Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dežurni cinik
  • 17.06.2022. 15:30

Agro iskaznica? Kako smo podebljali novčanike poljoprivrednika - plastikom!

Koja je razlika osobne i poljoprivredne kartice, pitate se? Pa nikakva, osim u bojama.

Foto: Mup/e-PI
  • 4.926
  • 415
  • 1

Republika Hrvatska se digitalizira. Od 2014. godine počeo je s radom sustav e-građani. Malo tko je za njega znao ili još manje mario.

Ideja, nadasve dobra, ima za cilj cjelokupno poslovanje s državom premjestiti u informatički svijet nula i jedinica. Ubrzanje poslovnih procesa, smanjenje gužvi i čekanja na šalterima, optimizacija javne uprave sve su to dodane vrijednosti digitalnog poslovanja.

Da bismo mogli ući u taj digitalni svijet moramo nekako strojevima dati do znanja da smo to upravo mi, identificirati se – kao što se u banci na šalteru identificiramo osobnom iskaznicom ili na e-bankingu brojevima iz tokena.

Neke tamo godine uveli smo i elektroničku Osobnu iskaznicu (e-OI). To je ona koja ima onaj čip, kao i bankovna kartica. Prije toga je bila ista, samo bez tog čipa.

Većina ljudi ju je koristila za istu stvar kao i ovu s čipom, jednako kao i ovu novu (s čipom) i nekim "zrakama". Da je pokažu u banci, u pošti, u uredu državne uprave, da dokažu da su to baš oni.

Taj čip, i te nove "zrake" služe da bih se ja mogao identificirati i potpisati nešto digitalno. Da bih se mogao prijaviti na cijeli niz javnih servisa u sklopu e-građana.

Ona služi da bih mogao na svom računalu ući u sustav e-porezne i pasti u nesvijest od duga kojeg imam, ili izvaditi još neku potvrdu koja mi ne treba. Znači, tom nekom sustavu dajem do znanja da sam to ja, na besprijekorno siguran način, i jednako kao što potpisujem zahtjev za izdavanje putovnice u policiji, sada to mogu učiniti i u sustavu e-građani. Baš divno. Prekrasno.

Da ne bi bilo zabune, ja sam s e-OI prezadovoljan. Otvorio sam vlastiti d.o.o. jedne nedjelje u 21 sat navečer bez ijednog papira.

Vozim se nedavno, ujutro u 7 sati i čujem reklamu na radiju: poljoprivrednici, Agencija za plaćanja započela je sa zaprimanjem jedinstvenih zahtjeva za potporu za 2022. godinu…. Morate predati zahtjev elektronski, a ispisani i potpisani primjerak dostaviti u APPRRR, a ako imate e-poljoprivrednu iskaznicu (e-PI) onda zahtjev možete potpisati i elektronički - to mi je novost.

Znači ipak su u Agronet, nakon 7 godina ugradili i mogućnost prihvaćanja elektroničkog potpisa. "Mi, Hrvati!" smo napravili taj golemi iskorak.

Koja je razlika e-OI s početka i e-PI?

U gornjim redovima ostaje u zraku pitanje: Koja je razlika između osobne i poljoprivredne iskaznice?

Pa nikakva, osim u bojama. Iste su. Pardon, nisu baš iste. Elektronička osobna iskaznica (e-OI) je značajno bolja, s njom možete elektronički potpisati dokumente, uključujući i zahtjev za potporu u Agronetu, dok s e-PI ne možete u banku, poštu ili ured državne uprave.

Zašto se ovo postavlja kao problem? Pa Ministarstvo poljoprivrede ugovorilo je izradu te e-PI s istom kućom koja radi i e-OI, samo što je e-PI starija generacija e-OI?!

Radi na isti način, radi istu stvar, autentificira vas i certificira za e-potpis. Pristupa raznim sustavima kojima govori da ste to baš vi pa onda iz nekog sustava povlači podatke npr. o stanju vašeg plavog dizela, prodaji sredstava za zaštitu bilja i slično.

Je li to mogla e-OI? Pa jest. Pa zašto onda još jedna koja radi istu stvar?

Meni je teško dokučivo. 

Čitam na stranicama e-poljoprivredne iskaznice kako se sad s njom može i na e-Spis i na e-građane. Pa zar se to nije moglo ili ne može i sa e-OI? Može, naravno. Tome u osnovi i služi e-OI.

Podsjeća me ovo na predstavljanje neke "nove" pasmine pasa prije 20-ak godina. Basenji. Kad su pitali ponosnu vlasnicu:

  • Kakav je pas, laje li puno?
  • Pa ne baš!
  • Je li dobar s djecom?
  • Pa ne baš!
  • Je li dobar čuvar?
  • Pa i nije baš, dosta je povučen.
  • Pa čemu onda?

E, pa čemu onda e-poljoprivredna iskaznica?

Teoretičari zavjere zaključili bi kako je zbog prelaska na novu tehnologiju, onoj firmi koja proizvodi e-OI ostalo starih iskaznica pa da se ne baci, i da nemaju restl, nekih 170.059 iskaznica ponudili su poljoprivredi po bratskoj cijeni. Naravno, firma koja izrađuje e-OI i e-PI je državna, ali to neka ostane za ljubitelje konspiracija.

Ja, povjerljiv kakav jesam kada nešto radi država, uvjeren sam da nije bilo drugog rješenja nego da poljoprivrednici sada imaju dvije gotovo jednakovrijedne kartice za digitalno potpisivanje dokumenata jer 'dvije su ipak dvije'. Vrijedi i za motike i za kartice.

Dobra je vijest da novčanik s dvije iskaznice djeluje deblje.

I na kraju, evo za razmišljanje. Moja e-OI stare generacije koštala me 48 kuna. Pa nije teško izračunati da će e-PI, s obzirom da je besplatna za sve poljoprivrednike, koštati nas sve skupa nekoliko milijuna kuna.


Tagovi

Elektronička poljoprivredna iskaznica Osobna iskaznica Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Krešimir Ivančić

Više [+]

Međunarodni stručnjak s dugogodišnjim iskustvom rada u području strateškog planiranja politike ruralnog razvoja i poljoprivredne politike, kohezijske politike Europske unije te uspostave kontrolnih i upravljačkih sustava, procedura i regulatornog okvira za upravljanje pomoći EU.