Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 13.01.2022. 13:35

Čuje li se glas hrvatskih poljodjelaca i što su političari učinili za njih?

U novoj godini treba se suočiti s više negativnih sastavnica poljodjelstva. Prva je poharanost i osiromašenost sela. Druga je nedostatak konkurencije, a treća nedostupnost tržišta i nedostatak konjunkture.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.264
  • 137
  • 2

Kako vrednovati hrvatsku poljodjelsku politiku u prošloj godini?

Što su vodeći političari učinili za poljoprivredu i ribarstvo? Što se očekuje u ovoj godini? Koliko su smanjili neobrađene površine i broj neostvarenih koncesija za gospodarsko korištenje mora?

Jesu li ustrojili neko novo obiteljsko gospodarstvo, dobru uspješnu poljodjelsku zadrugu, zadržali mlade poljodjelce u proizvodnji?

Političare na vlasti treba upitati, koliko ste pripomogli otvaranju posebnih seljačkih trgovina za prodaju domaćih, okolišnih, izvornih i proizvoda zemljopisnog podrijetla. Koliko ste promicali domaće poljodjelsko prehrambene proizvode od ugleda? Jeste li pokrenuli zaštitu tih proizvoda?

Koliko ste seoskih gospodara nagradili i dodijelili im kolajne poljodjelskih prvaka?

Poharanost i osiromašenost sela 

Poljodjelska struka odredila se samo davati savjete, zaobilazeći izradu proizvodno tržnih programa i njihovo ostvarenje. Politika se usredotočila na krupne skupe infrastrukturne projekte.

Politika ne bi trebala zaobilaziti male i srednje poduzetnike, uspješne gospodare pojedince, prave junake našeg seoskog razvitka.

Koliko dugo ćemo plaćati danak neodgovorne kolektivne svijesti, koja razara vrijedni pojedinačni učinak u gospodarskoj aktivnosti? Do kada ćemo robovati strahu od ulaganja u malo poljodjelstvo, a time pridonositi stranačkoj isključivosti i tako služiti anacionalnim interesima?

U novoj godini treba se suočiti s više negativnih sastavnica i s njima uhvatiti u koštac. Prva je poharanost i osiromašenost sela. Druga je nedostatak konkurencije, odnosno natjecateljstva. Treća je nedostupnost tržišta i nedostatak konjunkture.

Poharanost se očituje u brzom odlasku pučanstva sa sela, u malim rascjepkanim posjedima bez pravog vlasnika.

Poljodjelstvo s nedostatnom opremom. Poljodjelstvo malih parcela, niske ponude, slabe agrotehničke baze i nedostatne računalne podrške. Proizvoda bez imena, znaka i znamke.

Neorganizirano poljodjelstvo slabe povezanosti sa susjednim i udaljenim proizvođačkim područjima, nepostojanje povezanih društava. Male nesustavne zadruge bez valjane uprave, teško da mogu ugledati dostupno tržište.

U hrvatskoj gospodarskoj prenamjeni, čak dvije trećine promjena poljodjelstva naslovljeno je na probleme obiteljskog gospodarstva. Drugi dio tzv. industrijskog ili krupnog svoje probleme rješava u sklopu globalnog poljodjelstva.

Vapaj političarima 

Hrvatski problemi najčešće se ogledaju na propadajućem selu.

Kako se budu rješavali problemi seoskog pučanstva i težaka, odnosno probudile i održavale silnice gospodarske strukture na selu, toliko će i problemi obiteljskog poljodjelstva sagledavati i naći mogućnosti svog rasta i razvitka.

Hrvatski vapaj političarima i Europskoj uniji trebao bi se jače čuti i glasiti, pomognite nam očuvati vrijednu strukturu obiteljskog gospodarstva u okviru načetog, poharanog, napuštenog, ali još uvijek živog hrvatskog sela.


Tagovi

Poljodjelska politika Politika Političari Poljoprivreda


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)