Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni liker
  • 02.04.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Batina

Trian - baranjski biljni liker kojeg možete napraviti sami

Balint Juhas liker spravlja od autohtonog samoniklog bilja, samo što osobno pronađe u prirodi, a recept je odlučio podijeliti s drugima.

Foto: dor project obrt
  • 2.045
  • 150
  • 0

Baza mu je domaća baranjska rakija, a sadrži 34 samonikle biljke koje rastu u tom podneblju. Ukratko je to opis biljnog likera Trian, kojeg je osmislio i napravio Balint Juhas iz Batine.

Priprema je, kaže, trajala gotovo godinu dana s tim da je prehodao više od sto kilometara da bi skupio sve biljke koje su objedinjene u ovom piću. A sve je počelo tako da je prije par godina u Sloveniji probao tzv. domaći jeger. 

"Moram priznati da mi se dopala ta ideja proizvodnje domaćeg, ne isključivo zbog pripreme alkoholnog pića već stoga što je ovo zapravo koncept podizanja svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanju svoje okoline, edukacije, te blagotvornog učinka na zdravlje kroz boravak u prirodi", napominje. 

Osnovni recept dobio je, priča nam, na papiru na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio je prevesti ga, a potom istražiiti rastu li uopće biljke s popisa u našim krajevima.

"Prema toj osnovnoj recepturi u liker bi trebalo ići do 40 biljaka. Više od trideset posto sam odmah morao prekrižiti jer kod nas ne rastu", prisjeća se naglašavajući da je tada odlučio: liker će spraviti od autohtonog samoniklog bilja, samo što osobno pronađe u prirodi te neće dodati ništa što je kupljeno ili posađeno u vrtovima.

I tako je postepeno nastajalo piće nazvano Trian čije se ime povezuje s Baranjom koja se naziva i Dravski trokut (lat. triangulus).

Organski biljni liker, dodaje, nije teško napraviti, a tko ima volje proizvesti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, može se pridružiti blogu koji je nastao u suradnji udruge Savez Poduzetnika Mađara Hrvatske i obrta dor project.


Tagovi

Trian Baranjski biljni liker Samoniklo bilje Baranja Balint Juhas


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]