Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 27.04.2017. 07:30

Dalmatinci ne daju plažu, a Slavonci zemlju

Po istom receptu raskinuti treba sve ugovore o zakupu državne zemlje s Agrokorom, Žitom, Kutjevom, PP Orahovicom. Napraviti seoske i općinske tvrtke i zemlju oko sela dati tim tvrtkama na upravljanje.

  • 5.340
  • 491
  • 0

Dalmatinci, a posebno otočani ne daju ni blizu nikome. I u pravu su. Što će sad nama netko tu doći iz Zagreba i vladati našom plažom. Čudim se da su svojevrsno dopustili i Bruni Orešaru da nešto prčka po otoku i sve propadne. Ne daju i gotovo. Dižu se na noge.

Uzbunili su cijlu Hrvatsku i bome ako treba srušili bi i cijelu zemlju, a i Vlada se zatresla. E gdje su sad Slavonci da vide kako se to radi. Stoljećima Slavonci svakoga puštaju da dolazi i doseljava se, rade ili ne rade po našoj ravnici. Bez problema Dalmatinci su bili direktori tvrtki u našoj ravnici. Pa su bili poduzetnici. Kupovali bez novaca i za kunu tko god je došao i smislio se.

Nešto moramo naučiti od Bračana i Boljana

Stizali Bosanci, Hercegovci, poduzetnici iz Zmijavaca, Duvnjaci, Livnjaci. Sudjelovali u pretvorbi. Primljeni su u Slavoniji, Baranji i Srijemu svi široke ruke. Da su se Slavonci ponašali kao Boljani ovih dana ne bi ni Pipunić prišao ni blizu IPK Osijeku, Todorić ne bi ni vidio Belje, PIK Vinkovce i Vukovar, M SAN grupa ne bi ni primirisala PP Orahovici i kombinatu Valpovo.

Direktori u socijalizmu ne bi stigli ni blizu Osijeka, Vinkovaca, Županje, Slavonskog Broda. A Zagreb je druga priča. Kada čujemo da nam netko dolazi iz Zagreba gaće skidamo i dozvolimo da nam rade što hoće. Njima vjerujemo, a svome nikada i ništa. OK. Može i ovo što kažu žitelji Bola. Plaža je naša i hoćemo da upravljamo njome. Ali zemlja oko našeg sela je naša i slikaj se Todoriću, Pipuniću i tko god da si mi ju hoćemo.

Oni traže plažu kod svog sela, a mi svu zemlju oko naših sela

Po toj logici stanovnici jednog sela u Slavoniji trebali bi po istom receptu sve blokirati dok se zemlja ne oduzme Žitu, PP Orahovici, Agrokoru i da nekoj firmi iz njihova sela na upravljanje. Ne vidim razloga ako se to radi za kamenitu i šljunčanu plažu, da se to ne može za pašnjake i oranice.

Očito da je riječ i o drugačijem mentalitetu ljudi. Dakle na Brač ne možeš doći ni dobiti pravo da iznajmljuješ ležaljke za plažu na nekoj plaži. Ali u Baranju možeš i dobiti ćeš najbolje vinograde na upravu, kao i u vinkovački kraj, doći i tamo dobiti zemlju za oranje.

Zemlju oko Lipovca dati Lipovčanima

Ajmo po toj Bolskoj priči sada u svakom selu napraviti neko seosko, općinsko poljoprivredno poduzeće. I sva državna zemlja mora na upravljanje toj tvrtki. Možete, kao mi na Braču biti konobari, kuhari i sobarice. Tako i ovdje u Slavoniji. Ne možete biti direktori i vlasnici. Možete kao berači voća, muzači krava i čistači štala. Pa u Zagrebu tako dozvole da im gradonačelnik bude Bandić ili Prgomet. Na Bolu može samo iz Bola.

Kod nas može direktor biti i iz Zagreba, i iz Varaždina, i s Brača, a pogotovo iz Splita i Sinja. A bome tamo ne može iz Osijeka ili Slavonije. I vratimo se na početak priče. Cijela Hrvatska se slaže da bolsku plažu treba dati Bračanima i njihovoj tvrtki. Nadam se da se slažu i da onu zemlju oko moga Lipovca koju sada radi tvrtka iz Zagreba treba dati mojim Lipovčanima.


Tagovi

Bol Brač Hvar Slavonija Baranja i Srijem


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.