Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 01.09.2014. 11:15

Farm Show obećava - što možemo poboljšati?

Sajmovi se moraju prilagoditi vremenu besparice i pronaći drugi vid zarade, a ne samo u prodaji izlagačkog prostora. Možda i oni nešto nauče iz ove lekcije koju su dobili ovaj vikend u Osijeku.

  • 1.064
  • 193
  • 0

Specijalizacija je i trend i potreba. Kao što je došlo vrijeme za specijalizirane portale, časopise namijenjene točno određenim skupinama, tako je došlo vrijeme i specijalizacije sajmova. Kada svoj sajam mogu imati pčelari, pa svoj i voćari u Donjem Kraljevcu, pa specijalizirani sajam imaju i maslinari, zašto ne bi imali i svoj sajam prodavatelji poljoprivredne mehanizacije. Što zaključujemo o Farm Show-u u Osijeku u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije. Napravili su sve što treba.

Farm Show Osijek

Iznijeli su na svoju lokaciju koja njima odgovora, proizvode koje imaju na lageru. Pozvali svoje potencijalne kupce. Na jednom mjestu se s njima družili, razmjenjivali iskustva. Odlično. Ovo je bila svojevrsna smotra ratarske mehanizacije. Ipak je riječ o 90 % ratarske mehanizacije koju smo vidjeli na štandovima. I doista, bila je smještena u Osijek, središte kraja gdje se odvija hrvatska ratarska proizvodnja. Doista. To što smo vidjeli je bilo doista respektabilno. Svi su imali dovoljno prostora da postave strojeve. Ništa nije bilo zgurano. Bilo je prostora za probati traktor u vožnji, pa i priključke u radu. Ovo je prvi sajam. Normalno dan poslije, možemo reći i što nam se jako svidjelo, ali svi vide i što bi se moglo dodati da iduće godine bude i nešto drugačije.

Nekadašnji poljoprivredni aerodrom - prava lokacija za Farm Show

Jako je dobro i što nije bilo opterećeno politikom, lokalnim čelnicima i raznim političarima. Kao i svi drugi, mogli su doći i pogledati. Ovdje je sada u prvom redu bila oprema i strojevi članova Udruge. Lokacija. Osječki sportski i poslovni aerodrom je odlična. Ima mjesta za parkiranje, mjesta za rad, prostor doista super. Malo sa sjetom ga gledamo jer mi Osječani se sjećamo vremena kada je tu bilo i desetak aviona poljoprivredne avijacije. To je ustvari nekada bio poljoprivredni aerodrom. Mala zamjerka je i neznanju organizatora. To je osječki aerodrom. Nije čepinski. Čepin nema aerodrom. Taj aerodrom, ili poslovno sportska zračna luka smještena je u samom Osijeku, zrakom dva kilometra udaljena od osječke konkatedrale. A Čepin je udaljen devet kilometara. No, nema veze. To je onako da bude ipak cjelovita informacija. Odlično je i to što se sam taj show može širiti jer prostora ima jako mnogo. Šteta što se nije našlo neko lijepo hrvatsko ime za ovu manifestaciju.

Mjesta ima i za stočarsku, voćarsku i povrtlarsku mehanizaciju

Engleski nazivi jesu popularni, ali bolje bi pasao neki naš domaći izraz. No, sada bi se još veću grešku napravili kada bi mijenjali ime. Zato poželimo da Farm Show pod tim nazivom doživi i svoje deseto, i pedeseto, a i stoto izdanje. Pohvala i ekipi koja se uhvatila te organizacije. Aračiću, Marijanoviću, Kitanoviću i drugima iz Agronoma. No, pitanje je i jesu li oni dovoljni za naredni Farm show. Bolje da se pojačaju. Oglašavanje i podjela informacija mora početi mnogo ranije, privlačenje i drugih izlagača je svakako potrebno. Moramo naglasiti da bi tu mjesta bilo i za stočarsku mehanizaciju, kao i za voćarsku, vinogradarsku i povrtlarsku.

Izazov rasta za sljedeći sajam - gdje i kada?

Ima li zamjerke netko? Vjerojatno ćemo u komentarima vidjeti što drugi misle. Moja je jedina u pravom smislu riječi slaba informiranost i to što nema stočarske mehanizacije i domaćih proizvođača. Ali možda se oni udruže i naprave svoj show. Zašto ne. Poljoprivrednici mogu samo dobiti.

Zato kažemo da pored svoga posla u Agronomu, teško da će moći odgovoriti izazovu rasta ovoga sajma. Htjeli ne htjeli, Farm Show će početi nezadrživo rasti i ovi momci se pored poslova u požeškom Agronomu, neće imati vremena stalno baviti sajamskim prostorom, slanjem ponuda, poziva i slično. Mediji su pomogli koliko su mogli u zadnji čas. Međutim, mora se krenuti u akciju već za naredni sajam. Već u ponedjeljak se mora znati točan datum idućeg Farm showa. Termin? Ne možemo reći da je baš idealan. Ako je lijep dan, poljoprivrednici rade. Poljoprivrednici danas ne rade u tvornici u gradu, a da su vikendom doma svome i rade na zemlji. Ovi poljoprivrednici koji su kupili ulaznicu i došli, su profesionalci i njima bolje odgovara radni dan. Bolje bi išlo sve radnim danom.

A ne mogu reći koji bi datum bio bolji. Ali svi volimo otići na Sajam u slovensku Radgonu, a to je bilo gotovo u isto vrijeme. Već za par dana počinje tradicionalni stočarski sajam u Bjelovaru. Malo bi ipak trebalo razmisliti pa da se termin malo drugačije postavi. Dva dana u sredini tjedna bilo bi dovoljno. Izlagači će svejedno tamo raditi dan prije i poslije, jer dovoz i odvoz ovih strojeva je dugotrajan i mučan posao. A svi se oni moraju brzo vratiti svojim kupcima i sjedištima. Ulaznice su se kupovale. Izlagači su mi jednoglasno rekli da je to da ipak dođu oni koje to zanima i da se po sajmu ne muva onaj tko mu tu nije mjesto. U redu. Pokazalo se da je to i dobra odluka. Ali bilo bi dovoljno i da jednom kupljena ulaznica vrijedi za sve dane sajma. Da oni koji su bliže i žele doći i u petak, a i na neku prezentaciju u subotu, ili nedjelju - ne moraju svaki dan plaćati 30 kuna. Moramo istaknuti da se za taj iznos dobije i gratis piće pa možda možemo ipak preračunati vrijednost ulaznice na 20-tak kuna, što nije mnogo.

Svaki izlagač će imati svoj prostor za prezentaciju

Vjerojatno će se naredne godine promijeniti i sistem prezentacija. Ove su bile udaljene od štandova i ipak su bile rijetke. Većina izlagača, a radi se o aktivnijim članovima udruge, mišljenja su da bi naredne godine bilo bolje svaki izlagač ima svoj prostor za prezentaciju i da ti strojevi tamo stalno stoje i da svakih par sati rade svoju neku prezentaciju. Zašto? Ljeto je i vruće je. Ljudi se zadrže sat ili dva. U tom slučaju, kada god dođete, u isto vrijeme bi imali barem desetak ili petnaestak demonstracija. Ovako je netko tko je došao ujutro u 10 i otišao u podne, imao priliku vidjeti samo dvije demonstracije. A za to još kako ima prostora. Obzirom da je došlo iz usta članova udruge, očekujemo iduće godine pomak u tom smislu.

Sada je pitanje zašto je uopće i nastao ovaj show pored postojećih sajmova. Nema tu lamentiranja. Dva su razloga. Prodavatelji koji su ujedno i uvoznici nemaju više novaca i zarade u svojim maržama da bi plaćali od 50 do 100 tisuća kuna za tri dana izlaganja. Ta vremena su prošla. Sajmovi se moraju prilagoditi vremenu besparice i pronaći drugi vid zarade, a ne samo u prodaji izlagačkog prostora. Možda i oni nešto nauče iz ove lekcije koju su dobili ovaj vikend u Osijeku.


Fotoprilog


Tagovi

Farm Show Poljoprivreda Traktor Kombajn Stočarska mehanizacija Udruga prodavatelja mehanizacije Specijalizacija sajmova Smotra ratarske mehanizacije Potencijalni kupci Poljoprivredni aerodrom Darko Aračić Irenej Kitanović Agronom Hrvoje Marij


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.