Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Cepetić
  • 19.05.2017. 09:00

Prvi u Hrvatskoj uzgajaju božure i izvoze u Nizozemsku

Nakon što se pupovi na plantaži odrežu, spremaju se u posebne transportne kutije i tako čuvaju u hladnjači na temperaturi između 2 i 3 stupnja kako se ne bi racvjetali prije vremena.

  • 12.975
  • 1.180
  • 0

Danas ubrani pupoljci božura, vlasnika Marijana i Vlaste Cepetić iz podravskog mjesta Virje, za 10 će se dana moći kupiti u Nizozemskoj i skandinavskim zemljama.

Na polju veličine jednog hektara trenutačno je oko 50 tisuća pupoljaka ovog cvijeća, u Podravini poznatijeg pod imenom trojačka ruža. Uz pomoc prijatelja i rodbine Cepetići su danas počeli berbu i sljedećih će sedam dana svakodnevno obilaziti plantažu, jer pupoljci se beru u strogo određenoj fazi, kako ne bi procvali prije no što kamionom hladnjačom iz Hrvatske stignu do nizozemskih, švedskih, finskih i danskih trgovina i cvjećarni.

Na stručnoj praksi naučio posao od kojeg živi

"Kao i mnoge druge stvari u životu i meni se ovaj posao s božurima dogodio neplanirano i slučajno. Na Agronomskom fakutetu u Zagrebu, studirao sam krajobraznu arhitekturu i nakon apsolventskog staža otišao u Nizozemsku odraditi stručnu praksu. No posao mi se izuzetno dopao, pa je došla i supruga, zaposlili se i ostali tamo pet godina.

OPG Cepetić

Uglavnom smo radili na uzgoju lukovičastoga cvijeća, kao što su tulipani i gladiole, no slučajno smo naišli i na jednu plantažu božura. Kad smo se raspitali o uvjetima uzgoja, zaključili smo da to cvijeće bez problema može rasti i kod nas, tim više što smo južnije, zbog čega se naši božuri na tamošnjoj velikoj burzi cvijeća, mogu pojaviti prije nego njihovi. I tako smo prije 12 godina počeli s ovim poslom", priča nam Marijan.

Godina je dobra ako božure isporuče nakon Francuza, ali prije Belgijanaca

Velike količine božura proizvodi i Belgija, no zbog vremenskih prilika odnosno hladnijeg vremena no što je u Hrvatskoj, njihovi božuri na nizozemsku burzu cvijeća Aalsmeer, dolaze otprilike tjedan dana kasnije od naših. Najranije stižu oni iz Francuske, koji su zbog mediteranske klime, spremni za berbu sedam dana prije hrvatskih.

Berba božura

"Ukoliko s našim božurima uspijemo upasti upravo u tu rupu između francuskih i belgijskih, može se postići solidna cijena, npr. 60 euro centi po populjku. No ipak postoji razlika od godine do godine, jer kad ovisite o vremenu i prirodi, stvari se ne mogu uvijek posložiti onako kako bi mi htjeli, pa se ponekad zna dogoditi da svi proizvođači isporuče cvijeće u isto vrijeme i onda je cijena puno niža, recimo 10 euro centi", pojašnjava nam Marijan Cepetić, čovjek koji je u Hrvatskoj zasadio prvu plantažu božura.

Kolegama uzgajivačima rado pomažu savjetima

Nakon njegove, posađeno ih je još nekoliko i to u okolici Bjelovara, u Đurđevcu, Miholjancu, Pitomači i Gorskom kotaru. Božuri su trajnice i jedna se biljka može eksploatirati i do 20 godina.

"Na jesen ih malčiram i tretiram plantažu herbicidom, a na proljeće mičemo slamu, jer početkom travnja biljke počinju nicati. Najbolje je ilovasto tlo s puno humusa. Plantažu obavezno treba gnojiti i u tu svrhu nabavljamo isključivo stajski gnoj. Božuri znaju oboljeti od botritisa odnosno sive plijesni, a napadaju ih i razni kukci, tako da je cvijeće nužno pregledavati i na vrijeme zaštititi, jer uzgoj niti jedne poljoprivredne kulture nije idealan", ističe Marijan Cepetić iz Virja.

Marijan nadgleda berbu

Nakon što se pupovi na plantaži odrežu, spremaju se u posebne transportne kutije i tako čuvaju u hladnjači na temperaturi između 2 i 3 stupnja kako se ne bi racvjetali prije vremena.

Ovo bi mogla biti dobra godina za Cepetiće

"Stalno sam u kontaktu s Nizozemcima i rekli su mi da je oko 20. travnja tamo bio jaki mraz, da je temperatura bila čak 10 stupnjeva ispod nule. Naši su tu božuri srećom lijepo uspjeli, pa se nadam da bi ovo za nas mogla biti dobra godina. Moram napomenuti i to da mi je, otkako smo ušli u Europsku uniju, puno jednostavnije slati robu, jer papirologija je svedena na minimum, dok sam prije s tim imao jako puno posla", priča nam ovaj podravski proizvođač božura.

Samo 10% ovoga cvijeća ostat ce u Hrvatskoj i biti prodano na Veletržnici cvijeća Žitnjak. Zanimljivo, kažu nam na kraju Cepetići, da božurima sve više mladenaca kod nas, ukrašava sale za vjenčanje. Nije ni čudo. Cvjetova ima različitih boja, od bijelih do raznih nijansi roza i crvene boje, a i lijepo mirišu.


Fotoprilog


Tagovi

Marijan Cepetić Virje Božuri Berba Nizozemska Aalsmeer Podravina Trojačka ruža


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.