Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sinergija čovjeka i prirode
  • 19.01.2020. 13:30

Ekološka poljoprivreda je simbol odrastanja čovječanstva

Ekološka je poljoprivreda odluka pojedinca da se suprotstavi besmislenom gomilanju materijalnog, destrukciji prirode te ponudi alternativu za opstanak naše vrste. Nužan je korak u evoluciji čovjeka budući da predstavlja svojevrstan oblik civilizacijskog odrastanja.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 2.353
  • 1.338
  • 0

Što je to ekološka poljoprivreda? Ona je sinergija čovjeka i prirode. Sinergija je pojam koji opisuje stanje u kojem je cjelina puno veća od zbroja pojedinaca. Po meni je ekološka poljoprivreda most. Stari drveni most kakav su gradili naši stari, baš kao ovaj sa slike. Most preko ponora u koji nas vodi konvencionalna poljoprivreda. Most prema sljedećem obliku održive poljoprivrede. Rezultat takve buduće vrste proizvodnje je hrana koja na ljudski organizam djeluje kao lijek.

Potreba za njom se javila nakon što su pojedinci postali svjesni najštetnijih posljedica konvencionalne poljoprivrede po naš planet. To su degradirano tlo, zagađen zrak, kontaminirana voda. Ona je trenutni odgovor na besmislenu proizvodnju velikih količina nekvalitetne hrane. Kao primjer, najbolje će poslužiti ovo istraživanje: pronađena je 8 puta veća koncentracija vitamina C u starim sortama jabuka u odnosu na ove nove, “bolje”, “otpornije” vrste jabuka.

Koji su ciljevi ekološke proizvodnje?

Od brojnih ciljeva ekološke proizvodnje, istaknuo bih po meni najvažnije - razumijevanje prirodnih pojava, spoznavanje potreba "nižih" bića te razvoj koegzistencije. Nužno je doći na razinu na kojoj možemo uspješno povezivati uzroke i posljedice te razviti svijest o našemu mjestu u svijetu koji nas okružuje. Javlja se potreba za koncentracijom što veće količine znanja. No, kako bi to uspjeli, moramo izaći iz zone komfora - prihvatiti činjenicu da nemamo rješenja za sve moguće probleme. Potrebno se sa svima njima suočiti individualno, kada za to dođe pravi trenutak, te napredovati na temelju vlastitih iskustava.

Ne zagađuje "društvo" planet. Ja ga zagađujem. Ja kupujem plastične vrećice, ja odlučujem koliko ću trovati zemlju kemijskim sredstvima, ja odlučujem hoću li pobiti "štetnike" u svojim nasadima.

Ekološka je poljoprivreda znači preuzimanje odgovornosti. Predstavlja svojevrstan test inteligencije društva. Kako bi prošli test, potrebno je shvatiti to da sve loše oko nas ne dolazi iz nekakvog “društva”, nego iz nas samih.

Znak buđenja života 

Društvo zapravo ne postoji, ono je izmišljen koncept, misaoni konstrukt, kojega pojedinci često koriste kao alibi za svoje nedjelovanje. Stvarni su jedino pojedinci - interakcije između njih te njihov odnos s prirodom. Ne zagađuje "društvo" planet. Ja ga zagađujem. Ja kupujem plastične vrećice, ja odlučujem koliko ću trovati zemlju kemijskim sredstvima, ja odlučujem hoću li pobiti "štetnike" u svojim nasadima. Ja odlučujem kako će moj dan izgledati. Hoću li pogledati film u kojem se veliča nasilje, ili ću pročitati knjigu o tome što su to nematode, bića bez kojih poljoprivredna proizvodnja ne postoji. 

Ekološka je poljoprivreda odluka pojedinca da se suprotstavi besmislenom gomilanju materijalnog, destrukciji prirode te ponudi alternativu za opstanak naše vrste. Znak buđenja života. Svjesno priznanje da smo "zabrijali" da znamo sve, a zapravo pojma nemamo. Nužan korak u evoluciji čovjeka budući da predstavlja svojevrstan oblik civilizacijskog odrastanja.


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Organska poljoprivreda


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!