Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 20.12.2013. 07:53

Vatreni cvijet Božićne zvijezde

Ne treba zaboraviti da je božićna zvijezda biljka kratkog dana odnosno da bi se "zacrvenila" potrebno joj je i određeno razdoblje potpunog mraka

  • 1.875
  • 119
  • 0

Božićna zvijezda je biljka koja je s godinama postala jedan od najčešćih božićnih simbola. Ova izuzetno lijepa sobna biljka i ove je godine preplavila izloge i prostore cvjećarnica i trgovačkih centara, a njezinoj kupovini puno ih ljubitelja cvijeća odoljeti neće. I dok se nekada uvozila, posljednjih je nekoliko godina mnogo domaćih proizvođača, a među njima nalazi se i obitelj Lucić iz Županje, jedini proizvođači božićne zvijezde u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Božićnu zvijezdu u sobi je potrebno smjestiti na svijetlo, ali od direktnog sunca zaštićeno mjesto. Blizina grijaćih tijela nikako nije preporučljiva. Idealne će stanišne uvjete pronaći u prostoriji čija je temperatura između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih, a povoljno će reagirati na ponešto zračne vlage. Također, ne smije se preintenzivno zalijevati, odnosno u lončiću ne smije ostajati voda, jer će naštetiti korijenu koji je sklon truljenju. "Bolje ju je češće zalijevati, ali u malim količinama, nego jednom na tjedan obilno", savjetuju iz obitelji Lucić.

Sa proizvodnjom božićne zvijezde, ta je županjska obitelj započela prije sedam godina. U početku su godišnje proizvodili 500-tinjak zvijezda kako bi vidjeli kakva je proizvodnja, koliko je zahtjevna i mogu li se uopće u njoj pronaći, a potom, nakon pozitivnih povratnih informacija i rezultata, krenuli su u intezivnu proizvodnju. Ove godine proizveli su 30 posto više nego prošle godine, napominju dodajući kako božićnu zvijezdu nije lako proizvesti jer traži vrlo topao prostor i kontrolu nad zaštitom.

Prodati je, kako ističu, nije teško jer kvalitetna roba uvijek pronalazi kupca. Ipak, i kada imate kvalitetu, morate se silno potruditi kako bi ipak robu prodali. Ništa se ne događa samo od sebe, ističu Lucići koji oko 80 posto proizvodnje božićne zvijezde rade za iedan trgovački lanac, a preostalo za cvjećarnice i male kupce.

"Tu se vrlo dobro treba snaći. Vrlo bitni su energenti jer su oni i najskuplji, a kako mi to pitanje imamo riješeno, time smo i u prednosti i možemo naći prostora i u cijeni te time postati konkurentniji od ostalih proizvođača", navode. Proizvodnja zvijezde kreće već polovicom srpnja i treba četiri do pet mjeseci za njezinu proizvodnju do prodaje. Isporuka počinje odmah nakon Svih svetih jer kupci posljednjih godina žele tu biljku imati u svojem domu što ranije kako bi im uljepšala božićne i novogodišnje blagdane.

Ako je potrebno, biljku presadite tijekom lipnja ili srpnja. Nakon što je biljka presađena, ostavite ju dva dana u sjenovitom prostoru bez zalijevanja, kako bi se korijen raširio na novi dio komposta. Nakon toga biljku zalijte i ponovno ju stavite na svijetlo i toplo mjesto. Nemojte nikako zaboraviti redovito, ali ne pretjerano zalijevanje, tako da zemlja bude uvijek lagano vlažna. Možete ju redovito i dohranjivati tako dugo dok biljka ponovno ne počne dobivati crvene listove, odnosno dok ne počne cvasti. Tada prestanite sa dohranjivanjem, samo nastavite sa zalijevanjem, savjetuju.

I za kraj, ne treba zaboraviti da je božićna zvijezda biljka kratkog dana, odnosno da bi se "zacrvenila" potrebno joj je i određeno razdoblje potpunog mraka. Stoga je već od kraja rujna biljku potrebno prekrivati od 17 sati pa do 8 sati sljedećeg jutra, kako bi to vrijeme provela u mraku i za Božić nas oraspoložila prekrasnom, ponajčešće crvenom, ali i nekom, drugom bojom.


Tagovi

Cvijeće Božična zvijezda Proizvodnja Božić Blagdani Uvjeti Prodaja Isporuka Blagdani


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]