Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Katarina Johum
  • 08.08.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Tenja, Osijek

Uz ekološki uzgoj ljekovitog bilja supružnici Johum bave se izradom eteričnih ulja

Kadulja se bere škarama, a lavanda srpom. Nakon berbe biljke se s polja prevoze u prikladni pogon za preradu - destilaciju eteričnih ulja i hidrolata, pojašnjavaju Katarina i Marijan.

Foto: Depositphotos/KateGrishekinaBO
  • 2.508
  • 84
  • 0

Ideju da se bave uzgojem ljekovitog bilja, supružnici Katarina i Marijan Johum postupno su razvijali. Budući da je Marijan imao zdravstvenih tegoba, pomoć su potražili u prirodnoj ljekarni.

"Suprug je imao problema s teniskim laktom, išao je na rehabilitaciju, ali tu baš nekog efekta nije bilo. Onda sam se odlučila za uzgoj i izradu masti od gaveza“, pojasnila je Katarina, inače vlasnica OPG kako su došli na ideju ekološki proizvoditi ljekovito bilje i od njega stvarati pripravke. 

Kako to obično i biva potpora je stigla i od roditelja. "Majka i otac su mi poklonili komad zemlje površine 4.000 kvadratnih metara na kojoj smo počeli prvu proizvodnju i evo svake godine širimo površine tako da trenutno imamo 20.000 kvadrata“, navodi.

Posebno izrađen destilator

Ovakav način proizvodnje, objašnjava, znači da je ono uzgojene isključivo prirodnim putem, te da se ne tretiraju nikakvim sredstvima. "Ono što Bog da to se i iskoristi“, naglašava. 

Prilikom pravljenja pripravaka nazočili smo proizvodnji eteričnih ulja kadulje i lavande. Nakon što su biljke procvjetale uslijedila je berba, koja se obavlja isključivo ručno – kadulja škarama, a lavanda srpom. "Nakon berbe biljke se s polja prevoze u prikladni pogon za preradu - destilaciju eteričnih ulja i hidrolata", pojasnio nam je postupak proizvodnje Marijan i dodao kako cijeli proces od punjenja do završetka traje otprilike dva sata.

Najznačajnija tehnologija u preradi, ističe, je posebno izrađeni destilator. "U kotao se najprije postavi ubrano bilje. Treba ga pažljivo sabiti kako bi se napunio do vrha. Potom se kotao napuni vodom, a nakon toga slijedi zagrijavanje do temperature od 100 stupnjeva. Tada počinje proces destilacije odnosno izdvajanje eteričnog ulja iz biljke", pojašnjava dalje.

U posebnoj posudi eterično ulje razdvaja se na jednu, a hidrolat na drugu stranu. Od 50 kilograma kadulje, kaže Marijan dobiju 2 dcl eteričnog ulja i 20 litara hidrolata.

Nakon destilacije slijedi posao u laboratoriju, koji obavlja Katarina. "Završila sam tečaj aromaterapije u trajanju od 250 sati i individualni tečaj izrade prirodne kozmetike“, napominje.

Naime, ističe, napravljeni pripravci moraju imati certifikat - svojevrsnu putovnicu za kozmetički proizvod koja jamči njegovu kvalitetu. Također, moraju obaviti mikrobiološku analizu, stabilnost proizvoda i dermatološko ispitivanje, a kompletna dokumentacija za svaki proizvod košta između 10 i 12 tisuća kuna.

Košarica puno zanimljivog sadržaja

Košarica prirodnih pripravaka OPG Katarina Johum poprilično je raznolika. Tako u ponudi imaju mast od gaveza, nevena, smilja, lavande, gel za tuširanje, šampon za kosu, losion za tijelo, kremu za lice od smilja, ruže. "Također, serum za lice od smilja i ruže, hidrolate lavanda, smilje, ružmarin, kadulja i eterična ulja lavanda, smilje, ružmarin, kadulja", nabraja sugovornica što sve proizvode. 

Svoje proizvode prodaju na sajmovima i manifestacijama, te putem web trgovine eCeker, a tijekom tijekom višegodišnjeg rada, ističe, zadobili su povjerenje kupaca prvenstveno zbog svog ekološkog načina proizvodnje.

"Stoga koristite ekološke biljne pripravke, ugodite sebi i razmazite svoju kožu", poručuju supružnici.


Tagovi

OPG Katarina Johum Ekološki uzgoj Ljekovito bilje Destilator


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.