Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ruža
  • 19.06.2018. 16:30

Ružina osa uvijalica narušava ljepotu kraljice cvijeća

Kako suzbiti ose uvijalice i zaštititi ruže?

Foto: Bigstockphoto/Maren Winter
  • 629
  • 23
  • 0

Ružina uvijalica (Blennocampa pusilla Klug.) je osa široke glave i uskog tijela dužine 4-5 mm. Štetnik je ruže koji se teško ouočava.

Odrasle ose se pojavljuju u svibnju, te su 2018. štete zamijećene u lipnju. Nakon sparivanja ženke odlažu jaja na naličje lista uz sam rub, pojedinačno po jedno jaje ili u grupicama do 3 jaja. Iz jaja se razvijaju pagusjenice koje su najprije bijele, a kasnije svijetlo zelene. Hraneći se one uvijaju list ruže prema dolje sve do srednje žile. Zaštićene unutar uvijenog lista pagusjenice mogu doseći dužinu do 10 mm. Pri jakom napadu listovi ruže se najprije uvijaju, a potom požute i otpadnu.

Ružine uvijalice rijetko se javljaju u velikom broju stoga ne čine značajne štete. U srpnju se pagusjenice spuštaju u tlo gdje se kukulje i prezime čekajući proljeće. Osa uvijalica ima jednu generaciju godišnje.

Mjere suzbijanja:

  1. Uklanjanje uvijenih listova čim se uoče jer se u njima nalaze pagusjenice osice. Ovu mjeru treba provoditi od svibnja do konca lipnja, a prije nego li pagusjenice napuste listove ruže i spuste u tlo na kukuljenje.
  2. Višekratna obrada tla ispod ruža tijekom jeseni i proljeća pomaže smanjenju broja kukuljica ružine uvijalice.
  3. Uporaba insekticida za suzbijanje ružine ose uvijalice primjenjuje se iznimno. Ličinke su u uvijenim listovima ruže dobro zaštićene te je primjena insekticida djelotvornija u vrijeme leta ružine ose uvijalice, a prije pojave uvijenih listova ruže.

Autorica: mr. sc. Marija Ševar


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Ružina osa uvijalica Ruže Osa Štetnik Suzbijanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo