• Uzgoj sanseverije
  • 25.02.2019. 16:30

Sanseverija ili svekrvin jezik - uzgoj i razmnožavanje

Sanseverija ili svekrvin jezik je idealna sobna biljka za sve zaposlene i zaboravne ljubitelje sobnih biljaka. Ne voli pretjerano zalijevanje, a njeni cvjetići svojim mirisom podsjećaju na vaniliju.

Foto: Bigstockphoto/tverkhovinets
  • 7.620
  • 379
  • 0

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Pripada rodu Sanseveria koji obuhvaća više od 50 vrsta, a kao sobne biljke uzgaja se 10 vrsta. Postoje varijeteti koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim domovina najčešće su obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu narasti do 100cm. Boja lista kod ovih sanseverija je zelena s manje ili više izraženim šarama. Sanseverije sa žutim obrubom listova i niske sanseverije sa širim listovima su nešto manje prisutne. U posljednje vrijeme sve su popularnije cilindrične sanseverije čiji listovi se mogu preplitati u različite oblike.

Ovo je vrlo otporna biljna vrsta koja potječe iz stepskih područja Afrike. Dobila je ime po princu od San Severa. U Europi je postala popularna od 18. stoljeća. Odlikuje se otpornošću i skromnim zahtjevima. Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama. Imate li malu djecu koja vole sve stavljati u usta bolje da lončanice sa sanseverijama držite na povišenom mjestu, jer neke sorte mogu izazvati dijareju pojede li se njihovo lišće.

Uvjeti uzgoja sanseverije

Ako nemate puno vremena koje biste posvetili sobnim biljkama onda su sanseverije pravi izbor za vas. Sanseverije se presađuju svake 2 do 3 godine u malo veće posude. Zemlja u koju sadimo sanseverije treba da je rahla i propusna. Za sadnju koristiti pliće i šire teglice, jer imaju plitak korijen.

Ne treba je previše zalijevati, jer je podložna truljenju. Prilikom zalijevanja obratiti pažnju da voda za zalijevanje ne dospije u središte biljke. Ako se voda zadržava  u središtu biljnog busena izazvat će truljenje biljke. Zalijevanje obaviti kada se zemlja u teglici prosušila. Ljeti je zalijevanje češće i obilnije, dok se zimi zalijevanje smanjuje. Voda iz tanjurića ispod posude treba se izliti. Za zalijevanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvjetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svijetlim prostorijama sanseverije će cvjetati. Njihovi cvjetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podsjeća na miris vanilije.

Mogu stajati i uz radijator 

Visoka vlažnost zraka i zemlje ne odgovara ovim biljkama. Mogu se postaviti blizu radijatora, jer im ne smetaju manjak vlage i temperatura zraka. Ne podnose direktnu Sunčevu svjetlost.

Tijekom zime lončanice sa sanseverijama držati u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10°C. U prehladnoj prostoriji prestaje s rastom, teško se oporavlja i često propada. Optimalna temperatura tijekom zime je od 14 do 16°C, a tijekom ljeta od 18 do 25°C.

Ne treba je premještati s jednog mjesta na drugo, jer su sanseverije osjetljive na pomjeranje. Jednom mjesečno potrebno je dodati gnojivo za zelene biljke.

Presađivanje i razmnožavanje sanseverija

Sanseverije se razmnožavaju dijeljenjem ili lisnim reznicama. Dijeljenje biljke je lakši i jednostavniji način razmnožavanja. Tijekom proljeća kada se presađuju biljke sanseverije možemo podijeliti i na taj način razmnožiti.

Biljke se presađuju kada vidimo da im je posuda postala tijesna. To je vidljivo kada se biljka počne izdizati iz teglice i dolazi do ogoljavanja korijena. Da bi spriječili isušivanje korijena biljka se presađuje u veću posudu. Posuda treba biti samo malo veća, jer presađivanje u mnogo veću  može dovesti do šoka i propadanja biljke.

Biljke pažljivo izvaditi iz posude i razdijeliti korijen ako je želimo razmnožiti. Na dno nove posude staviti drenažni sloj koji će osigurati otjecanje suvišne vode. Korijen sanseverije se postavi na sloj zemlje iznad drenažnog sloja, zatim prekriti završnim slojem zemlje i zaliti. Posudu s biljkom staviti na svijetlo i toplo mjesto. Ponovno je zaliti tek kad se zemlja prosuši.

Sanseverije sa žutim rubom je preporučljivo razmnožavati dijeljenjem. Ako se razmnožavaju reznicama izgubit će žuti rub po kome su prepoznatljive.

Za razmnožavanje reznicama uzeti najrazvijenije listove sanseverije. Vršni dio i dio uz osnovu odrezati i odbaciti. Za razmnožavanje se koristi središnji dio lista. Ovaj dio se izreže na komade dužine od 5 do 7cm. Na donjem dijelu svakog komada napraviti plitak isječak u obliku slova V. Isječak se pravi samo na donjoj strani i treba paziti da se ne okrene komad naopačke. Ako odsječeni komad okrenete naopačke i gornji dio zabodete u zemlju iz njega se neće razviti korijen i nećete dobiti novu biljku. Izrezane komade ostavite da se malo osuše kako bi rane od reza zacijelile.

Dovoljno je nekoliko sati da ih ostavimo da se prosuše. Pripremljene komade utisnuti u pripremljene posude koje smo ispunili pjeskovitim supstratom na dubinu do 2cm i zalijte vodom. Posudu držati u toploj prostoriji. Zemlja u posudi se ne smije skroz osušiti. Redovno zalijevajte reznice. Nakon jednog do dva mjeseca iz reznica će se razviti nove biljke. Kada se formiraju 3 lista mlade biljčice se mogu presaditi u zasebne posude.


Tagovi

Sanseverija Svekrvin jezik Sabljarka Plitak korijen Otporna biljka Razmnožavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.