Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kamilice
  • 06.11.2016. 18:00

Umjesto duhana, u sušarama kamilica

Poljoprivrednici na prekretnici: U sušarama duhana sada se suši kamilica!

Foto: Tušek Karolina
  • 9.139
  • 452
  • 0

Područje Požeštine dugi niz godina bilo je poznato po proizvodnji duhana, sa stotinama kooperanata u selima, a još više toj proizvodnji je bilo okrenuto područje Virovitičko-podravske županije.

No unazad nekoliko godina, a posebno ove godine veliki broj duhanaca prešao je na uzgoj kamilice na svojim poljima, a u sušarama duhana sada se suši kamilica. Uz to kamilica se pokazala i dohodovnijom od nekada dohodovnog duhana, jer se za kilogram sušene kamilice može dobiti dobra cijena od 2 eura za kg, pa je kamilica sada tamo prisutna na oko 2.500 ha, a uzgaja ju oko 400 poljoprivrednika.

U kamilici je budućnost?

Nije na to samo utjecalo preuzimanje hrvatskog duhanskog biznisa u Hrvatskoj od tvrtke British American Tobacco, nego najviše upravo da su još samo ove godine duhanci mogli računati na poticaje za proizvodnju od EU, koji su u ukupnom dohotku sudjelovali s gotovo trećinom.

Druga velika činjenica za prelazak na kamilicu je daleko manje ulaganje nego u proizvodnju duhana, manje rada i relativno je manje zahtjevna proizvodnja kamilice. Sve te činjenice, posebno nesigurnost duhanskih kooperanata u buduću proizvodnju, potakla je dio duhanaca da se opredijele na kamilicu.

Manje zahtjevna proizvodnja kamilice

Po priči ovogodišnjih velikih proizvođača koji su gotovo ili polovično napustili duhan i prešli na kamilicu, dohodak od 10 ha kamilice je 100 tisuća kuna, no nema ulaganja, nema špricanja, nema dodatnih gnojenja, nema tretiranja, nema štetnika, a u žetvi nema puno ljudskog rada, koji uz to što je skup, sve veći je problem sada naći berače.

Brojni duhanci sada su na prekretnici i sve oči su ponovno uprte u državu Hrvatsku, jer ona može iz sredstava poticaja vlastite omotnice osigurati poticaje za duhan i dalje, te zadržati proizvodnju duhana koja je na našem području bila kvalitetna i bitna za seoski prostor osiguravajući mu dobar financijski učinak te zapošljavanje uglavnom nekvalificirane radne snage u sezoni duhana. Trebaju li duhanci ovoj državi, ona će se morati vrlo brzo odrediti.

Autor: V.P., Foto: Tušek Karolina


Povezane biljne vrste

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Izvori

Požega-EU


Tagovi

Kamilica Duhan Sušare