Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 11.11.2017. 12:00

Zdravlje iz bobica obične borovice ili kleke

Klekove bobice su zbog svoje ljekovitosti idealne za upotrebu tijekom zimskih mjeseci.

Foto: Pixabay/MAKY_OREL
  • 6.135
  • 187
  • 0

Obična borovica Juniperus communis raste na brdovitim i planinskim predjelima, a vrlo je cijenjena u narodnoj medicini. Poznata je i pod nazivima: kleka, klekovača, klekinja, venja, fenja, kadik, brinj, brinje, resnica, smreka, smrika, obična borovica, borovica, smrča.

Kleka je četinasti grm koji naraste u visinu 0,5 do 7 metara. Lako se prepoznaje po igličastim listovima. Iz jedne osnove izrastaju tri iglice (lista). Najcjenjeniji su plodovi.

Cijela biljka je ljekovita

Od obične borovice se u narodnoj medicini najčešće upotrebljavaju bobice, ali je čitava biljka ljekovita. Kleka je dvodomna biljka, u pazušcima listova se razvijaju muški i ženski cvjetovi. Cvjeta tijekom travnja i svibnja. Muški cvjetovi su žute boje, dok su ženski cvjetovi zeleni. Plodovi dozrijevaju tek druge godini tijekom jeseni. Nezreli plodovi su zeleni, a zreli su tamnoljubičasti, prekriveni peteljkom poput ploda šljive.

Sušenje i korištenje

Zreli plodovi su mesnati i beru se tijekom jeseni. Sušenje se obavlja u tankom sloju na mjestu s dobrom ventilacijom i uz često prevrtanje. Konzumiraju se isključivo crni plodovi. Plod borovice se koristi u gastronomiji Europe i Indije. Alpski narodi kleku koriste u jelima od kiselog kupusa i mesa, posebno kada je u pitanju meso divljači.

Osim ploda borovice - bobice, koriste se mlade iglice i mlade grančice koje se beru od travnja do lipnja. Grančice se suše i čuvaju se na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Samo drvo je pogodno za rezbarenje i izradu namještaja. Odlikuje se lijepom bojom drveta.

Ljekovitost

Ljekovitost borovice je poznata od davnina. Ona je diuretik, pomaže kod oteklih nogu, nazeba, astme, kašlja, virusnih infekcija, kod problema s probavnim traktom, čisti organizam od nagomilanih otrova, potiče znojenje, izlučivanje urina, čisti krv i jetru, poboljšava apetit.

Lista bolesti kod kojih pomaže je mnogo duži. Pomaže i kod bolesti bubrega, mada se ne smije koristiti u pretjeranim količinama jer može dovesti do kontraefekta. Trudnice trebaju izbjegavati kleku. Kao sve biljne lijekove i nju koristite uz konzultacije s vašim liječnikom.

Čaj od bobica

Za pripremu ovog čaja uzimaju se osušene, smrvljene bobice i preliju s vrelom vodom. Nakon 5 minuta čaj se procijedi. Tijekom dana se trebaju popiti 3 šalice ovog čaja kako bi se potaknula izmjena tvari u organizmu.

Tinktura od kleke

100g samljevenih bobica preliti s 0,5l nekog alkohola (rakija ili konjak). Ovako potopljena ostaje 4 do 5 dana, a nakon toga, kada omekša, sadržaj procijediti.

Tijekom tjedna se tinktura uzima jednom ili dva puta u količini 15 do 20 kapi dnevno. Konzumira se sa šećerom, vodom, u čaju ili juhi.

Klekovača - rakija od kleke

Potrebno je pripremiti prozirnu staklenu bocu u koju ubacimo 15 plodova borovice/kleke i prelijemo s 1l rakije šljive ili jabukovače. Boca treba stajati na suncu do 40 dana. Povremeno protresti bocu. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.

Prava klekovača se dobiva kada se plodovi koriste s plodovima šljive ili se dodaju u meku rakiju. Specifičan okus rakije se postiže pažljivom destilacijom.

Rakija se koristi i za obloge kod bolnih zglobova, artritisa, gihta.

Vino od kleke ili klekina turšija

Ovo ljekovito vino se priprema od 20 kg bobica koje se očiste od nečistoća i operu, 20kg svježih plodova kruške (najbolje je uzeti plodove stare sorte kruške takiše). Plodovi se smjeste u veću bačvu i preliju sa 100l vode. Čuva se u prostoriji sa sobnom temperaturom. Bačvu nije potrebno hermetički zatvoriti kako bi se razmjena plinova vršila slobodno. Prekriti ga krpom. Poslije 8 dana vrši se pretakanje. Nakon pretakanja sačeka se još desetak dana kako bi se slegao talog i piće je spremno za upotrebu. Kada god se određena količina odlije možemo doliti čistu vodu.

Osim bobica kleke i divlje kruške kod pripreme ovog vina (voćne turšije) možemo dodati divlje jabuke, plodove šipka.

Ovo vino pomaže kod problema sa želucem, kod opstipacije, neredovitog mokrenja, hemoroida, podiže imunitet.

Kompot za bolju probavu i jačanje apetita

Kompot se dobiva kada se plodovi borovice skuhaju sa šećerom. Kompot se pije, a plodovi se pojedu.

Foto: Pixabay/MAKY_OREL


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/