je cijenjeno i na bečkom dvoru. Kapim ga kap po kap. Njegova suvremena izvedba dobivena je od prosušenog grožđa. Slično je dalmatinskom prošeku. Jako mirisno vino dobro zaokruženih okusa.

Iz istarskog podneblja cijenjena Malvazija donosi poznate voćne okuse i svježinu. Zdravljem crvenice odiše zemaljsko vino Teran. Opojni muškatni okusi u momjanskom i porečkom muškatu prvorazredna su desertna vina i dobra podloga za proizvodnju istarskog prošeka. 

Hrvatica, izvorni kultivar dobro veže poznate okuse i vonj istarskih vina.

Bogatstvo vinskih okusa izvornih kultivara grožđa nadopunjuju poznate istarske voćne rakije i likeri s komovicom kao temeljcem. Uz dodatak meda u slatkoj medici, ili lišća imele u ljekovitoj Biski, ili trave rute u Rudi. Sve su to rakije s kojima vas ljubazni domaćini dočekuju i ispraćaju. 

Istarsko vino najbolje se ćuti uz istarski pršut i sir. Pršut kao i ostali suhomesnati proizvodi suše se bez dima, što im daje poseban vonj. Posebna kakvoća, okusi i miris održavaju se ciljanom hranidbom domaćih pršutnih svinja.

U ovoj kuhinji nezaobilazni su proizvodi svinjeće iznutrice, kobasice i zarebnjaki, pancete i plečke. Sušene kosti kuhaju se s maneštrom ili kiselim kupusom, a sušeni svinjski jezik u maneštri za blagdan Uzašašća.

Aromatično jelo Ombulo 

Slasna je posebna kobasica Kosnica za kosce. Spremljena u debelom svinjskom crijevu. Svakako kušajte Ombulo. Aromatično jelo od odstajalog svinjskog slabinskog mesa. Goveda su ovdje služila u oranju, pa je govedina tek u novije doba vraćanjem istarskog izvornog goveda, na pozornicu okusa zrelih mesa, postala vrlo tražena u potrošača.

Starinski sir, skuta i sirutke također su na suvremenom stolu starih jela s okusima od aromatičnih trava, zatim istarski sir s tartufima. Maslinovo ulje sjevernog sredozemnog kruga poznato je i hvaljeno od rimskih pisaca Apicia i Galena.

Marcial je napisao da je njegova rodna Cordoba savršena kao i ulje iz Istre. Temelj kakvoće maslinovih ulja su izvorni stari kultivari: Buža, Črnica, Drobnica, Karbonara, Morožola, Oblica, Rošinjola, Žižolera  i Bjelica.

Bagremov med nosač je okusa i vonja u sastavu mnogih jela. U vrhu ponude tradicijskih istarskih jela je tjestenina, bila ona jednostavna od brašna, soli, vode i jaja, ili ona s dodacima, krumpirom, aromatičnim travama, sirom, ili pak s nadjevom i umacima, poznata kao fuži, makaruni, te njoki i ravioli.

Zatražite i zasladite se slasticama. Na stolu su fritule, kroštule, cukerančići, pinca za Uskrs, rolada od tijesta s nadjevom od oraha ili ribanih jabuka, suhe slastice uz dodatak nezaobilazne malvazije i čaše žutog muškata.


Tagovi

Istarske delicije Autohtono Gastro ponuda


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P