Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole
  • 23.09.2022. 07:30

Vađenje i čuvanje lukovica gladiola

Osjetljive su na niske temperature, a da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima potrebno ih je izvaditi iz zemlje i čuvati u zimskom periodu

Foto: Depositphotos/lolik4ever
  • 5.169
  • 212
  • 0

Da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima gladiola potrebno je iz zemlje izvaditi lukovice i u zimskom periodu čuvati od smrzavanja. Vađenje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti i uvene, po suhom i toplom vremenu. Ako ih predugo ostavimo, podložne su truljenju i smrzavanju.

Ne treba žuriti, jer moraju izgraditi jak omotač koji će ih štititi od vanjskih utjecaja. Prvo se vade rane sorte, a zatim srednje i kasne. Osjetljive su na niske temperature i treba ih spremiti na sigurno prije pada temperature na 0ºC ili niže.

U krajevima gdje temperatura ne pada ispod 0ºC nema potrebe da se vade iz zemlje. Dovoljno će biti da odrežemo osušeni nadzemni dio i površinu zemljišta malčiramo sijenom, smrekovim granama ili drugim organskim materijalom. Odvojite novostvorene, mlade lukovice.

Čišćenje i sušenje

Iskopanim gladiolama se odsječe nadzemni dio i ostavi batrljak dužine od 3 do 5 cm. Uklanjanjem nadzemnog dijela odstranjujemo i uzročnike bolesti i štitimo lukovice tijekom čuvanja.

Očistite ih od viška zemlje i prosušite na prozračnom mjestu. Može se obaviti njihova dezinfekcija. Za to će biti potrebna otopina kalij permanganata u kojem ih držimo oko 20 minuta. Ako sumnjamo na pojavu bolesti, dezinfekcija se obavlja fungicidima ili čajevima.

Sačuvajte ih za iduću sezonu (Foto: Depositphotos/coffmancmu)

Tako tretirane se suše na otvorenom najmanje tri dana, pod uvjetom da je vrijeme toplo i suho, raspoređene u jednom sloju na kartonu. Zatim ih prebacimo u prostoriju gdje se dosušuju još tjedan dana.

Čuvanje lukovica

Prije slaganja u kartonske kutije ili platnene vrećice potrebno ih je očistiti od suvišne ljuske i korijenja. Sljedeći mjesec dana drže se na sobnoj temperaturi. Ne treba ih držati blizu izvora topline, jer će se presušiti i slabije klijati. Ostatak zime ih je najbolje čuvati u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi od 3 do 7ºC, a vlažnost zraka se treba kretati od 65 do 75 posto. Mogu se čuvati i u hladnjaku zamotani u papir ili pak upakirani u najlonske čarape. 

Njihov najveći neprijatelj su visoka vlaga i nagle promjene temperature. 


Tagovi

Lukovice Gladiole Lukovice gladiola Vađenje lukovica Čuvanje lukovica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)