Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita tuja
  • 17.09.2015. 13:30

Tuje su lijepe, ali često obolijevaju!

Ako su biljke u dobroj kondiciji, same uspiju zaliječiti napadnute grane, stoga je i to jedan od razloga redovitog prihranjivanja i navodnjavanja.

  • 2.238
  • 96
  • 0

Tuja (Thuja) je jedna od najpopularnijih biljnih vrsta pri podizanje živice. Zbog sve češćih suša i visokih temperatura, tuje posađene u živicama, doživljavaju stres koji utječe na njihovo zdravlje.

Imaju plitki korijen, zbog čega su osjetljive na sušu, što, pak dovodi do oslabljivanja stabla i samim tim povećanja napada sekundarnih štetnika. Jedan od njih je tujin krasnik.

Nekad pomažu zaštitna sredstva, no najčešće je bolesne grane potrebno odstraniti

"Kod napada ovoga malenog štetnika, u prvoj se fazi može primijetiti zadebljanje na tanjim dijelovima stabljike, dok se ispod njih nalaze bijele spljoštene ličinke. Dio stabljike iznad zadebljanja, polako se suši, jer izlegnute ličinke izgrizaju stabljiku. Ako je biljka mlađa, može se i u cijelosti osušiti. Kako bismo zaštitili stablo od ovoga nametnika, potrebno je u proljeće ukloniti zaražene grane i obavezno ih spaliti. Također je moguće i tretiranje insekticidima, ali ne sada, već tokom svibnja", ističe Dina Trčić.

Potkornjaci na čempresovkama smatraju se jednim od najjopasnijih štetočina. Napadaju slabija stabla, bušeći rupe u kori. Na mjestu gdje se ubušuju, mogu se vidjeti piljevina i smola. Ako pak dođe do ubušivanja u stablo i osnivanja novoga legla, stablo će se posušiti. Stoga također treba odstraniti zaražene dijelove stabla i to do jeseni, kada su kukci u njima.

Neke bolesti uzrokuju samo estetske štete, a kod nekih treba posjeći cijelo stablo

"Ako su potkornjaci već osnovali leglo, cijelo stablo treba spaliti kako se zaraza ne bi proširila. Moljci mineri na čempresovkama, pak, uzrokuju estetske štete. Zato čim primijetite žućenje listova na pojedinim granama, odmah je odsjecite ispod mjesta bušenja kore. Kako ovaj štetnik napada samo vanjski dio krošnje, dovoljno je mehanički odstraniti napadnute izbojke šišanjem živice.

No, ukoliko zatreba, smiju se koristiti i insekticidi. Česta bolest je i smeđa pjegavost izbojaka tuje, čiji je uzročnik gljiva Didymascella thujina. Malena, bjelkasta područja pojavljuju se na gornoj strani jednogodišnjeg lista. U slučaju jačeg napada, u jesen lišće posmeđi i otpadne. Upotrebom čistih, nezaraženih reznica, redovitim mijenjanjem gredica za uzgoj sadnica te višekratnom uporabom fungicida u rasadniku tijekom vegetacije, pomažemo zaštiti tuje od napada ove gljive", kaže Dina Trčić.

Odumiranje izbojaka tuje uzrokuje gljiva Kabatina thujae, koju nalazimo u kalijem i magnezijem siromašnim tlima. Napad je uspješniji, ukoliko se stabla nalaze u vlažnim uvjetima i u gustome sklopu živice.

Slabija stabla su češće na meti štetnika

"Najčešće odumiru samo vršne grane. U rijetkim slučajevima mlada stabla mogu biti potpuno zaražena. Korištenje fungicida u većini slučajeva nije potrebno, izuzev kod vrlo jakih napada u jesen. Uglavnom je dovoljno prorijediti krošnju i odstraniti odumrla stabla, te primijeniti dohranu. Ne možemo zaobići ni cvilidrete, odnosno sekundarne štetnike koji najčešće napadaju oslabjela stabla. Grane počnu odumirati, a na deblima pucati kora. Na granama možemo vidjeti prsten, iznad kojega počne venuti, a ponekad i piljevinu na deblu", pojašnjava Dina Turčić.

Tujine cvilidrete nastanjuju topla i suša područja. Kako bismo umanjili štetu, preporučljivo je odstranjivati napadnute dijelove, a kod vrlo jakog napada i posjeći cijelo stablo radi zaštite drugih stabala.


Tagovi

Tuja Thuja Živica Tujin krasnik Ličinke Zaražene grane Dina Trčić Potkornjaci Piljevina Smola Kora Moljci mineri Čempresovke Estetske štete Smeđa pjegavost Šišanje živice Nezaražene reznice Odumiranje izbojaka Kalij Magnezij Siromašna


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]