Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni liker
  • 02.04.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Batina

Trian - baranjski biljni liker kojeg možete napraviti sami

Balint Juhas liker spravlja od autohtonog samoniklog bilja, samo što osobno pronađe u prirodi, a recept je odlučio podijeliti s drugima.

Foto: dor project obrt
  • 2.437
  • 150
  • 0

Baza mu je domaća baranjska rakija, a sadrži 34 samonikle biljke koje rastu u tom podneblju. Ukratko je to opis biljnog likera Trian, kojeg je osmislio i napravio Balint Juhas iz Batine.

Priprema je, kaže, trajala gotovo godinu dana s tim da je prehodao više od sto kilometara da bi skupio sve biljke koje su objedinjene u ovom piću. A sve je počelo tako da je prije par godina u Sloveniji probao tzv. domaći jeger. 

"Moram priznati da mi se dopala ta ideja proizvodnje domaćeg, ne isključivo zbog pripreme alkoholnog pića već stoga što je ovo zapravo koncept podizanja svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanju svoje okoline, edukacije, te blagotvornog učinka na zdravlje kroz boravak u prirodi", napominje. 

Osnovni recept dobio je, priča nam, na papiru na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio je prevesti ga, a potom istražiiti rastu li uopće biljke s popisa u našim krajevima.

"Prema toj osnovnoj recepturi u liker bi trebalo ići do 40 biljaka. Više od trideset posto sam odmah morao prekrižiti jer kod nas ne rastu", prisjeća se naglašavajući da je tada odlučio: liker će spraviti od autohtonog samoniklog bilja, samo što osobno pronađe u prirodi te neće dodati ništa što je kupljeno ili posađeno u vrtovima.

I tako je postepeno nastajalo piće nazvano Trian čije se ime povezuje s Baranjom koja se naziva i Dravski trokut (lat. triangulus).

Organski biljni liker, dodaje, nije teško napraviti, a tko ima volje proizvesti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, može se pridružiti blogu koji je nastao u suradnji udruge Savez Poduzetnika Mađara Hrvatske i obrta dor project.


Tagovi

Trian Baranjski biljni liker Samoniklo bilje Baranja Balint Juhas


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...