Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološko tretiranje
  • 06.12.2015. 12:45

Tretiranje palmi protiv karantenskih štetnika

Palme na području općine Murter-Kornati, uskoro će se tretirati protiv štetnika, koji su uzrokovali sušenje palmi na drugom dijelu otoka Murtera.

Foto: Općina Murter-Kornati
  • 835
  • 19
  • 0

Iz općine Murter-Kornati obavještavaju tamošnje stanovnike, da će se sredinom prosinca obavljati preventivno biloško tretiranje palmi kako bi se spriječio napad crvene pipe (Rhynchophorus ferrugineus). Naime, spomenuta bolest, kao i palmin drvotoč (Paysandisia archon), ove su godine zabilježene na palmama u općini Tisno. Pretpostavlja se da su se proširile putem sadnica koje se u Hrvatsku uvoze iz zemalja EU, uglavnom Španjolske i Italije.

Najviše oboljelih palmi je u općini Tisno

Zdrave palme će se zaštititi, a oboljele uništiti kako se bolesti ne bi proširile i na zdrava stabla, pogotovo ona u nasadima na rivi u Tisnom. Komunalno redarstvo općine Tisno će bolesna stabla ukloniti i uništiti bez ikakve naknade. Stoga se mole vlasnici palmi da se jave u ured za hortikulturu, tvrtke za komunalne djelatnosti Murtela d.o.o ili Toniju Turčinovu na broj: 091/497-8191 kako bi se dogovorili o daljnjim aktivnostima.

Štetnici ne zaobilaze niti jedan dio jadranske obale

Crvena pipa i palmin drvotoč su najopasniji štetnici palmi i stoga imaju status karantenski štetnih organizama. Hraneći se, njihove ličinke i gusjenice, djeluju devastirajuće, bušeći hodnike u palmama. Njihova ishrana uzrokuje postupno propadanje palmi. Teško ih na vrijeme primjeniti. No kad se napokon vide, za napadnute palme više nema spasa. Oboljele palme već su prošle godine primijećene i uklonjene s brojnih jadranskih riva, od Opatije do Dubrovnika.

Foto: Općina Murter-Kornati


Tagovi

Općina Murter-Kornati Biološko tretiranje Crvena pipa Palmin drvotoč Općina Tisno Uvozne sadnice Španjolska Italija Zdrave palme Riva Murtela d.o.o. Toni Turčinov Karantenski štetnici Ličinke Gusjenice Opatija Dubrovnik Devastiranje Datu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.