Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva lavande
  • 23.07.2015. 07:30

Purpurni cvjetovi i u ravnici obilno rode

Pobrani strukovi vežu se u snopove, suše u hladu i na propuhu, a razlog je što se tako najbolje očuva boja suhog cvijeta.

  • 3.635
  • 388
  • 0

Kada kažemo lavanda, najčešće pomislimo na otok Hvar, no već jedno vrijeme ta biljka nije sinonim samo za tu lokaciju. Uspješno se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj. Bili smo na žetvi u selu Antunovac, nadomak Osijeka i na imanju Davora Hržice prisustvovali toj neobičnoj operaciji.

Za razliku od žetve na Hvaru i terasastim zemljištima na kojima smo bili prije mjesec dana, ova je berba bila nešto drugačija. Razlog je i svojevrstan stroj koji ima svoju upotrebu u ravničarskim područjima. Naš domaćin je lavandu počeo uzgajati iz hobija i danas ga je hobi promovirao u ozbiljnog proizvođača. Možemo ga sa svojim proizvodima srestima na brojnim sajmovima gdje prodaje ulje, kreme, te lavandu u vrećicama. Nakon početnih 60 grmova, sada je na 3.200 koje je sam proizveo iz onih početnih sadnica s kojima je krenuo u ovaj, da tako nazovimo, hvarski biznis.

Hvarski biznis nasred Slavonije

Na žetvi lavande u slavonskom selu Antunovac.

Uz pomoć stroja rezali su se cvjetovi sa slamom koji se trenutno suše. Ističe Davor da je to zanimljiv, ne baš zahtjevan posao. No, ono za što svakako treba umijeće je uzgoj sadnica koji je on dobro usavršio. Sadnice se sade na foliju kao preventivu od napada korovitih vrsta. Razmak između redova je 160 cm, a između sadnica u redu 60. Lavanda se može saditi cijele godine, što je velika prednost, i dakako mora biti na osunčanom mjestu. No, kako ističe naš sugovornik, najbolji period za sadnju je ipak proljeće.

Berba nakon tri sunčana dana

Strojna berba lavande u Antunovcu

Zalijevanje, okopavanje, održavanje prostora između sadnica najvažniji su poslovi. Zalijevanje je sistemom kap po kap. A što se tiče okopavanja i borbe s korovima, ono je sve manje što je nasad stariji jer se grmovi šire i onemogućavaju rast korovitih vrsta. Zaštite od bolesti i štetnika nema. Međutim, u ovom dijelu Slavonije krtice znaju biti napast, a Hržica se s njima nosi pomoću solarnog tjerača krtica. Upitali smo ga i kako određuje vrijeme berbe. Kaže da je to uvijek nakon najmanje tri sunčana dana da u cvijetu zaostane što manje vlage. Pobrani strukovi vežu se u snopove, suše u hladu i na propuhu, a razlog je što se tako najbolje očuva boja suhog cvijeta. Idealni uvjeti su na tavanu. Uz pomoć jednog stroja nakon toga odvaja se cvijet od slame, prosijava i pakira.

Blagodati purpurnog cvijeta

Lavanda je uvijek na našim prostorima imala svoje kupce. Grmolika je mediteranska biljka vuče podrijetlo s grčkih otoka, nosi sa sobom povijest dugu 2.500 godina. U to vrijeme otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta i sorti lavande. Pridavala su joj se razna svojstva i čovjek ju je upotrebljavao u razne svrhe: od kulinarstva, do medicine, higijene tijela ili rublja. Jedni su lavandu smatrali cvijetom nevinosti i čednosti, dok su joj drugi pridavali jaka afrodizijačka svojstva. Legenda kaže da je upravo lavandina vodica pomogla kraljici Kleopatri da zavede rimskog imperatora Cezara. Zainteresirani će na našoj stranici moći pronaći i recept za izradu lavandine vodice. A neke je, poput francuskog kralja Charlesa IV, koji je uvijek sa sobom na putovanja nosio jastuke punjene lavandinim cvijetom, blago uspavljivala.

Skupocjeno ulje od smilja

Dobar primjer je i ulje od smilja kojeg jedan kilogram trenutačno košta vrtoglavih 1.800 eura. S otprilike 100.000 sadnica posađenih na tri hektara, u trećoj se godini može ubrati već 30 tona smilja, kažu proizvođači. Svaku sadnicu Milivoj Macura kooperantima sufinancira sa 75 lipa, a toliko još plaćaju oni. Jedini uvjet je da mu prodaju to mirisno bilje kad dozrije - i to po cijeni koja toga dana vrijedi na tržištu. Za ovogodišnju berbu tvrdi da je lošija od lanjske, kad su smilju u prilog išle kiše.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lavanda Hržica Antunovac Kralj Kleopatra Grm Žetva Berba Stroj Krtice Lavandina vodica Kap po kap Solarni tjerač Bolesti Zaštita Korov Okopavanje Hvar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo