Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 21.05.2023. 16:30

Dobru salatu prave rasipnik, cicija, mudrac i budala?

Salata nije odnedavno "u trendu". Poznata je stoljećima i uzgaja se od početka poljoprivrede. U području Sredozemlja drevni narodi uzgajali su je prije više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.676
  • 81
  • 0

Zelena salata bila je donedavno sezonska biljka koja se jede kad joj je vrijeme - a to je ovo doba godine. Promjene u načinu proizvodnje, plastenici i staklenici učinili su da bude prisutna na policama svakog bolje opskrbljenog trgovačkog lanca tijekom cijele godine. Pripada grupi namirnica koje narodna i službena medicina visoko cijene. Ova biljka sadrži oko četiri posto vode, 2,5 posto ugljikohidrata, vitamine A, C, B1, B2, B6, gvožđe, fosfor, magnezij, cink, bakar i kalcij.

Od davnina se koristi u narodnoj medicini kao lijek protiv zatvora i za bolju probavu, jačanje opće otpornosti i za zdravlje srca. Djeluje protiv nesanice, jača krv (to jest, poboljšava krvnu sliku) i pogodna je za mlade i stare, zdrave i one koji se liječe i oporavljaju. Tu su narodna i znanstvena medicina potpuno suglasne.

Koje uvjete ispoštivati za uzgoj salate tijekom cijele godine?

Poljoprivrednici kod nas uzgajaju salatu kao i njihovi preci, u malom vrtu ili na većoj površini, na starinski način ili uz upotrebu suvremenih mjera, ona se podrazumijeva u ovom dijelu godine kao ugodan i zdrav dodatak svakidašnjoj prehrani. Najpoznatije vrste su "puterica", "lolo", "romano", "iceberg" i "kristal", sve nastale od one prvobitne mediteranske, koja nije formirala glavicu nego više sličila na zelje.

Jede se odmah

Salata nije odnedavno "u trendu" kao odlična namirnica za sportaše i sve koji žele smanjiti tjelesnu težinu, nego je poznata stoljećima i uzgaja se od početka poljoprivrede. U području Sredozemlja drevni narodi uzgajali su je prije više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Uzgaja se preko cijele godine (foto: Depositphotos/simazoran)

Čak su sačuvane anegdote o rimskim carevima, naročito Oktavijanu Augustu i Dioklecijanu koji su u pauzama između državničkih briga i brojnih kriza u carstvu koristili priliku da sami uzgoje nove vrste salate. Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, narežu i začine uljem, octom, mladim crvenim lukom i češnjakom - i gotovo jelo. Važno je samo da se pojede odmah nakon što se pripremi, jer, ako stoji, gubi svježinu, ugodan okus, a i većinu hranjivih sastojaka.

Prema staroj rimskoj poslovici, sačuvanoj do danas, "dobra salata se pravi tako što rasipnik dodaje ulje, cicija ocat, mudrac soli, a budala miješa". 

Gdje se znanje "kupi"?

U još jednom podatku drevni poljoprivrednici i suvremeni stručnjaci bili su potpuno suglasni i u pravu: zelena salata je pravo jelo za prehranu trudnica. Ublažava mučnine, osigurava dovoljno željeza, usporava apsorpciju šećera, povoljno djeluje na elastičnost svih tkiva, olakšava oporavak poslije porođaja i povećava količinu mlijeka. Dr. Sheila Kitzinger (1929 - 2015.), britanska naučnica i autorica kapitalne knjige "Trudnoća i porođaj", zbog svega ovoga preporučuje puno zelene salate u prehrani trudnica i dojilja.

Logično je da doktorica koja je karijeru posvetila problematici porođaja zna koliko je ovo povrće korisno za majku i bebu, samo, kako su to isto znale nepismene žene poljoprivrednika prije više tisuća godina? Nema sumnje da su ovo značajno znanje pokupile od svojih majki i baka u doba kad u blizini nije bilo nikakvog liječnika, pogotovo ne za seljaštvo. 


Tagovi

Zelena salata Kako se pravi salata Uzgoj salate Ljekovita svojstva Rimska poslovica


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.