• Izbori 2015
  • 15.10.2015. 12:30

Koja je strategija agrara koalicije SDP-a?

U predizbornom programu SDP-ove koalicije spominje se plan za navodnjavanje 65 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, smanjenje PDV-a, ali i osnaživanje HBOR-a prema agraru.

Foto: hrvatskaraste.org
  • 449
  • 52
  • 0

"Radimo ono o čemu drugi samo govore. Postigli smo ono o čemu su mnogi godinama samo sanjali. Stvorili smo nove, puno zdravije temelje hrvatskog gospodarstva. Trgovačku i rentijersku ekonomiju baziranu na enormnom zaduživanju i uvozu transformiramo u ekonomiju baziranu na industriji, turizmu i izvozu i roba i usluga.

Zahvaljujući svemu tome, nakon više godina ostvarujemo i pozitivnu platnu bilancu. Danas su to ključni parametri gospodarskog oporavka i preokreta trendova!", navodi se u gospodarskom programu Koalicije Hrvatska raste u čijem su sastavu SDP, HNS, IDS i HSU. Već u 2016. planiraju, kako kažu, posebnu pozornost posvetiti unapređenju konkurentnosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje i generalno proizvodnje hrane.

Najavljuje se smanjenje PDV-a za košaricu proizvoda

"Nakon što smo u prethodnom razdoblju snažno potaknuli turistički i ugostiteljski sektor smanjenjem stope PDV-a s 25% na međustopu od 13%, slično ćemo napraviti i u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane. Smanjit ćemo stopu poreza na dodanu vrijednost za košaricu izabranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uključujući morsku i riječnu ribu, s 25% na međustopu od 13%!"

Poticati domaću proizvodnju i dodatno zaposliti farmere

Cilj je ove mjere, kažu, direktno potaknuti konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i drugih proizvođača hrane, i to u onim segmentima koji su već prepoznati kao značajan potencijal hrvatskog gospodarstva u opskrbi domaćeg tržišta, supstituciji uvoza, kao i povećanju izvoza. Ova mjera ima za cilj povećati ukupnu proizvodnju izabranih proizvoda, dodatno zaposliti hrvatske poljoprivrednike, ali i smanjiti značajnu prekograničnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda od strane naših građana u susjednim zemljama koje imaju nižu stopu PDV-a od Hrvatske.

Navodnjavanje uvesti na 65 tisuća ha!

"Značajna EU i nacionalna sredstva ćemo uložiti u projekte navodnjavanja, čime ćemo osigurati da se 65 tisuća ha poljoprivrednih površina navodnjava te ćemo također osigurati dostizanje prosjeka EU u pogledu udjela navodnjavanih površina (oko 6%)", kažu iz te koalicije.

Povećanje proizvodnje u akvakulturi

U području ribarstva za iduće četiri godine očekuju povećanje proizvodnje u akvakulturi za 75% u svim segmentima. U tu svrhu za sektor ribarstva osigurali su sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od oko 1,9 milijardi kuna.

Razminiranje kompletnog poljoprivrednog zemljišta

"Kako bismo unaprijedili uvjete života u ruralnim područjima i potaknuli građane da ostaju u svom zavičaju, uložit ćemo preko 2 milijarde kuna u socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao što su prometnice, vrtići, knjižnice, tržnice, zelene površine. Dodatni poticaj jačanju ukupnog potencijala za razvoj poljoprivredne proizvodnje bit će i razminiranje kompletnog poljoprivrednog zemljišta koje je trenutno zagađeno minama, korištenjem također sredstava iz EU Programa ruralnog razvoja", ističu.

Rast osobne potrošnje i izvoza pridonio rastu BDP-a

"Sve komponente BDP-a rastu, neovisno imaju li one karakteristiku vanjske ili domaće potražnje, osim javne potrošnje koju držimo pod kontrolom. Posebnim poreznim mjerama Vlade povećali smo plaće za više od milijun hrvatskih građana i potaknuli rast osobne potrošnje. Zadnjih godinu dana osobna potrošnja se polako, ali sigurno oporavlja, a vidljivo je da je značajno doprinijela rastu BDP-a", izlažu rezultate svog mandata.

Povećati izvoz za 30%

"Jedan od najvećih doprinosa rastu BDP-a dao je rast izvoza. U naredne četiri godine cilj nam je povećati vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30% u odnosu na 2015. godinu (stopa rasta izvoza 7 do 8% prosječno godišnje)!", planiraju u SDP-ovoj koaliciji.

HBOR će podupirati poljoprivredu

"Veliki problem gospodarstva u vremenu krize bila je slaba dostupnost kapitala, odnosno izvora financiranja. Porast rizika uvjetovao je povećani oprez i usporavanje kreditne aktivnosti poslovnih banaka. Zato smo snažno podržali Hrvatsku banku za obnovu i razvitak koja je u četiri godine plasirala više od 35 milijardi kuna kredita te doprinijela otvaranju preko 10.000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Cilj nam je HBOR učiniti još snažnijom financijskom institucijom, osobito u svrhu potpore financiranju izvoza, a to znači sektora usmjerenih prema izvozu roba i usluga kao što su industrija, turizam i u narednom razdoblju posebno poljoprivreda", najavljuju. HBOR je potpuno spreman i za vrlo povoljno financiranje vlastitog udjela poduzetnika i jedinica lokalne samouprave u EU projektima, kako kažu.

Foto: hrvatskaraste.org


Tagovi

SDP Strategija poljoprivrede Blokirani Poduzetništvo Reprogram Porezne obveze Zapošljavanje Izbori 2015 Izvoz Uvoz Navodnjavanje Poljoprivredno zemljište Razminiranje


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je lijepo i mirisno nakon kiše. Sve buja i raste