Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Matulić
  • 08.02.2017. 09:00

Sve je počelo sa sapunom

"Treba s vremena na vrijeme otići od kuće, vidjeti što drugi rade, učiti od njih i doći do novih ideja. Meni je škola u Parizu stvarno jako puno pomogla i digla me na jednu veću razinu", kaže Pašmanka Ana Matulić.

  • 6.450
  • 994
  • 0

"Nova krema mi je hit, hit, žene je stvarno obožavaju. To je dnevna hidratantna krema, rezultat mog lanjskog školovanja aromaterapije u Parizu.

Prodajem je ženama kod nas, šaljem je poštom u Sloveniju, Italiju, Njemačku, Francusku", onako u jednom dahu, s puno entuzijazma Pašmanka Ana Matulić odgovara na pitanje što ima novog uoči skore trogodišnje obljetnice OPG-a kojeg vodi ona skupa s mužem Krstom.

Ana i Krsto Matulić su jedna od rijetkih uspješnih hrvatskih otočnih priča. Kao novinar pričate s puno ljudi koji imaju razne zanimljive ideje i veliki početni entuzijazam. Većina ga s vremenom izgubi, što istina i nije teško u hrvatskom bespuću birokracije.

Jedna od rijetkih uspješnih otočnih priča

Rijetki su oni ustrajni koji nastavljaju održavati snagu svog poduzetničkog entuzijazma, a među njima su i naši Pašmanci Matulići. Nije ni čudo što im je pred kraj lanjske godine dobili srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji Hrvatski otočni proizvod kojeg dodjeljuje Ministarstvo turizma.

Počelo je sve još prije više od tri godine, za vrijeme zimskih dalmatinskih depresivnih ranih večeri. Otok nema puno ljudi, sunce rano zalazi, a Ana Matulić počinje svoju alkemiju - proizvodnja sapuna od maslinovog ulja. Počelo je sa sapunom, a sada je na kremi immortela od macerata i hidrolata smilja, eteričnog ulja od smilja, maslinovog ulja, ulje marelice i eteričnog ulje naranče. Muž Krsto se bavi gastronomijom, sada se bavi proizvodnjom aceta od smokve. Ana otkriva koja je tajna njihovog uspjeha.

Tri godine uspješnog djelovanja OPG Matulić

"Treba s vremena na vrijeme otići od kuće, vidjeti što drugi rade, učinit od njih i doći do novih ideja. Meni je škola u Parizu stvarno jako puno pomogla i digla me na jednu veću razinu. Krsto i ja smo nedavno bili u Italiji u okolici Modene gdje je on dobio nove ideje u gastronomiji", kaže Ana te iznosi detalje puta u Italiju:

"Imali smo veliku pomoć od našeg konzulata koji nas je povezao s tamošnjim proizvođačima. Puno smo naučili od njih, probali aceto balsamico star 100 godina. Krsto sada radi aceto od smokve koji je super. Naši domaćini su također bili oduševljeni time i proizvod je postao hit. Sada ga se samo može kupiti kod nas na OPG-u. Ne želimo širiti prodajnu mrežu jer želimo da dočeka ljeto."

Do ljeta ima još par mjeseci, a oni će brzo proći našim Pašmancima. Uskoro će se održati Škraping, popularna treking utrka koja obuhvaća trčanje otočnim škrapama. Kad se organizira Škraping, održava se i sajam Hrvatskih otočnih proizvoda na kojem su Matulići neizostavni izlagači.


Tagovi

Ana Matulić Pašman Krema immortela


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]