Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 20.11.2015. 18:00

MOST u pregovorima o poljoprivredi

Izaslanstvo Mosta danas je sa predstavnicima SDP-a i HDZ-a pregovaralo o još jednoj bolnoj točki hrvatskog gospodarstva - poljoprivredi.

  • 840
  • 89
  • 0

Predstavnici MOST-a nastavljaju odvojene pregovore sa stručnim skupinama SDP-ove i HDZ-ove koalicije o reformama u poljoprivredi, energetici te zaštiti okoliša odnosno dijelu reformskog paketa kojim Most uvjetuje podršku novoj vladi.

Riječ je o trećoj rundi pregovora koji su se odvili u stranačkim središnjicama HDZ-a i SDP-a. Pregovarački tim MOST-a čine Ružica Vukovac, Ljubica Ambrušec, Slaven Dobrović, Josip Katalinić, Mate Rebić, Miroslav Kovač i Bojana Markotić.

S MOST-om su se u SDP-ovom stožeru složili da se potporama trebaju jače razvijati OPG-ovi, prilagoditi kompletna infrastruktura za poljoprivrednike te osigurati njihova likvidnost. Dodjela državnih potpora više se treba usmjeriti na manje subjekte, a dodjela poljoprivrednog zemljišta ubuduće bi trebala biti više uravnotežena između malih i velikih poljoprivrednih sustava.

Grčić predlaže osnivanje odjela u sklopu HPB

Što se tiče prijedloga Mosta o osnivanju posebne poljoprivredne banke, Grčić je spomenuo jaču ulogu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, ali da će o novim poljoprivrednim programima razgovarati s upravama banaka koje su u većinskom državnom vlasništvu kako bi osigurale jeftinije financiranje poljoprivrednika. Konkretno, Grčić predlaže da se u okviru Hrvatske poštanske banke (HPB) osnuje poseban odjel koji bi bio specijaliziran za financiranje poljoprivrednika.

Članovi MOST-a su zadovoljni ishodom. "Stav je MOST.a da je situacija u poljoprivredi vrlo ozbiljna i da moramo iznjedriti jedan novi pristup s konkretnim prijedlozima. Mi smo tražili osnivanje Poljoprivredne banke koja mora pratiti proizvođače, a razgovaralo se i o poljoprivrednom zemljištu, kao i o trenutnom stanju kreditnog zaduženja naših poljoprivrednika", rekla je novinarima načelnica velike Kopanice Ružica Vukovac.

Stimulirati hrvatske proizvođače

Predsjednik HDZ-ovog odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić kaže da MOST i Domoljubna koalicija imaju isti cilj. Čvrsto i zajedničko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, poljoprivredno zemljište i izravna plaćanja. Što se tiče osnivanja agrobanke, HDZ slično razmišlja kao i SDP.

Šef najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko izjavio je nakon pregovora da je cilj stimulirati hrvatske proizvođače hrane, uravnotežiti uvozničku politiku s onim što proizvodimo.


Tagovi

Most Pregovori SDP HDZ Koalicija Poljoprivreda Energetika Zaštita okoliša Ružica Vukovac Ljubica Ambrušec Slaven Dobrović Josip Katalinić Mate Rebić Miroslav Kovač Bojana Markotić Stručna razina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]