Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 17.05.2014. 16:10

Ekskluzivno: Vrlo jednostavan put do poticaja

Svi očekuju kako je doista komplicirano doći do poticaja, stoga se ni ne odlučuju pokušati tako nešto - no prava istina je sasvim drugačija!

Foto: depositphotos.com
  • 876
  • 98
  • 0

Ministar poljoprivrede za jedan dnevni list izjavio je kako većina naših poljoprivrednika ne zna koji je najjednostavniji put do novčanih poticaja iz domaćih, ali i europskih fondova, stoga smo se ovaj puta odlučili detaljno objasniti najednostavniji i najbrži put. Generalno, svi očekuju kako je to doista komplicirano i da zahtijeva puno uloženog truda i vremena stoga se ni ne odlučuju pokušati tako nešto, no prava istina je sasvim drugačija.

Obavezni dio papirologije

Za početak, jako je važno da imate valjanu osobnu iskaznicu koja vrijedi barem još dvije godine te da na slici niste ispali kao kriminalac i odmah u startu imajte barem tri kopije iste. Nije loše provjeriti imate li putovnicu u kojoj ima mjesta na četiri do šest praznih listova ukoliko trebaju razni pečati ili vize za inozemstvo jer postoji mogućnost da ćete za ishođenje svih dokumenata morati otputovati u Brisel ili u Njemačku državu. Nakon toga, biti će vam potrebno uvjerenje o državljanstvu, odnosno da ste državljanin bilo koje države, a to vam može izdati gotovo svaka bolja policijska stanica u kratkom roku od 11 (slovima: jedanajst) dana. Vozačka dozvola je jako važna jer ukoliko ju imate, to je automatski potvrda da znate upravljati ponekim motornim vozilom ali i traktorom, kolicima i ostalim, kako motornim tako i onim drugim vozilima na dva ili četr točka, pogotovo ukoliko budete morali na put za već navedenu Njemačku državu. Za to vam ne trebaju kopije, ali se svakako osigurajte da uz sebe uvijek imate i prometnu dozvolu pa tako i važeće zdravstveno osiguranje u slučaju smrti ili još nečeg goreg. Servisna knjižica vozila isto nije na odmet. Kada ste prikupili ovaj osnovni paket aranžman, svakako nabavite radnu knjižicu (ne mora biti vaša), ali i vojnu iskaznicu da bi se birokrati uvjerili da ste sposobni raditi teže fizičke poslove po potrebi.

Najosnovnije za pribaviti

Sve gore navedeno može se uz malo truda ili već imati kod kuće ili dobiti u kratkom periodu, no osnovne stvari poput vaših izvoda iz matične knjige rođenih (dokaz da ste se rodili) i umrlih (u slučaju da ste umrli) morati ćete nešto i platiti te ovjeriti za 47,66 kuna kod javnog bilježnika. Unajmite osobu inžinjera koji će procijeniti vašu imovinu i za to vam izdati potrebno uvjerenje. Ne bi bilo loše ukoliko ste član neke stranke da imate i HDZ iskaznicu (ili barem SDP) no i sve ostale neće biti višak.

Kako bi znali da ste zdravi, pribavite si snimak zuba, ali i originalni ugovor za parcelu na groblju. Zemljišne knjige vam uopće nisu potrebne stoga to zaboravite odmah. Ako ste državljanin Republike Hrvatske, morate obavezno imati dokaz o HRT pretplati, kao i vjenčani list, minimalno dva jamca (ne smiju biti kumovi) i od banke ovjerenu hipoteku na sav alat koji posjedujete.

Dodatno - za svaki slučaj

Ovo gotovo svi na početku odmah krivo shvate. Dakle nije obavezno da imate ove papire, ali bolje biti spreman na sve. Za početak, kopija štedne i đačke knjižice, a nakon toga i preslik diplome (bilo kakve, može i krivotvorina). Ukoliko imate svoj portret, svakako ga ponesite uz osobnu iskaznicu vlastitog oca. Dvije slike sa vjenčanja nikako neće škoditi, kao ni uvjerenje policije da niste kažnjavani za veće prekršaje tipa demonstracije na Markovom trgu.

Kada skupite sve papire, obavezno obratite pažnju da vam se ne dogodi poznati balkansko-državni protokol FT1P (Fali ti jedan papir) a jedna od važnih preporuka je ne otići sve predati na šalter dok je pauza ili kad je baš u tom trenutku "pao sistem". Sa druge strane, vrlo je važno znati da bi bilo dobro ponijeti sendvič od kulena, dva bureka sa mesom, tablu slanine te nešto malo čvaraka i litru gemišta ukoliko red bude preveliki. Sa službenicom budite pristojni i nemojte joj šetati po živcima nego budite manji od makova zrna, što je odlika zajamčenog uspjeha. Ne buljite u staklo, nemojte kašljati ili kihati kako ne bi dodatno stvarali nervozu. Ti jadni ljudi nisu na šalterima radi vas, nego vi radi njih. Mobitele stavite na vibru. Budite strpljivi i sve će se riješiti. Ako ste u mogućnosti, ponesite i neki mali poklonćić (nije mito) za gospođu koja će vam obraditi sve vaše papire.

I eto novca.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poticaj Osovna iskaznica HRT pretplata Vozačka dozvola Zdravstveno osiguranje Prometna dozvola Putovnica Uvjerenje od ržavljanstvu Servisna knjižica vozila Radna knjižica HDZ iskaznica FT1P Uvjerenje


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]